GRETA THUNBERG: NIMENI NU E PREA MIC SĂ FACĂ DIFERENȚA – RECENZIE

Greta Thunberg. Un nume banal pentru un suflet atât de mare. Greta Thunberg. Un copil care poate da multe lecții adulților din jurul ei. Despre mediu, despre încălzirea globală, despre rolul nostru în ecuația aceasta numită viață. Despre simț civic și luarea de atitudine atunci când este nevoie. Despre cum să îți faci glasul auzit și să nu taci nici măcar atunci când ești atacat în repetate rânduri. Despre a nu te opri din a face ceva în direcția a ceea ce crezi. Despre curaj, cutezanță și ambiție. Determinare. Cam asta e Greta și mult mai mult de atât. Doar dați un search pe Google și vă veți convinge. E un suflet mare într-un trup mic.

Nu știam nimic despre această tânără care poate da lecții tuturor. M-a atras titlul cărțuliei atunci când am văzut-o pe Libris: Nimeni nu e prea mic să facă diferența. Este un manifest în  sine, care te face să pui lucrurile în perspectivă. Și extrem de potrivit pentru Greta, tânăra atât de bătăioasă încât e în stare să mute și munții din loc pentru crezul ei. Am așezat-o rapid în rândul altor tinere temerare, care au reușit să înceapă schimbarea cu ele și zona lor îngustă, după care ecoul faptelor lor s-a răspândit cu viteză în întreaga lume, creând un efect cum poate nici ele însele nu credeau că este posibil când au inițiat propriile lupte. Este clar asemenea Malalei, cea care a primit un glonț în cap și a fost exilată din propria țară, dar a continuat să militeze pentru educație, sau o Leila, copila măritată cu forța și lăsată să fie violată de un bărbat mult mai în vârstă chiar de către propria familie, care a reușit să își obțină divorțul într-o lume a bărbaților. Greta nu este cu nimic mai prejos, chiar dacă povestea ei de viață nu este chiar atât de dramatică precum a tinerelor amintite. Este la fel de bătăioasă și de insistentă, iar asta ar trebui să învățăm de la ea.

Nimeni nu e prea mic să facă diferența

Sunt conștientă că există schimbări climatice majore. Adică, putem observa cu ochiul liber că iarna nu mai e chiar iarnă și că vara e uneori prea deșertic. Și stau la munte, lucrurile stăteau diferit odinioară, pe când eram copil. Însă, recunosc, nu m-a preocupat subiectul acesta astfel încât să merg până la paroxism sau să încerc să mă implic un pic pentru binele situației climatice globale. Greta este mică, dar am avut întotdeauna obiceiul să învăț de la elevii mei, iar ea nu cred că ar face o excepție. I s-a reproșat adeseori că este doar un copil și că locul ei este în băncile școlii, nu pe stradă, mărșăluind și creând proteste. Însă, este atât de determinată încât nu poate fi oprită. Nici faptul că propriii părinți nu au fost neapărat de acord cu acțiunile ei nu au putut să o oprească. Așa că cine suntem noi să încercăm să îi ucidem visurile în fașă și să o transformăm într-o marionetă? Crede în asta, foarte bine. Ia atitudine, iar ăsta este un exemplu pentru mulți adulți, care se tem să iasă din zona lor de confort și să lupte cot la cot cu alții pentru binele global. De multe ori, nu luptă nici pentru cel propriu.

„Nu trebuie să petreceți două săptămâni într-o barcă cu pânze ca să vă faceți datoria în condițiile crizei climatice; trebuie doar să faceți tot ce voi puteți, cu toți cu care puteți, pentru a schimba tot ce voi puteți.”

Cartea de față conține o serie de eseuri, de discursuri susținute de Greta Thunberg în diverse locuri, inițial în propria țară, Suedia, apoi în Europa. Impactul se simte, chiar dacă, inițial, nu i-ai fi dat nicio șansă. Mișcarea ei devine trend și asta nu e puțin lucru clar. În fiecare vineri, Greta protestează în fața clădirilor cu importanță majoră, iar dacă la început acest fapt părea doar un gest nebunesc de copil cu visuri prea mari, faptul a prins contur și a devenit mișcarea Fridays for Future, în cadrul căruia copii din peste 220 de țări protestează pentru reducerea noxelor și o mai bună îngrijire a climei planetei. În definitiv, mediul înconjurător este datoria noastră, a tuturor, iar dacă nu ne vom trezi, e posibil să nu mai avem la ce să ne întoarcem:

„Mulți spun că Suedia e o țară mică și că nu contează ce facem. Dar cred că dacă niște fete pot să ajungă pe prima pagină a ziarelor din toată lumea doar pentru că nu merg la școală  de câteva săptămâni, imaginați-vă câte am putea face împreună, dacă am vrea.”

Remarcabil este faptul că Greta suferă de sindromul Asperger, o formă de autism, și reușește să ajungă atât de departe cu crezul ei. Cu speranțele. Cu doleanțele. Și poate că este așa cum singură afirmă: boala ei este o binecuvântare, pentru că totul se transformă în obsesie și simte nevoia să meargă mai departe, indiferent de obstacolele care îi sunt puse în cale. Și dacă ea poate, un copil cu o problemă de sănătate, și noi am putea. Trebuie doar să ne responsabilizăm mai mult, să conștientizăm mai mult rolul nostru în cadrul binelui global, să luptăm pentru mediul înconjurător și să învățăm să spunem lucrurilor pe nume, pentru că tăcerea doare mai dare și face mult mai mult rău:

„Nu sunteți suficient de maturi ca să spuneți lucrurilor pe nume. Până și această povară o lăsați pe umerii copiilor voștri. Însă mie nu îmi pasă cât de populară sunt. Singurele lucruri de care îmi pasă sunt justiția climatică și ocrotirea planetei.”

Nimeni nu e prea mic ca să facă diferența este un document manifest pentru echitate și dreptate climatică, pentru oferirea dreptului la o viață mai bună, pentru posibilitatea de construire de spitale și școli chiar și în zonele mai puțin favorizate ale lumii, iar asta este posibil prin reducerea poluării, prin implicarea conștientă în protejarea mediului înconjurător. Este datoria noastră, a tuturor, și pentru asta ar trebui să milităm întotdeauna. Pentru un viitor curat și verde.

Date despre carte:

  • Titlu: Nimeni nu e prea mic să facă diferența
  • Autor: Greta Thunberg
  • Traducere: Felicia Ienculescu Popovici
  • Editura: Seneca
  • Categorie: Memorii. Jurnale
  • Anul apariției: 2019
  • Număr de pagini: 96

Cartea o puteți achiziționa de pe site-ul Libris.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.