ȘTEFAN APOSTOL: PIERDUT ȘI REGĂSIT ÎN CĂLĂTORIA INIMII – RECENZIE

Mediul online, dincolo de a fi un loc în care toată lumea își dă cu părerea, este spațiul perfect pentru a cunoaște oameni noi și a lega noi prietenii. Aici, într-un mod cu totul întâmplător, sau poate a fost doar mâna destinului implacabil, l-am cunoscut într-o zi pe Ștefan Apostol, un tânăr care degajă multă căldură și are un optimism debordant. Un mesaj pe messenger m-a făcut să mă apropii mai tare de el, pentru că a avut puterea de a face unele mărturisiri despre viața lui, deloc ușoară, căci a fost încercat de soartă, iar acest fapt m-a determinat să vreau să dau valoare fiecărei clipe. În plus, mi-a dat putere să merg mai departe cu încredere pe urma viselor mele, căci, dacă în condițiile date el poate orice, atunci eu nu am nicio scuză. Am primit cartea lui cu emoție și o extrem de mare bucurie și cred că am citit-o în perioada potrivită, pentru că sănătatea nu mi-a fost cea mai bună prietenă în ultima perioadă și cartea asta a venit ca un suflu cald peste inimă, alinând și oferind puteri enorme pentru a lua totul așa cum este și a spera la mai bine. Întotdeauna.

Pierdut și regăsit în călătoria inimii este o carte autobiografică încărcată de emoție și de trăire autentică. Este destul de greu de vorbit despre ea, pentru că se citește cu sufletul și se trăiește cu o mare forță lăuntrică. Îl descoperi pe Ștefan și, în același timp, te analizezi și redescoperi pe tine. Mi se pare un mare act de curaj să te dezvălui pe tine într-un stil atât de frust, cu toate trăirile interioare, cu dureri, bucurii, lupte, căderi, cu tot ceea ce formează o viață de om. Nu disimulează în niciun fel și așterne pe hârtie gândurile sale așa cum vin, folosindu-se de scris pentru a se elibera de toate stările. Pentru a accepta tot ceea ce a venit asupra sa. Pentru a învăța să trăiască la maximum clipa prezentă. Pentru a transmite altora puterea lui. Pentru a oferi celor care îl citesc din înțelepciunea lui adunată în urma statului la pat mult timp. Mult prea mult timp. Se folosește de călătoriile exterioare pentru a face marea călătorie. Cea inițiatică, a cunoașterii de sine. Și învăluie totul într-o aură mistică, prin credința totală în Dumnezeu, Singurul care face posibile miracolele fiecărei zile.

Pierdut și regăsit în călătoria inimii – credință, suferință și regăsire de sine

Cartea lui Ștefan are o dulceață aparte, căci e scrisă într-un stil simplu, dar care atinge cele mai sensibile corzi ale sufletului. Citești și trăiești alături de el fiecare eveniment în parte. Râzi, te bucuri, devii ambițios, plângi cu lacrimi amare și călătorești pe cărările inimii spre el și spre tine. Îl găsești în cele mai greu de îndurat momente ale sale și îți dai seama că, de multe ori, te plângi din nimicuri. Dacă el poate, poți și tu.

Jurnalul lui Ștefan, căci eu așa privesc acest volum, ne poartă pașii prin toate etapele vieții sale, de la venirea în această lume, trecând prin școală și prin facultate, călătorind prin lume și suferind pierderi grele, care, privite per ansamblu, l-au apropiat de el, cel adevărat, căci din suferințele mari iau ființă cele mai puternice suflete. Iar Ștefan este un suflet puternic și nobil, care a știut să transforme suferința, să o accepte și să trăiască alături de ea cu demnitate, pentru a se putea bucura în continuare de plăcerile sale: călătoria prin lume și pelerinajul la mănăstiri.

Deși nu este împărțită astfel, cartea poate fi privită ca având trei părți distincte: călător prin lume, boala și suferința provocată de aceasta și viața de dincolo de vârf, când luptătorul Ștefan ia totul de la capăt și eliberează forța creativă, scriind pe blog și adunând totul într-o carte ce te emoționează. Călătorind prin lume, descoperă un adevărat univers, dar călătorind spre sine, cu ajutorul credinței, Ștefan ajunge la adevărata esență a acestei vieți: propriul sine. În el, zace un întreg microunivers care sunt sigură că o să îl ducă departe, pentru că ambiția îl face să facă lucruri mărețe chiar și atunci când îi este greu. Nu știe să se oprească și să nu își ducă visele la bun sfârșit. Nu știe să spună nu decât arareori, abia atunci când totul capătă cele mai puternice tonuri de negru. Altfel, renaște din propria cenușă asemeni păsării Phoenix și se înalță tot mai sus. Și, dincolo de tot, sunt oamenii care îi sunt alături și care au știut să îi fie alături în momentele critice, arătându-i că și atunci când nu mai poate mai poate puțin.

Pierdut și regăsit în călătoria inimii este cartea care îți va spulbera orice mit, te va face să îți regândești întreaga existență și să lupți mai mult pentru ceea ce îți dorești. Înveți să prețuiești mai tare clipa, să trăiești totul la o altă intensitate și să practici credința în viața de zi cu zi, căci fără Dumnezeu nu suntem nimic.

Date despre carte:

  • Titlu: Pierdut și regăsit în călătoria inimii
  • Autor: Ștefan Apostol
  • Editura: Berg
  • Categorie: Memorii. Jurnale
  • Anul apariției: 2019
  • Număr de pagini: 382

Cartea lui Ștefan o găsiți pe Libris și pe site-urile de profil, iar pe el îl găsiți pe blogul său, Dincolo de Vârf.

4 gânduri despre ”ȘTEFAN APOSTOL: PIERDUT ȘI REGĂSIT ÎN CĂLĂTORIA INIMII – RECENZIE

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.