POVEȘTI ȚESUTE LA MAȘINA DE CUSUT – #JURNALDECROITORIE

Arta manifestă nenumărate forme, iar aceasta țese întotdeauna cele mai frumoase povești posibile. Ești creatorul propriei lumi magice, iar orice act creativ te plasează parcă deasupra Universului, oferindu-ți noi și noi perspective asupra celor petrecute în jurul tău. Devii un mic zeu, gata să transforme o bucată de material în ceva divin. Te folosești de praf de stele și aduci un plus de valoare mediului în care trăiești. Capeți suflet de artist și pui pasiune în tot ceea ce faci, indiferent cât de mic ar părea acel lucru oamenilor cu care intri în contact.

Viața întreagă m-a pregătit să devin un artist complet și complex, căci eu așa mă văd. Unii sunt vrăjitori ai cuvântului, alții pictează peisaje de vis, iar unii sculptează pentru a își elibera energia creatoare. Eu nu fac asta, nu am nici ureche muzicală, dar iubesc să cos și să brodez. Țes povești magice prin intermediul acului, căci asta fac, brodez vise și presar licoare magică peste orice ating, transformând chiar și cel mai banal material într-o operă de artă. Tipare, ațe în culori fel de fel, materiale, toate îmi sunt prietene bune. Și, bineînțeles, masina de cusut, eterna mea fascinație încă din copilărie. Am crescut printre cusături și broderii, am dormit pe pedala mașinii de cusut manuale a bunicii mele, parte integrantă din ceea ce știu despre ea. Am privit fascinată cum materialul se transformă și capătă alte valențe. Am privit din umbră cum mătușile mele cos goblenuri și tablouri pe etamină. Și m-am văzut mereu făcând asta. Iar visul meu de copil a devenit acum realitate. Creez tot felul de broderii pentru casă în atelierul meu de creație și țes mai departe poveștile copilăriei mele și ale celor care vin la mine pentru a le transforma visele în ceva palpabil, numai bun să le personalizeze peretele casei, canapeaua, patul, săculețul de pâine din bucătărie sau, de ce nu, chiar propria garderobă. Nu mă tem de nimic. Creativitatea și pasiunea sunt numele mele.

Așa începe, ca într-o joacă

La noi în familie, toată lumea coase, brodează și creează diferite modele doar cu andrelele. Asta se numește relaxare. Am crescut printre diversele accesorii croitorie ale adulților din jurul meu. Oriunde te așezai prin casă, era imposibil să nu dai peste foarfece, cretă de marcat, ace de siguranță, bolduri, mosoare colorate cu ață, fire elastice, tot ce vrei și ce nu vrei. Mă învârteam printre ele ca un titirez și primele mele amintiri sunt legate de jucăriile brodate create de toți cei dragi, de la mama, la mătuși și bunici. Mă aciuiam pe lângă ele, făcându-mi cu greu loc printre ceea ce consideram că sunt obiectele lor magice, baghetele zânelor din basmele pe care mi le spuneau în timp ce creau fel de fel de minunății. Pereții casei noastre aveau broderii pe pânză, ferestrele purtau mândre perdele înflorate, covoarele erau țesute la gherghef. Părea ceva atât de firesc, încât nu mi se părea că există un loc mai bun pentru a dormi sau a mă juca decât pedala mașinii de cusut. Era un fel de loc magic, în care evadam de fiecare dată. Și eram lăsată să fac asta.

Mă jucam în jurul lor și, din când în când, aruncam un ochi spre ceea ce meștereau cele mai dragi ființe din viața mea. Tocmai de aceea a părut firesc să vreau să încerc și eu ceea ce făceau ele. Am început să lucrez hăinuțe pentru păpușile mele, care trebuiau îmbrăcate după bunul meu plac. A trecut ceva timp până când am avut voie să țin în mână prima foarfecă (și, Doamne, ce mândră am fost când am făcut-o!), dar ideile mele au fost luate mereu în serios. Ele au fost primele mele modele. Apoi, pe măsură ce timpul a trecut, am vrut mai mult. Începusem să am prietene și voiam să le ofer lucruri personalizate, o gentuță croșetată, o băscuță ca în filmele franțuzești atât de des vizionate, un breloc, un nume pentru a personaliza un obiect. Mi-am dat seama că doi mâini dibace pot face toate astea și mă jucam. Îmi plăcea. Era diferit. Era perfect. Nu mă plictiseam stând ore în șir pentru a crea ceea ce aveam în minte. Și trebuia să iasă exact așa cum mi-am imaginat, altfel era jale. Sunt o perfecționistă din fire. Lucrul ăsta nu s-a schimbat nici acum, deși, uneori, parcă imperfecțiunile sunt cele care fac un lucru unic.

De la joc la împlinirea unui vis

Astăzi, am dus arta brodatului la un cu totul alt nivel. Nu mai mă joc, țes vise și povești pe pânză. Am descoperit că iubesc să brodez, să personalizez orice fel de pânză după bunul plac. Căci asta fac, transform vise în pasiune și las imaginația să creeze noi și noi modele. Vreau să văd ce pot face și până unde pot ajunge, deși cred cu tărie că această autostradă pe care am pornit este una cu sens unic. Doar cerul este limita.

De curând, am descoperit și aliatul de nădejde, care mă ajută să îmi transpun ideile mult mai rapid și ușor: Cusut si Brodat, reprezentantul mașinii de cusut care a revoluționat totul pentru mine, Brother. Gata cu lucratul manual, e nevoie doar să știi setările și lucrurile se aranjează de la sine. Pot lucra orice la ea, de la broderii simple, la unele mult mai complexe și, desigur, numărul creațiilor mele a crescut considerabil. Nu mai lucrez singură oricum, am un întreg atelier de croitorie, Oana`s land, visul meu de mic copil, și oameni dedicați, care duc la rang de artă pasiunea pentru croitorie și brodat. Nimic nu ne oprește, personalizăm cu drag tablouri, pernuțe, lenjerii și tot ceea ce ne aduce lumea în minte. Creăm la cerere, dar ne punem amprenta pe tot ceea ce facem. Pentru noi, chiar și imposibilul devine posibil. De la croșetat la brodat a fost doar un pas. Mic în teorie, mare în esență. Praful de stele e presărat cu măiestrie peste orice poposește în mâinile noastre.

PS: Articol scris pentru cea de a treia probă din cadrul competiției Superblog. Pozele sunt preluate de pe site-ul sponsorului, Cusut și brodat, și din arhiva personală a mătușii mele, un mare iubitor al lucrului de mână.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.