BIANCA NEMEȘ: SOLUȚIA COLINIARITĂȚII. CONTRAPUNCT – RECENZIE

Cărțile de dezvoltare personală și cu mine nu suntem chiar cele mai bune prietene, deși nu ar trebui. În această perioadă destul de tulbure pe care o traversăm, este destul de greu să reziști și să mergi mai departe cu fruntea sus și cu sufletul recunoscător pentru tot ceea ce te înconjoară. Însă, am marele noroc de a avea alături autori minunați, care să îmi îndrepte pașii și spre astfel de volume. E mai greu până când reușesc să purced la drum întru citirea acestora, pentru că, mai apoi, mă afund acolo și mă pierd printre rânduri.

Zilele acestea am avut un prieten de nădejde alături de mine și, sincer, a fost gura de aer proaspăt de care aveam nevoie. Am citit Soluția coliniarității. Contrapunct de Bianca Nemeș și, deși se poate citi pe repede înainte și să o termini în scurt timp, am preferat să prelungesc puțin momentul nostru împreună și să las ideile reliefate la interior să mă pătrundă, să ajungă în forul meu interior, unde să ardă cu o flacără puternică. Tocmai de aceea, am lăsat-o pe noptieră (este încă acolo, căci sigur voi mai avea nevoie de ea) și am parcurs pasajele cu o religiozitate aparte, lăsând timp să se așeze și sedimenteze totul pe interior.

„Deții posibilități multiple, dar nu știi ce să alegi ca să nu greșești. Crezi că există o singură variantă corectă, un singur răspuns, dar nu îți pui întrebările potrivite pentru momentul în care te afli. Există un  singur răspuns potrivit pentru tine în marea de întrebări a persoanei care ești. Nu te opri niciodată să te întrebi și să creezi ceea ce este potrivit pentru tine.”

Soluția coliniarității. Contrapunct este o lectură încărcată de revelații pentru tine, ca om și cititor. Te face să călătorești adânc spre interiorul tău și să practici o analiză la sânge față de tot ceea ce simți, de punctul în care te afli acum, de locul în care ai vrea să ajungi. Îți împinge limitele și te determină să te întrebi dacă ai ajuns să trăiești realitatea pe care o ai în minte, iar dacă nu ești, te face să te întrebi ce ai putea face pentru a fi acolo unde vrei să fii. Uneori poate doare viața, uneori e greu să îți găsești echilibrul, să faci talerele să rămână la același nivel, să te focusezi pe dezvoltarea ta personală, spre propria ta fericire. Ești propriul stăpân al vieții tale și doar de tine depinde cum treci prin viață, ce lecții extragi din ceea ce ți se întâmplă. Trăim diferit, vedem totul cu ochi proprii, tocmai de aceea suntem singurii care putem să ne ridicăm atunci când suntem prăbușiți la pământ și să începem să existăm din nou.

„Să spui ce simți atunci când simți pentru a putea exprima autenticitatea trăirii, a emoției cu teama că vei răni, te vei răni negândindu-te la consecințe? Sau să aștepți să treacă tumultul gândurilor, crezând că vei putea explica ce simți într-o manieră mai clară, mai puțin dăunătoare? Să te complaci în ideea că toți greșim și că trebuie acceptat ireparabilul? Sau să te schimbi, măcar cu dorința, dacă faptele și acțiunile nu demonstrează vorbele? (…) De ce să ascunzi? De ce să crezi că fugind vei putea salva ceea ce a mai rămas din  încredere, din viața adevărului?”

Cartea ne îndeamnă la reflexie și la analiză a propriei persoane. Suntem acolo unde ar trebui să fim, în ciuda durerilor, a suferințelor, a împrejurărilor. Limitele ni le impunem singuri, ele sunt granița de care ne izbim de fiecare dată când eul nostru interior încearcă să iasă la suprafață. Autoarea te forțează să privești adânc în interiorul tău, să iei decizii pe baza tuturor proceselor cognitive și senzoriale care se împletesc adânc în ființa ta.

Esențialul este să ne fim fideli nouă înșine indiferent de toate furtunile exterioare, să fim autentici și extrem de sinceri față de noi. Să eliminăm toate măștile sociale pentru a ne regăsi pe noi, cei din interior, pentru a ajunge la acea zonă care să ne permită, mai apoi, să ne regăsim. Avem nevoie de asta pentru a descoperi cine suntem cu adevărat, pentru a dezgropa valorile personale și pentru a putea merge mai departe pe calea legendei personale, fără a ne lăsa influențați de exterior.

„Suntem contururi vii a ceea ce am fost și a ceea ce vom deveni. Suntem aruncați în mijlocul nimănuiului, într-un număr exact al anului în care ne naștem, neștiind ce a fost înaintea noastră sau ce se va întâmpla cu noi. Suntem plasați într-un spațiu concret din imensitatea dimensională, neștiind ce se află dincolo de noi, doar prin observarea invadării formelor și stimulilor din jur.”

Soluția coliniarității. Contrapunct este o carte cu o mare forță revelatoare, care te împinge dincolo de limitele pe care singur ți le impui, astfel încât să ajungi la finalul ei să te redescoperi pe tine, cel adevărat, adânc îngropat printre frici, temeri, anxietăți, dureri, suferințe, neîmpliniri. Iei totul de la capăt, deschizi o filă albă în viața ta și te forțezi să mergi pe drumul tău, fiindu-ți fidel ție. Este o carte extrem de bine documentată, care, pentru mine, personal, a venit la momentul potrivit, când mă aflam la o răscruce pe traseul personal. Ce mi-ar fi plăcut mai tare ar fi fost un limbaj puțin mai accesibil. Autoarea are tendința pe alocuri de a fi puțin mai prețioasă ca limbaj și de a abuza puțin de un limbaj de specialitate, mai greu accesibil publicului larg.

Date despre carte:

  • Titlu: Soluția coliniarității. Contrapunct
  • Autor: Bianca Nemeș
  • Editura: Risoprint
  • Anul apariției: 2020
  • Număr de pagini: 112

Cartea o puteți achiziționa și voi direct de la autoare sau de aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.