LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA YASMINE BONCEA

Literatura română abundă în oameni de calitate, autori cu un mare potențial și cu talent cu nemiluita, care abia așteaptă să fie descoperiți. Zi de zi descopăr nume noi și asta mă bucură nespus. De curând, am descoperit-o pe Facebook pe autoarea Yasmine Boncea, un om frumos și extrem de gingaș. Nu i-am descoperit încă romanul, Castelul din Infern, dar sper să ajung la el curând. Are o grafică de excepție și este și genul meu preferat, fantasy. Până atunci, vă propun să o cunoaștem mai bine prin intermediul interviului de mai jos.

  • Nume: Yasmine I. Bonciu
  • Carte scrisă: Castelul din Infern
  • Genul literar abordat: fantasy
  • Editura la care ai publicat: Creator (Libris editorial)
  • Locul unde îți putem găsi cărțile: Libris.ro, iar prima ediție se găsește și pe site-ul librăriei Alexandria
  • Locurile în care te putem găsi pe tine: Pagina de autor și pe pagina de Instagram: castelul_din_infern

La o șuetă cu autoarea

Yasmine Bonciu

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

Un lucru mai puţin cunoscut la mine este ocupaţia mea de zi de zi. Deşi îmi place să mă refugiez în lumea scrisului, în viaţa reală sunt proaspăt absolventă a facultăţii de inginerie chimică din Cluj-Napoca. În mine există două laturi, una căreia îi place să viseze şi să aştearnă cuvinte pe hârtie şi o fire extrem de calculată, căreia îi place să lucreze într-un domeniu unde lucrurile sunt fixe, unde totul este perfect organizat.

Un al doilea lucru ar fi că, în ciuda a ceea ce am absolvit şi ceea ce scriu, materia mea preferată din şcoală a fost istoria. Consider că în istorie se află cele mai importante lecţii sociale şi că din greşelile din trecut se poate învăţa cel mai bine.

Un al treilea lucru ar fi şi pasiunea pentru sport. Mai de mult am practicat handbal de performanţă, iar de atunci iubesc sportul. Îmi foarte mult să urmăresc meciurile de tenis, este sportul meu preferat, dar şi un meci de fotbal de calitate mă poate atrage, în ciuda faptului că este considerat un sport al bărbaţilor. Atunci când vine Olimpiada, abia mă pot desprinde de televizor.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Întotdeauna mă refugiam în lectură şi preferam să mă exprim prin scris, deoarece eram foarte introvertită. La un moment dat, imaginaţia mea a început să prindă aripi, iar de la creaţie la scris a mai fost nevoie doar de un pas.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Nu cred că am un ritual de scris. Nu scriu regulat, dar şi atunci când o fac stau o zi întreagă în faţa calculatorului şi scriu mii de cuvinte. Tot ce contează este să am mintea relaxată pentru a mă putea transpune în universul poveştii. Orice mă poate inspira, un film, o carte bună, o excursie, câteodată o idee îmi poate veni din senin. Când se întâmplă asta imediat iau carneţelul meu și notez ideile care poate fi: un nou personaj, o nouă întorsătură de situație, un cadru nou sau chiar și cele mai mici detalii. 

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?

Romanele, deşi o serie are capacitatea de a te transpune mai mult timp într-o poveste.

Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.

„Castelul din Infern” este o poveste de dragoste ce se desfăşoară într-un cadru mitologic. Este o poveste despre ambiţia de a-ţi urma visele. Dacă Avril reuşeşte să treacă de obstacolul morţii, atunci putem şi noi să realizăm orice. Tot ce trebuie să facem e să îndrăznim să trecem de limitele impuse de noi înșine.

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?  

De la primele cuvinte ale cărţii totul este deja plănuit. Când m-am apucat de scris „Castelul din Infern”, cartea era deja împărţită în cele trei părţi, iar fiecare capitol era deja denumit. Îmi place să fiu organizată atunci când scriu, să ştiu de unde pornesc, ce se întâmplă în fiecare capitol, unde trebuie să ajung şi istoricul fiecărui personaj pentru a-l construi cât mai bine. Personajele sunt ca şi copiii mei, dar indiferent cât de tragic este finalul unuia dintre ei nu mă abat de la drum. Totul are un scop. Poate unii cititori nu sunt mulţumiţi de destinul final al unor personaje, dar ceea ce le transmit este că şi eu sufăr odată cu ei şi că şi mie mi-a fost greu.

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Da, consider că scrisul poate să ofere liniştea şi împăcarea sufletească precum cea a unei practici spirituale. Pentru mine, scrisul este momentul în care prind aripi, momentul în care pot să fac să se întâmple orice prin puterea cuvintelor. Scrisul este puntea mea de linişte.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Încerc să iau ce este mai bun din fiecare carte pe care o citesc. O descriere frumoasă, un personaj interesant bine conturat, o întorsătură de situaţie bine construită, dialoguri savuroase, orice mă poate face să vreau să progresez mereu în scris.

Ai vreo carte preferată, pe carte ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?

Cartea mea preferată este „Mândrie şi prejudecată”, dar, pe lângă poveste, să creezi şi propriul tău univers care este adorat de milioane de persoane este un lucru ce întotdeauna m-a impresionat. De aceea, dacă ar fi să aleg ce aş fi vrut să scriu eu, atunci aş alege seria ”Harry Potter” sau ”Stăpânul inelelor”.

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

Urmează continuarea seriei, „Refugiul dintre valuri”. Iar, din punctul meu de vedere, continuarea este mult mai bună şi se vede progresul meu literar. Pe cititorii seriei îi aşteaptă o nouă carte plină cu noii surprize, personaje interesante şi întorsături de situaţie.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

Din păcate, nu multă lume oferă o şansă scriitorilor noştrii contemporani la început de drum. Poate dacă cititorii ne-ar oferi mai multă încredere ar descoperi că şi noi, autorii români, putem să ne ridicăm la standardele autorilor din afară.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Nu este un drum uşor, dar pasiunea, dedicarea şi ambiţia răzbesc întotdeauna. Nimic nu mi-a oferit mai multă satisfacţie în viaţă decât să îmi ţin pentru prima dată cartea în mână. Fiecare lacrimă şi strop de transpiraţie a meritat. 

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Celor care mi-au citit cartea, le mulțumesc din suflet pentru încrederea acordată! Celor care încă nu au apucat să citească încă ”Castelul din Infern” pot să le transmit că îi așteaptă o poveste captivantă și intrigantă.

Mulțumesc Oanei și celor de la Libris pentru șansa oferită! În încheiere, o să las motto-ul unuia dintre cele mai dragi personaje, cuvinte ce descriu perfect cartea mea și puterea ambiției: ”Nu lăsa moartea să fie ultima frontieră.”

Mulțumesc și eu pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o reală plăcere să te cunosc! ❤

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.