LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA PETRUȚA PETRE

Pe autoarea Petruța Petre am cunoscut-o prin intermediul rețelelor de socializare. I-am citit prima dată poeziile extrem de sensibile, pe care, recunosc, le devorez cu o plăcere vinovată de fiecare dată când le văd. Apoi, am citit romanul său – El și Ea, adică Noi, și m-am convins că este unul dintre scriitorii de valoare ai noului val contemporan. Scrie cu forță, scrie minunat, creează lumi din care nu vrei să mai pleci și te ține captiv între paginile cărților sale. Scrie și povești pentru copii, așa că, fiind o persoană atât de talentată, cred că înțelegeți de ce am vrut să o cunosc mai bine și de ce i-am propus să răspundă la câteva întrebări. Așadar, haideți să o cunoaștem mai bine pe autoarea Petruța Petre în cele ce urmează!

  • Nume: Petruța Petre
  • Cărți scrise: El și ea, adică noi – roman de dragoste, În numele iubirii și Pașii iubirii – poezii, Întâmplări cu puști – serie pentru copii;
  • Genul literar abordat: romantic, poezie, aventură;
  • Editura la care ai publicat: Creator (Libris Editorual);
  • Locul unde îți putem găsi cărțile: aici
  • Locurile în care te putem găsi pe tine: Petruța Petre – pagină de autor

La o șuetă cu autoarea Petruța Petre

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor. 

Sunt multe lucruri nespuse, vorbesc destul de greu despre mine ca om, mereu mă raportez la profesia mea sau la pasiunile mele. Îmi place ca fiecare cititor, fiecare om, să mă descopere. Totuși, dacă ar fi să mă definesc pe mine prin prisma celor trei aspecte: sinceritate, simplitate, stabilitate. Acestea sunt reperele după care eu îmi ghidez pașii prin lume. Sunt un om simplu și tot ce fac este o dăruire, este iubire.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Pasiunea pentru citit, pentru scrierile lui Mircea Eliade, pentru respectul imens pe care l-am avut mereu față de scriitori și față de actul scrierii. Nu este ușor, dar este necesar. Scriam încă din liceu la revista instituției. Aveam prieteni care scriau încă de atunci din anii 90. Scriitorul Cosmin Ștefănescu cu care am fost colegă în liceu și cu care purtam discuții filozofice încă de atunci, el la rândul lui având o mare pasiune pentru Eliade, pentru metafizică, pentru absolut. Cred că am fost o norocoasă cunoscându-l. Scrierile lui sunt deosebite, uimitoare chiar. Pe mine mă șochează de multe ori cu felul lui de a pătrunde în chintesența lucrurilor.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Sunt atipică, nu am un ritual de scriere. Nu pot scrie într-un interval de timp, nu pot scrie ca și cum aș stabili un program de masă. Scriu numai atunci când simt. Nu-mi impun să termin ceva, nu-mi impun nimic. Scriu și-atât.

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?

Prefer romanele, prefer romantismul, sunt o romantică fără leac.

Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.

Cărțile mele exprimă sentimentele mele: dragostea ca necesitate a viețuirii, dragostea pentru copii, fără de care eu nu aș putea să trăiesc, și dragostea pentru tot ce este frumos în jurul nostru.

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?  

Încerc atât cât se poate să țin cont de părerile citirilor mei. Personajele sunt suflete care de multe ori acționează involuntar de voința mea. Glumesc, desigur! Dar uneori situația scapă de sub control și mai fac câte o năzbâtie. E ca o joacă.

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Scrisul mă eliberează de excesul de suflet, de excesul de iubire care surprinzător se reface foarte repede. Așa funcționează sufletul meu, se topește în versuri, în stări, în aventurile copilăriei. Are el mai multe ipostaze: copil, îndrăgostit, adult. Pendulează continuu.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Citind întrebarea mi-a venit în minte titlul volumului, respectiv al poeziei O viziune asupra sentimentelor – a lui Nichita Stănescu… nu știu de ce. Ne îmbogățim mereu stilul și scriitura involuntar. Eu citesc, citesc mult, dar vreau să-mi păstrez libertatea mea de a transpune ceea ce simt folosind un limbaj cât mai simplu și o transparență a sentimentelor. Simt că asta mă definește ca scriitor.

Ai vreo carte preferată, pe carte ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?

Cartea mea de suflet este Mândrie și prejudecată, de Jane Austen, atunci mi-ar plăcut să trăiesc. Iar din literatura noastră, evident, Nuntă în cer, Mircea Eliade. Le sunt recunoscătoare acelora care au scris cu atâta pasiune și dăruire; acelora care au sclipire de înger.

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

Da, chiar apar surprize. Aveam ceva pregătit pentru a edita și apoi am decis să trimit altceva: o carte pentru copii mici 4-10 ani, colorată. Cu o poveste foarte haioasă și plină de învățături. Așa a venit către mine și mi-a schimbat traseul.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

Mă bucur să descopăr că se scrie și că sunt acoperite toate genurile, că sunt abordate teme diverse. Consider că este necesar acest lucru, este vorba de cultura noastră, de ceea ce va rămâne după noi. Fiecare scriitor are locul lui, nimeni nu este în competiție cu nimeni. Nu se poate ca o scriitură să placă tuturor oricât de bună ar fi ea. Este imposibil acest lucru. Eu îi încurajez pe toți să scrie, să-și pună sufletul pe hârtie și timpul va decide. Cărțile sunt nemuritoare.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Scrieți,  nu vă temeți de nimic! Atâta timp cât voi credeți în misiunea voastră, nu e nevoie să mulțumiți toți oamenii. Aceasta este marea piedică, așteptăm ca validarea să vină din exterior și ne pierdem energia creatoare în van. Scrieți, puneți-vă toată energia în pagini! Impresionați prin frumos, transmiteți frumos!

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Citiți, scrieți, iubiți!

Viața este uimitoare, dacă facem ceea ce ne place. Nu trebuie să fim perfecți, nu. Să fim imperfecți și să iubim! Și încă ceva, nimic nu trebuie, ceea ce este impus nu este pentru suflet.

Zâmbiți și aveți încredere în voi!

Mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o reală plăcere să te mai cunosc puțin! ❤

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.