VI KEELAND ȘI PENELOPE WARD: BILETE ÎNVENINATE – RECENZIE

Contrar obiceiurilor mele de a nu citi același autor sau cărțile aceleiași serii la rând, în ceea ce privește scrierilor împreună realizate de către Vi Keeland și Penelope Ward, lucrurile au stat cu totul diferit. Iubesc modul în care cele două autoare scriu și e o adevărată plăcere să le citesc. Mai am de ajuns la Egomaniac și mă voi declara mulțumită de mine. Scriitoarele creează magie prin ceea ce aștern pe hârtie și bucură sufletul și mintea. Poveștile lor încălzesc sufletele și te fac să evadezi din cotidian pentru a ajunge într-o lume a romantismului și a tuturor posibilităților. Acesta este și cazul ultimului volum din serie – Bilete înveninate, care m-a făcut să mă îndrăgostesc în mod iremediabil de stilul autoarelor și să mă îndoiesc puțin de puterea mea de judecată. Am afirmat în nenumărate rânduri că nu citesc eroscop, ei bine, în cazul de față, am făcut o mare excepție și nu regret deloc, pentru că serile mele au fost condimentate de istorii de viață deosebite.

Bilete înveninate este o adevărată feerie pentru suflet, o poveste de iubire încărcată de magie și de frumos, care stă sub semnul hazardului. Destinul este implacabil și are darul de a te duce exact acolo unde trebuie pentru a îți modifica în mod definitiv viața. Acesta este și cazul lui Charlotte, o tânără fără prea mare noroc în dragoste, pe care soarta o duce în preajma unui bilet misterios, ce se va dovedi a fi șansa vieții ei. Printr-o adevărată încrengătură de situații, tânără ajunge în preajma celui care va ajunge să fie rațiunea ei de a fi. Autoarele ne arată că nu trebuie să disperăm, indiferent de locul și de situația în care ne aflăm, ba, mai mult decât atât, trebuie să ne ridicăm de la pământ chiar și atunci când viața ne îngenunchează și să facem tot ceea ce ne punem în minte. Povestea de față este o adevărată lecție de viață pentru noi, ca cititori, și ne face să îmbrățișăm cu o putere fantastică lucrurile simple din cotidian, singurele care au darul de a face diferență. La fel, ne învață că nu avem timp de pierdut, că trebuie să facem tot ceea ce avem în minte aici și acum, fără teamă, căci totul este imprevizibil și se poate schimba de la un minut la altul. Zi de zi trebuie să trăim la intensitate maximă și să ne urmăm dorințele interioare. Facem ceea ce trebuie pentru noi și le permitem celor din jur să își ia propriile decizii, fără a considera că noi știm ce este cel mai bine pentru ei. Cu toții ne ducem propriul sac în spate și ne croim drumul printre obstacole așa cum credem de cuviință.

Bilete înveninate – o poveste

pur și simplu magică

Vi Keeland și Penelope Ward presară praf magic de zâne în ceea ce scriu și reușesc să creeze o poveste de viață pur și simplu magică, ce te binedispune și te face să creezi că totul este posibil dacă te lași în voia sorții. Scris într-un stil simplu, în care emoțiile puternice și trăirile intense se împletesc din plin cu erotismul și amuzamentul, romanul de față este rețeta perfectă pentru serile reci de toamnă, căci are darul de a încălzi sufletul și de a te face să vezi viața într-o cu totul altă perspectivă. Reed și Charlotte, personajele cărții de față, sunt două persoane care, în mod normal, u ar fi avut nimic de a face unul cu altul. Însă, printr-un joc al hazardului, cei doi ajung la un loc și se îndrăgostesc în mod iremediabil unul de altul. Însă, dragostea nu este întotdeauna suficientă și prea multă dragoste și credința că tu știi ce e cel mai bine pentru cel iubit te poate determina să faci greșeli majore, care să ducă la suferință de ambele părți, iar asta au de învățat protagoniștii, să lasă viața să își urmeze cursul firesc, fără a analiza perspectivele prea tare și fără a despica firul în milioane de posibilități.

