MAI E LOC PENTRU VISĂTORI SUB SOARE?

Sunt o visătoare incurabilă. Am fost așa de când mă știu și cred că la fel voi fi până când mă voi disipa de pe acest pământ în zări albastre. Sunt un cer înstelat, cu mii de făclii aprinse pentru toate visurile ascunse cu ardoare printre toate crâmpeiele sufletului meu. Și cred că îmi e cel mai bine așa, ca picată din lună, cu aripile larg deschise spre următorul vis, spre următoarea margine de lume. Cu naivitatea care mă face să cred că toți visătorii ne putem da mâna și crea o lume mai bună, un soi de univers paralel în care totul devine posibil. În care viața asta nu mai doare atât de tare.

Trăim într-o lume nebună, în care griul ne împresoară, impregnat cu puternice nuanțe de negru și, totuși, refuz să cred că trebuie să ne trezim cu toții la realitate și să mergem prin viață cu genunchii strânși cu putere la piept și cu toate visurile ucise în fașă de un sistem care ne vrea pe toți la fel, care ne pedepsește și ne marginalizează pentru că nu ne supunem turmei și că avem miriade de visuri adânc înfipte în noi, pe care refuzăm să le aruncăm într-un abis al incertitudinii.

În fond, ce ar fi lumea asta fără visători? Fără oamenii care cred în frumos și care creează punți spre infinit? Oare am putea trăi fără câmpurile frumos colorate de flori? Fără impulsul nebunesc de a ieși din zona de confort și de a ne transforma în zei, capabili de orice își pun în cap? În fond, lumea-i reflexia gândului nostru, a visului latent care zace adânc în sufletul nostru:

„În fapt lumea-i visul sufletului nostru. Nu există nici timp, nici spaţiu – ele sunt numai în sufletul nostru. Trecut şi viitor e în sufletul meu, ca pădurea într-un sâmbure de ghindă, şi infinitul asemenea, ca reflectarea cerului înstelat într-un strop de rouă.” (Mihai Eminescu)

Cum ai putea să nu dai glas tuturor acelor emoții puternice din interior, care prind aripi și se transformă în realități durabile, palpabile? Și dacă vrem să urlăm la lună, de ce nu ar fi posibil? De ce ne-am crampona în realități care nu ne spun nimic și nu ne-am pierde printre visuri mărețe și speranțe renăscute?

Trebuie să învățăm să ieșim din zona de confort și să dăm glas tuturor acelor visuri din interior pentru a fi fericiți! Trăim doar o dată, nimic nu ar trebui să ne oprească. Putem face cât de mult zgomot dorim, putem să ne aruncăm cu putere în ape tulburi și să înotăm contra curentului. Orice mare vis începe cu un visător, asta nu trebuie să uităm vreodată! Să dăm glas oricărui gând, oricât de nebunesc ar părea el! Să ajungem cât de sus e posibil! Mai sus de noi e doar cerul.

„M-am aşezat pe maluri visătoare

Tăcerea nopţii mă strigă tot mai tare

S-alerg, să mă arunc în valuri zburătoare

Să pot pluti, să mă topesc pe înserare.” (Monica Trif)

Lumea este deja anormală și vrea să ne încadreze în niște norme. Noi trebuie să avem curajul de a lăsa orice tipar în urmă și de a ne reinventa. Să facem „aripile alea crescute la interior” (Nichita Stănescu) să capete forță și să ne lăsăm purtați pe valuri de speranță! Nimic nu ne oprește în afară de propriile temeri. Așa că trebuie să ne scuturăm puternic de ele și să ne înălțăm spre înalt. În noi e puterea. În noi e voința. Trebuie doar să sărim din visare în visare pentru o lume mai bună, fără a ne teme de ceea ce zic cei din jurul nostru. Ei oricum ne vor aliniați în niște tipare de turmă, care par normale.

Dar, de ce să fim normali, când putem fi fericiți?!

Publicitate

Un gând despre ”MAI E LOC PENTRU VISĂTORI SUB SOARE?

  1. simonamihutiu zice:

    Excepțional! Cred că atât cât va fi această planetă vor exista și visători, și stare de visare. Natura încearcă să-și păstreze echilibru și să se regenereze. Alternativa este dispariția ei și a omenirii.
    Minunat citatul ales din Eminescu. Arată adevărata profunzime, dimensiunea filozofică a marelui nostru poet.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.