LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA GEORGIANA COTELEA

Literatura română surprinde zi de zi prin abundența de scriitori ce se cer descoperiți. Sunt mulți autori care rămân oarecum în umbră și e păcat. Ar trebui să îi scoatem mult mai mult în față, să le citim operele și să ne lăsăm încântați de talentul lor. O autoare pe care am descoperit-o prin intermediul grupului Autori, bloggeri și cititori de pretutindeni este Georgiana Cotelea. Scrie minunat și este o prezență diafană în online. Cartea sa, Sânge, îmi face foarte tare cu ochiul. Pare a fi o lectură incitantă. Însă, până ajung la ea, mi-am propus să îi cunosc mult mai bine creatoarea. Dacă și voi vă doriți să aflați mai multe despre ea, vă invit să citiți interviul de mai jos.

Nume: Georgiana Cotelea  

Carte scrisă: Sânge

Genul literar abordat: liric

Editura la care ai publicat: Creator (Libris Editorial)

Locul unde îți putem găsi cărțile: www.libris.ro și în librăriile ȘT.O.IOSIF

Locurile în care te putem găsi pe tine: pagina de Facebook Georgiana Cotelea

La o șuetă cu autoarea

Georgiana Cotelea

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

Cu mare drag. Sunt o persoană melancolică, visătoare și uneori foarte, dar foarte încăpățânată.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Mi-am dorit să devin scriitoare de la o vârstă fragedă, când am descoperit cartea „Micul Prinț” – Antoine de Saint Exupéry. Este lectura copilăriei mele, cea care mi-a adus pace interioară.

Cu trecerea anilor am făcut cunoștința cu genul liric, m-am îndrăgostit de poezie și mi-am găsit adevărata vocație.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Nu am un ritual. Fiind o persoană introvertită, prefer să-mi petrec timpul în liniște și singurătate. Așa au luat naștere cele mai multe dintre poeziile mele.

Deosebit la mine este faptul că încep întotdeauna cu ultima strofă și uneori îmi este dificil să găsesc un titlu potrivit.

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?

Romanele.

Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.

„Sânge” este primul meu volum de poezie și am ales ca temă tristețea, deoarece este singura stare sufletească de neînțeles. O stare sufletească pe care o întâlnim, în viața de zi cu zi, sub diferite forme: singurătate, amărăciune, neliniște, teamă etc.

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?  

Poeziile mele sunt inspirate din propriile trăiri interioare, nu țin cont de părerile venite din exterior, dar mă bucură enorm mesajele de admirație și încurajare primite.

Din păcate, în România, poezia nu se află printre preferințele cititorilor.

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Da. Scrisul este singura modalitate de a mă descărca de gândurile negative.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Nu există o anumită carte, ci un autor. Este poetul  care mi-a provocat avânt în creația artistică și anume George Bacovia.  Pentru mine, este zeul poeziei românești.

Ai vreo carte preferată, pe carte ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?

Am o carte preferată,  o carte de suflet, pe care nu mi-aș fi dorit neapărat să o scriu eu, „Demonii” – Feodor Dostoievski. Este romanul întunericului sufletesc.

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

Lucrez la un nou volum de poezie, pe care îmi doresc să-l public anul viitor. În paralel, am început să schițez câteva idei pentru un roman, care va avea ca temă neajunsurile sufletești ale individului, frustrarea și nevoia continuă de a se compara cu ceilalți.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

În plină dezvoltare. Am citit suficiente cărți de autori români contemporani  încât să mă conving de talentul și originalitatea acestora.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Nu neapărat un sfat, dar așa cum am mai spus, le admir curajul că și-au înfruntat teama de a nu fi citiți.

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Le mulțumesc pentru timpul acordat citirii volumului meu de poezie și îi încurajez să descopere scriitorii români contemporani care au nevoie de susținere și apreciere!

Nu în ultimul rând, îți mulțumesc pentru această minunată experiență! ❤

Mulțumesc și eu pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o reală plăcere să te cunosc! ❤

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.