Întreaga acțiune a cărții pornește de la un bilet găsit de Charlotte într-o rochie de mireasă. Un anume Reed Eastwood îi declară dragoste eternă unei anume Allison, însă, ceea ce o intrigă pe Charlotte e faptul că biletul a fost abandonat în rochie, iar aceasta vândută ca un bun comun, ceea ce naște întrebarea: ce s-a întâmplat cu iubirea aceea specială dintre cei doi, cum rămâne cu bărbatul excesiv de romantic relevat de bilet. Fata vine după o relație eșuată și se află într-o perioadă dificilă: nu are serviciu și nici foarte mulți bani, însă, în loc să își vândă propria rochie și să facă rost de bani, ea alege să facă schimb și să ia rochia cu pene, ce ascunde acele rânduri minunate. Cunoscând-o pe Charlotte de mai târziu, de un optimism debordant și de o naivitate ieșită din comun, gestul ei inițial nu mai miră așa de tare.

Acesta este un prim zar aruncat de destin în calea tinerei. Următorul se învârte într-o seară absolut banală, în care fata se îmbată și decide să dea de urma autorului biletului. Tocmai de aceea, aburită de aburii alcoolului, ea alege să se înscrie pentru o casă în valoare de 12 milioane de dolari, pe care clar nu avea cum să o cumpere. A doua zi, cu simțurile treze, alege totuși să meargă aici, din pură curiozitate. Vizionarea nu recurge tocmai bine, pentru că Reed înțelege că nu are bani și simte că este luat în râs, fapt pentru care își bate joc de ea. Umilită, Charlotte se refugiază în baia casei pentru a își plânge de milă, însă, și aici intervine destinul, pentru că, de niciunde, apare bunica lui Reed, iar aceasta îi mai dă o șansă, angajând-o la firma lor de familie: Eastwood Enterprise. Ca o paranteză, aș vrea și eu o asemenea șansă de la viață, o bătrânică atât de cumsecade care să creadă în mine si să îmi ofere o adevărată avere în dar și un loc de muncă privilegiat.

Din momentul în care ajunge în firmă, începe o adevărată comedie romantică. Reed și Charlotte se apropie tot mai tare, devenind un tot unitar și făcând totul împreună, chiar și ajutorarea celuilalt pentru a își pune în aplicare dorințele de pe celebra lor listă în care își notează ce anume și-ar dori să facă. Însă, un secret îl face pe Reed să nu fie tocmai deschis către această relație, iar acest fapt îl face să nu fie sigur dacă vrea să fie împreună cu Charlotte, temându-se să u ajungă o povară pentru ea mai târziu. Are tendința de a alege în locul ei, iar acest fapt pune sub semnu întrebării relația lor.

Bile înveninate este o poveste frumoasă, care te face să crezi în dragoste și în destin. Însă, este ușor previzibilă pe alocuri, în ciuda emoțiilor puternice pe care le stârnește, și asta știrbește puțin frumusețea cărții. În plus, toate acele elemente care se succed, conducând la un destin fericit, nu sunt mereu foarte credibile. Apariția bunicii în baie și a tânărului cu probleme locomotorii exact atunci când este nevoie, precum și găsirea mamei reale a lui Charlotte sunt elemente care emoționează, dar puțin credibile. Cartea în sine are aura unui basm, a unei Cenușărese reinterpretate, care atrage, dar și obosește până la final. Însă, dacă aveți răbdare cu toate aceste elemente și sunteți imuni sau iubiți chestiile siropoase, atunci vă recomand cu căldură cartea de față.

Date despre carte:

  • Titlu: Bilete înveninate
  • Autor: Vi Keeland și Penelope Ward
  • Titlu original: Hate Notes
  • Traducere: Daniela Purgaru
  • Editura: Trei
  • Colecție: Eroscop
  • Anul apariției: 2020
  • Număr de pagini: 352

Cartea o puteți achiziționa și voi de pe site-ul Libris sau alte site-uri dedicate comercializării de cărți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.