LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA GEORGIANA-LAURA GHEORGHE

Pe autoarea Georgiana-Laura Gheorghe o știu de foarte mult timp din mediul online. Am remarcat-o pentru că este o prezență caldă și mereu gata să ofere un gând bun, o vorbă de încurajare sau un mic sfat atunci când este nevoie. Am aflat destul de târziu că scrie, spre rușinea mea. O face extraordinar de mine și o recomandă în acest sens numeroasele premii naționale și internaționale obținute datorită penei sale măestre. Mi-am dorit să o cunoaștem mai bine și, dacă și voi vreți să descoperiți un alt autor român contemporan demn de descoperit, vă invit să citiți interviul de mai jos.

 • Nume: Georgiana-Laura Gheorghe
 • Carte scrisă: „Ce este viața?”, volum bilingv de poezii, român-englez.
 • Genul literar abordat: Liric
 • Editura la care ai publicat: Liric Graph
 • Locul unde îți putem găsi cărțile: prima ediție s-a epuizat, dar urmează să public ediția a doua anul acesta.
 • Locurile în care te putem găsi pe tine: Brăila, orașul plin de istorie; blogul Georgiana’s Blog și pe Facebook și pagina de autor

La o șuetă cu autoarea Georgiana-Laura Gheorghe

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

Când eram mică, mi-am dorit să devin cântăreață și scenaristă, pentru că îmi place muzica și mereu îmi imaginam personaje în diverse ipostaze. Din cauză că nu am dat peste oamenii potriviți, talentul muzical va rămâne pe veci ascuns. Îmi plac foarte tare caii și îmi doresc să iau lecții de echitație. Călătoriile sunt foarte utile pentru un scriitor și poet, pentru că nici nu știi unde găsești inspirație. Poate reușesc să fac și lucrul acesta într-o bună zi.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Când eram copil, obișnuiam să le povestesc părinților despre visele mele, așa că tatăl meu m-a încurajat să le trec pe hârtie. Am început să scriu poezie la treisprezece ani și povești când eram clasa a X-a. Îmi este greu să exprim ceea ce simt verbal, așa că o fac adesea prin versuri. Scriu în română și engleză, dar engleza este limba sufletului meu (Asta nu înseamnă că îmi neglijez limba maternă.) Prin scris, creez diverse lumi fantastice și fac o pauză de la lumea reală.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Nu am un program fix, dar pot să spun că muzica mă ajută în majoritatea situațiilor. Ascult o anumită melodie sau gen de muzică în funcție de scena sau scenele pe care vreau să le scriu. Dacă ar fi să descriu o zi de scris aș descri-o în felul următor: dimineața îmi plănuiesc ce să scriu, iau micul dejun, ies la o plimbare dacă îmi permite vremea, iar după masa de prânz mă apuc de scris de mână sau pe calculator, deși prefer mai mult prima variantă, pentru că statul în fața ecranului mă obosește. În majoritatea cazurilor termin până se întunecă. Atunci sunt mândră dacă îmi iese totul cum am plănuit. Este complicat pentru că Muza mă ia prin surprindere. Natura, mitologia, folclorul, personaje din anumite cărți pe care le citesc, visele (așa s-a întâmplat când am scris fan fiction pentru autorii Laura S. Gotz și Richard H. Stephens) și anumite emoții, sentimente și experiențe ca să dau câteva exemple.

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?

Ambele.

Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.

„Ce este viața?” este prima carte pe care am lansat-o anul trecut. Titlul în sine este o întrebare pe care ne-o punem cu toții la un moment dat. Este o carte menită să ofere cititorilor câteva răspunsuri la întrebare și totodată să le atragă atenția asupra pilonilor care susțin viața lor.

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?  

Un profesor de la facultate mi-a spus că dacă scrii pentru public poți să consideri opera moartă pentru că opinia publicului se schimbă mereu în funcție de educația primită și vremurile în care trăim. Încă nu am reușit să scriu romane, ci povești. Îmi scriu ideile pe o foaie și apoi le dezvolt. Încerc să folosesc un limbaj simplu pentru ca toți să înțeleagă ceea ce scriu. Îmi traduc propriile texte într-o limbă de circulație pentru a atrage și publicul din alte colțuri ale lumii. Îmi doresc să deschid ochii cititorilor asupra celor șapte virtuți, frumuseților din natură, lucrurilor mărunte și să-i încurajez totodată să lupte în viață.

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Pentru mine scrisul este terapie și plăcere. Fiind mai timidă, îmi este greu să exprim ceea ce simt verbal, așa că îmi este mai ușor în scris pentru că nu mai simt presiunea publicului asupra mea.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Am citit câteva cărți scrise de „Stephan King al copiilor”, R. L. Stine din care am învățat că nu trebuie să scrii fraze complicate sau să folosești un limbaj de specialitate pentru a scrie o poveste bună. Eu de obicei scriu mai mult dialog sau monolog cum mi-a spus o profesoară de la facultate, dar îmi este greu să fac descrieri.

Ai vreo carte preferată, pe carte ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?

De obicei îmi doresc să rescriu acele cărți cu final trist. Lumea este deja plină de tristețe, războaie, molime și rele. Poeții și autorii pot să încurajeze oamenii să lupte și să vadă lucrurile bune în viață prin literatură adevărată.

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

Voi lansa o a doua ediție la prima carte „Ce este viața?” și încă două volume de poezie bilingve în viitor. 

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

Avem foarte mulți autori români talentați care stau în anonimat din cauza lipsei de respect pentru artă, cultură și adevăratele valori. Miruna Ursache, Georgia Lohan, Flavius Ardelean, Irina Dumitru și Laura S. Gotz de exemplu scriu romane foarte frumoase, care ne invită în lumi pline de aventură, pericole și magie. Lăcrămioara Teodorescu, Violeta Bobocea, Ligya Diaconescu sunt câțiva dintre cei mai talentați poeți români.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Îi încurajez să-și formeze stilul propriu și să nu se dea bătuți. Îi sfătuiesc de asemenea să se înscrie în grupuri literare (iată un link pentru un astfel de grup pe Facebook) deși în România sunt foarte puține, unde să întâlnească alți scriitori și poeți și să se ajute unii pe alții. Un alt sfat importat este acela de a posta unde reușesc pentru a se face cunoscuți.

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Le mulțumesc tuturor celor care citesc textele mele și sper să le deschidă apetitul la citit!

Mulțumesc și eu pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o adevărată plăcere să te descopăr!

PS: Pozele sunt preluate din arhiva scriitoarei.

Publicitate

5 gânduri despre ”LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA GEORGIANA-LAURA GHEORGHE

 1. Stefan zice:

  Subscriu! Georgiana are un suflet de deosebit de frumos. Cuvintele ei iti ating inima. Eu am cunoscut-o pe pagina ta si de cand s-a intamplat asta am legat o minunata relatie de prietenie. Sunt mandru ca una dintre recenziile cartii mele e scrisa de ea. Georgiana merita tot ce e mai bun. Felicitari Oana, pentru ca promovezi asa caractere faine! Te imbratisez strans

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.