DESPRE BUCURIILE MĂRUNTE ALE VIEȚII

Anul 2020 nu a fost exact așa cum mă așteptasem eu să fie în ianuarie anul trecut. Am avut speranțe nenumărate, am crezut că voi reuși să îndeplinesc cele mai tainice visuri ale sufletului, că voi încerca marea cu degetul. În februarie, când se tot aducea în discuție un nou virus născut în China, nu am crezut că lucrurile vor căpăta o asemenea amploare și că vom ajunge să nu mai putem face nimic din ceea ce ne făcea plăcere în trecut. Era o știre de amploare, dar nu o băgasem prea mult în seamă. Fratele meu fusese în vizită, părinții mei au plecat la el și mă așteptam ca totul să se termine repede și să ne vedem de viețile noastre în mod normal. Nu a fost să fie!

Prima perioadă pe care a trebuit să o petrecem exclusiv închiși, când plecam doar cu declarații de acasă, a trecut relativ ușor, cu toate că declanșase în mine dorința de a pleca mai des, ceea ce nu se întâmplă de obicei. Dar era acel „nu”, care, pentru berbecul din mine, nu sună foarte bine. Cum îmi interzici ceva, cum vreau să fac. Însă, am petrecut mult timp în grădină în acea perioadă, alături de Labuș și de lecturi dragi, și așteptam momentul în care puteam să mergem la râu, admirat doar din grădină la momentul respectiv.

Apoi, când totul a luat amploare și libertățile ni s-au diminuat treptat, am ajuns să simt un fel de apăsare pe umeri și lucrurile nu au mai mers chiar atât de bine. A dispărut cheful de a face multe dintre cele care îmi făceau plăcere în trecut și a existat un fel de lâncezire a sufletului și a minții. Însă, dacă 2020 s-a terminat într-o notă nu tocmai pozitivă, anul cel nou parcă mi-a adus o poftă de viață nebună și dorința de a face chestii noi, de a mă dezvolta, de a mă motiva să mă apuc din nou de ceea ce îmi place.

Din punctul meu de vedere, situația actuală nu se va redresa prea curând, va mai trece ceva timp până când vom reuși să revenim la ceea eram odată, însă, deși nu îmi mai fac planuri pe termen lung, ceva aspirații și idealuri am pentru anul acesta. Și, cel mai mult, vreau să învăț din nou să mă bucur de viață. Îmi doresc să cresc în plan personal și ăsta cred că este și cuvântul care va defini anul 2021, creștere. Vreau să fac acele activități care mă fac fericită, să iau pauze fără să mă simt vinovată și să mă redescopăr. Să mă iubesc într-atât de tare încât să nu mă tem să încerc orice îmi trece prin minte.

Despre bucuriile mărunte ale vieții

Omul este o ființă destul de ingrată. Vrea case, mașini, bani, lux și opulență și, pe măsură ce acumulează tot mai mult, uită să fie recunoscător și să se mai uite în urma sa. Vrea mereu mai mult, și mai mult, de parcă ar fi un sac fără fund și ar trăi la nesfârșit, când, în realitate, toți suntem datori cu o moarte. Poate tocmai de aceea, în tot acest tăvălug numit viață, nu ar strica să ne oprim puțin din toată zbaterea noastră și să ne amintim de ceea ce este cu adevărat important cu noi, de toate acele lucruri mici în aparență, dar mari ca esență, care ne fac sufletul să fie liniștit.

Lucrurile simple sunt cele care fac diferența zi de zi. Ele sunt comorile noastre cele mai de preț. Adevărul este că poți avea toți banii din lume, dar dacă nu ai timp să privești cerul înstelat într-o zi de vară, îi ai degeaba. Poți trăi în palate, dar, în același timp, să fii anxios și să te temi pentru ziua de mâine. Gesturile simple, venite din inimă, sunt cele care ne țin vii, care ne fac inima să tresalte și mintea să își ia pauzele necesare pentru a se calma și a fi în pace cu tot ceea ce o înconjoară. La fel și lucrurile mici, dar mari ca însemnătate, care ne leagă de oameni, stări, emoții, trăiri.

Cum poți să nu te bucuri atunci când curierul îți aduce într-o zi oarecare un buchet de trandafiri criogenați?! Și nu oricum, ci în culoarea ta preferată, galben. În primă instanță, te întrebi de unde provin, pentru că nu știi câți oameni ar fi dispuși să facă asta pentru tine. Apoi, te oprești puțin și te lași în voia sorții. În definitiv, ai un buchet de flori în casa ta și asta îți luminează toată ziua.

Cum poți să nu fii fericit atunci când primești cărțile după care tânjeai cu tot sufletul, dar care nu se mai găseau pe piață?! Cum poți să nu te minunezi de bunătatea omului de lângă tine, care își scoate volumele din bibliotecă doar pentru a ți le dărui ție.

Cum poți să nu te bucuri când ai un animăluț ca de pluș lângă tine, care nu îți cere nimic în schimbul dragostei pe care ți-o poartă? Care se cuibărește lângă tine cât timp lucrezi și este fericit doar știindu-te pe tine acolo?

Cum poți să nu fii fericit că ai o nouă zi primită în dar, că poți vedea răsăritul soarelui, în ciuda bolilor de ochi care îți tot dau târcoale? Cum poți să nu te bucuri că ai un foc puternic ce trosnește în sobă când afară sunt minus multe grade? Cum poți să nu te oprești puțin, să îți înalți palmele către cer și, cu ochi în lacrimi, să nu mulțumești Cerului pentru tot ceea ce ai, pentru toate mărunțișurile care îți fac existența minunată?!

Bucuria vine întotdeauna din lucrurile simple:

„A trăi înseamnă bucurie. Bucuria lucrurilor simple, mărunte, banale. Pentru că ele fac imaginea întregului. Iar pentru ele nu e nevoie să ai un cont gras în bancă. Nicio stivă de bani sub saltea. Singurul lucru de care ai nevoie e să iubești. TOTUL!”

(Juditt Pelea)

De multe ori, uităm că acele lucruri care contează cu adevărat nu se văd, nu sunt palpabile, ci se simt cu sufletul și se păstrează în memoria lucrurilor de valoare. Lumea este plină de miracole și de miraculos, însă, de multe ori, viața de zi cu zi și problemele ei ne fac să nu mai observăm miraculosul de dincolo de prezent și vizibil. Suntem prea grăbiți și mult prea preocupați de problemele noastre încât îl îngropăm undeva adânc pe copilul din noi și uităm ce înseamnă bucuria adevărată și ce înseamnă să crezi cu adevărat, cu toată forța de care suntem capabili.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.