COLLEEN HOOVER: HEART BONES – RECENZIE

Pe Colleen Hoover am descoperit-o pur întâmplător, prin intermediul unei prietene dragi a sufletului meu. Însă am ajuns de la îndoieli cu privire la modul ei de scriere la o subită îndrăgostire de tot ceea ce scrie ea. Așa că acum aștept cu nerăbdare orice nou roman al ei. Și nu stau mereu să aștept ca acela să fie tradus, ci mai îmi fac de cap cu câte un roman de-ale ei în limba engleză. Poate că uneori e chiar mai bine astfel, pentru că mai sunt momente când traducerea este deficitară și strică puțin plăcerea lecturii, așa cum a fost în cazul Heart Bones. Povestea m-a prins un pic mai greu, cu toate că este încântătoare, ca orice scris de Colleen, tocmai din această cauză. Frazele nu curg firesc, ci par aruncate la întâmplare, nelegate între ele, cu repetiții obositoare și cu greșeli de limbă. Dar, odată ce ajungi să te afunzi în ceea ce ți se prezintă, uiți de restul și asta e bine. Noroc că romanul are o istorie minunată de prezentat, că altfel ar fi fost bani risipiți degeaba.

Heart Bones este romanul de la Colleen Hoover pe care l-am așteptat cu o nerăbdare crescândă încă de pe când autoarea scria la el și anunța în social media despre noul său proiect. Este o carte încărcată de emoție în cea mai pură formă a sa. Durerea, suferința sunt ridicate la rang de artă, greșelile mai fac parte din cotidian, dar, la final este important ce anume rămâne în urmă din tot ceea ce ai făcut și ce anume ai învățat din ceea ce ai trăit.  Romanul aduce în prim plan terapia prin iubire și înțelegere, prin răbdare, perseverență și învățarea de a te apropia de oamenii din jur, în ciuda fricii de dezamăgire, de a renaște din propria cenușă și de a te recompune din bucăți de fragilitate.

Heart Bones – despre inimile frânte și vindecarea prin iubire

Ca de obicei, Colleen Hoover ne pune față în față cu subiectele sensibile, care sfâșie sufletul și aduc multe lacrimi în ochi. Inițial, aveam impresia că acest roman este net inferior tuturor celorlalte scrieri ale sale, dar m-am înșelat teribil. Este un roman cu o mare încărcătură emoțională, mai cu seamă că aduce în prim-plan poveștile a doi tineri aflați la început de drum în viață.

Beyah Grim este o adolescentă în vârstă de doar nouăsprezece ani, pe care viața nu a răsfățăt-o deloc. Este fiica unei toxicomane și a venit pe lume în urma unei aventuri de o noapte a mamei sale cu un tip necunoscut. Toată viața ei a trebuit să se descurce singură, să încerce să supraviețuiască într-o lume dură, în care părinții nu sunt acolo să îți sufle pe rană sau să te sfătuiască în privința problemelor ce apar. Tocmai de aceea, ajunge să facă anumite greșeli pentru doar câțiva bănuți, dar cine nu ar face atunci când este pus față în față cu lipsurile, suferința și sărăcia lucie?

Însă, când mama moare în  urma unei supradoze, Beyah trebuie să apeleze la tatăl absent, la persoana pe care o vede doar o singură dată de pe an. Nu are o altă soluție, e fie supraviețuirea alături de un străin, fie degradarea umană la cea mai înaltă formă, trăind singură pe străzi. Planul este să rămână alături de el doar două luni, până când urma să plece la facultate, unde câștigase o bursă grație pasiunii sale pentru volei.

Inițial, totul i se pare străin și ireal de ușor și totuși atât de greu de trăit în noile condiții. De la persoana care are mereu grijă de ea, ajunge într-o familie care se interesează în privința sorții ei, care are puterea de a se sacrifica doar pentru ca ei să îi fie bine, așa cum face sora ei vitregă, Sara, care îi cedează propria cameră doar pentru bucuria de a avea pe cineva alături. La fel, de la viața în rulotă, ajunge într-o casă cu vedere la ocean, cu așternuturi curate și mâncare din belșug. Însă, pentru Beyah cea veșnic singură, totul este copleșitor și ajunge să poarte anumite măști. Mai mult decât atât, alege să le spună că mama ei încă trăiește. Poartă doliul în felul ei.

Măștile cad însă una câte una atunci când îl întâlnește pe Samson, un tip aparent opusul ei. Este bogat și iubește să ajute pe toată lumea. Sau cel puțin asta știm despre el la început. Pe măsură ce înaintăm cu lectura, realizăm că nu știm foarte multe despre el. Misterul se adâncește în jurul său și asta te face să citești totul cu o înfrigurare nebună, doar pentru a afla adevărul despre el. Te cufunzi comod în fața cărții și stai cu răsuflarea întretăiată. Cine este acest Samson, cu inima formată din bucăți de oase, asemeni Beyei? Întrebarea asta te obsedează până la final și primești răspunsurile mult dorite. Iar sfârșitul te face să speri, la o viață mai bună în doi, la bucurie care să acopere durerea inițială, la dragoste care să vindece rănile trecute.

Heart Bones este o carte despre suferință și refacere prin iubire. Despre bucuria de a descoperi un suflet asemenea ție. Despre a avea o familie la care chiar nu mai sperai. Despre prietenie, înțelegere, toleranță și acceptare. Despre trecerea peste greșeala celuilalt și iertare. Despre a te pune în pielea celui de lângă tine și a nu judeca. Despre dragoste în forma ei candidă, care te face să aștepți oricât este nevoie ca cel drag să revină la tine. Iar dacă nu o face, măcar știi că nu ai trăit totul în zadar. Că ai avut parte de iubirea aceea ca de basm.

Date despre carte:

  • Titlu: Heart Bones
  • Autor: Colleen Hoover
  • Titlu original: Heart Bones
  • Traducere: Iris Manuela Anghel
  • Editura: Epica
  • Colecție: EpicLove
  • Anul apariției: 2021
  • Număr de pagini: 320

Cartea o puteți achiziționa de aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.