DACĂ AM IUBI MAI MULT, AM FI MAI PUTERNICI

Lumea aceasta în care trăim, măcinată de boli, suferință, mizerie și sărăcie, are tendința de a ne așeza pe toți pe un piedestal și de a ne transforma în roboței lipsiți de empatie, bunătate și posibilitatea de a ne pune în locul celor de lângă noi, pentru a încerca măcar să înțelegem ceea ce doresc, simt, cu ce probleme se confruntă. Și asta e oarecum trist, pentru că, dacă universul ne lasă fără acea fărâmă de bunătate în noi, oare cu ce anume mai rămânem la final? Oare cât vom fi fără a vedea frumosul din fiecare dintre cei cu care intrăm în contact? Căci el există. Dacă vom reuși să îl privim pe om în adâncul ființei sale, vom descoperi bunătate și dragoste, mascate de platoșele dure pe care societatea te obligă să le porți.

Deunăzi, făcând cumpărături la Lidl, am observat modul în care unul dintre oamenii de la casă se comporta cu o bătrânică ce își drămuia fiecare bănuț. Făcuse cumpărături peste ceea ce își putea permite, iar asta l-a deranjat foarte tare pe omul de la casă. A bătut în plus, iar femeia, de altfel, o bătrânică destul de elegantă și cu o anumită lumină și mândrie în privire, nu avea suficienți bani. Așa că a trebuit să renunțe la înghețată și o pizza. Am vrut să îi dau bani, nu era o avere, însă a refuzat. A plecat mai departe cu capul în pământ, pentru că deja fusese făcută de ocară în fața tuturor. Și ochii mi s-au umplut de lacrimi, pentru că era clar un om demn, ajuns într-o situație nedreaptă. Nu știm să mai avem grijă de bătrânii noștri. După o viață de muncă, le răpim și stropul acela de demnitate și îi lăsăm fără posibilitatea unui pic de răsfăț după o viață de muncă. Și e trist că nu știm să avem grijă unii de alții și că reacționăm cu răutate în fața neputințelor și nevoilor celor de lângă noi.

Și nu pot să nu mă întreb cum mai putem să ne privim unii pe alții în ochi când acționăm fără pic de milă? Ce ne spunem atunci când ne uităm în oglindă? De ce nu putem să ne punem în pielea celuilalt? De ce rătăcim mereu calea și în loc să fim buni, devenim niște roboți lipsiți de orice fel de sentiment? Oare câtă durere trebuie să se adune în sufletul unui om până când cei din jur reușesc să îl privească în ochi și să îl trateze cu blândețe?

De ce uităm mereu că, dacă am iubi mai mult, am fi mai puternici? De ce ne dezbinăm? De ce ne comportăm mai rău ca animalele? E un șir mare de întrebări în mintea mea zi de zi.

Poate nu ar fi rău să ne amintim că suntem cu toții un boț de carne, care, la final, va deveni o umbră pe acest pământ, pe care cei mai mulți nici măcar nu și-o vor aminti. De noi depinde să alegem cum să ne trăim viața și ce urme lăsăm în urma noastră. Așadar:

Fiți buni de câte ori se poate și întotdeauna se poate!

Ni s-a luat libertatea de a merge unde ne dorim, de a îmbrățișa și de a ne fi alături fizic unul altuia. Însă nu ni s-a luat și empatia și compasiunea. Acum e momentul să fim mai buni, să oferim bucăți din sufletele noastre și să iubim mai mult pentru a fi mai puternici.

Nu mai e vreme pentru ură și resentimente. Iertăm tot, chiar dacă nu uităm, pentru liniștea noastră sufletească. Viața ne arată că e fragilă și doar o picătură într-un ocean al neputințelor. Singura posibilitate pentru ca totul să fie bine se află în noi, în forța noastră de a face soarele să răsară din nou și pe strada noastră.

Bunătatea învinge orice, iar semințele ei pe care le plantăm astăzi vor răsări la un moment dat din sufletele celor pe care i-am atins cu un gest sau o vorbă bună.

De aceea, fiți voi schimbarea pe care vreți să o vedeți în lume și fiți o „bunătate” de oameni! E salvarea noastră, a tuturor.

„Când nu mai ştii pe ce drum să apuci, mergi pe calea bunătăţii. Când te simţi neputincios, mic şi neînsemnat, fii totuşi bun. Când nu mai ştii ce s-ar mai putea face şi parcă s-au închis deodată toate uşile, nu dispera, deschide-ţi sufletul pentru a lăsa să se reverse din el bunătatea. Ea niciodată nu se epuizează. Niciodată nu ne va fi luată şansa de a fi buni, de a dărui bunătate. În bunătate este esenţa umanităţii noastre.” (Cristian Țurcanu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.