CE CĂRȚI AM CITIT ÎN PRIMA LUNĂ A ANULUI 2022

Sincer, nu știu când a trecut prima lună a anului 2022. Wow, cum sună 2022! Încă nu m-am obișnuit cu el. Sunt pierdută undeva între 2021 și un trecut mult mai blând. Cu oamenii. Cu natura din jur.

Ianuarie nu a fost sincer cea mai bună perioadă a mea. Grijile cotidiene și grija pentru cei dragi mie au accentuat puțin mai tare stările mele anxioase, dar, vorba lui Iona, „răzbim noi cumva la lumină”. Așa că nici nu am citit foarte mult în tot timpul acesta zbuciumat, în care agitația a primat. Nu spun că nu mă uit cu un anumit jind spre listele lungi de lectură ale multor cititori, însă la mine a fost ce a fost și important este că acum, față de ultimele luni din 2021, am fost mult mai consistentă la citit. Cred că au fost doar trei, patru seri în care nu am citit nimic. Mai apoi, am devorat pagină după pagină, ca un fel de terapie pentru minte, trup și suflet. Ca de obicei, lectura a estompat puțin stările mele, oferindu-mi un cadru numai bun pentru evadare din realitatea asta dureroasă.

În ianuarie, am reușit să finalizez 3 cărți, dar duse până exact pe data de 31. Nu am avut restanțe și asta e bine. Și încerc pe cât posibil să nu mă mai las influențată de cifre. Cu toate că pe Goodreads mi-am setat un număr mai mare de dorințe literare decât anul trecut,  75 față de 50, acesta nu contează foarte tare. Am gestionat doar ce mi-aș dori să citesc neapărat anul acesta, dar altfel, nu mă voi strădui să ajung la îndeplinirea lui. Importantă va fi calitatea lecturii, iar nu cantitatea. Și vreau să citesc cu cap. Să aleg în funcție de nevoile mele stringente, nu de necesitatea de a duce la bun final o anumită sarcină.

Au fost doi autori români contemporani și unul străin, 981 de pagini devorate, căci citit ar fi puțin spus în cazul lor, și multă împlinire adusă de cele citite. Am reușit să citesc și o carte de non ficțiune, de dezvoltare personală, unul dintre obiectivele literare pe care mi le-am propus pe acest an, ceea ce m-a ajutat să mă întorc mai mult spre mine. Celelalte două au fost de ficțiune, dar ambele mi-au îmbogățit cunoștințele și m-au ajutat să ajung la informații noi, una despre lumea șahului, iar cealaltă despre frumosul univers romantic al lui Eminescu și al Veronicăi Micle. A fost o lună bună, în ciuda celor doar trei cărți citite. Și e bine. Am de gând să continui în aceeași direcție, pentru că mi se pare că e calea de urmat pentru mine momentan.

Ce cărți am citit în prima lună a anului

Așadar, deși am mai vorbit despre ele, am ținut neapărat să le listez și aici, într-o formă organizată. Mai sunt datoare cu o recenzie, dar va veni și aceea curând. Am avut doar puțină nevoie de timp, pentru a îmi aduna și organiza gândurile în minte. Sunt încă sub vraja ultimei cărți citite și e mai greu să vorbesc despre ea când încă sunt rătăcită în universul ei mirific.

Am început ianuarie cu o carte de non ficțiune, scrisă de Vali Șerban: Iartă, crede în tine și mergi mai departe. Deși mică în ceea ce privește întinderea, volumul de față a fost o adevărată revelație și deja a ajuns la o vecină pentru a fi citit, căci cuprinsul său merită să fie cunoscut de cât mai multă lume (de asta lipsește din poza de cover). Cărticica asta a fost asemeni unei convorbiri cu un prieten bun, care știe prin ceea ce treci tu și te înțelege în totalitate. Cuvintele așternute pe hârtie, sfaturile de viață și simțămintele autoarei legate de viață, de a fi părinte, de prietenie, de relațiile interumane în general, sunt minunat gândite și orânduite, astfel încât să îți ofere o stare de bine la final. Nu ești singur în ceea ce privește trăirile tale și asta e bine. De fiecare dată când îți e greu, nu e rău să știi că există cineva acolo pe umărul căruia să poți plânge și care să îți ofere cea mai bună cale de urmat. Și asta face cartea asta, îți oferă toate acestea și puțin din înțelepciunea strânsă în ani a autoarei.

Am continuat cu Gambitul damei de Walter Tevis, una dintre cele mai bune cărți citite de mine în ultimul timp. Este o poveste despre șah puțin romanțată, pentru că autorul introduce pe scena acestui sport nobil o femeie, în niște ani în care acest lucru nu a fost posibil. Însă accentele de feminism și de reușită într-o lume exclusivist masculină a caracterului central, Beth Harmon, îți oferă aripi să poți zbura spre înalt, spre îndeplinirea propriilor visuri. Este un roman despre dependența care vine la pachet cu performanța, despre genialitate și a îți depăși condiția inițială, călătorind prin timp și devenind o versiune mai bună a ta. Beth reușește să nu mai fie orfana ștearsă de la început, ci șahista de talie mondială, care nu pierde aproape nicio partidă. Joacă intuitiv, muncește mult, se auto-disciplinează și ajunge acolo unde își dorește. Avem multe de învățat de la ea și, cu toate că partidele de șah ne sunt prezentate în detaliu, acestea nu plictisesc, ba, dimpotrivă, îi conferă cărții un aer de autenticitate.

Am încheiat luna la fel de frumos precum am început, cu Doamna Eminescu ce Georgiana Vâju. Cartea asta este excepțională, v-o spun cu toată sinceritatea și urmează să vă vorbesc mai multe despre ea într-o recenzie. Sunt sigură că se va clasa printre romanele clasice, fără urmă de îndoială. Este o adevărată onoare să te afli în compania unor oameni mari, precum Eminescu, Slavici, Maiorescu sau Creangă. Și este un adevărat festin să te îmbeți cu aromele cafelelor proaspete și cu dulcele parfum al Ieșilor de altădată. Romanul relatează povestea de iubire dintre Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești, și Veronica Micle, muza sa minunată, dar dintr-o perspectivă inedită, aceea a Veronicăi, în încercarea de a îi reabilita numele și de a o ridica la adevăratul ei statut, de om de Litere, profund implicat în viața literară a vremii. Limbajul moldovenesc îi oferă dulceață poveștii, iar toate întâmplările le trăiești alături de cei doi, cu aceeași intensitate. Te înfiori la apariția primelor sentimente în sufletele lor, te îmbeți cu reveria unei vieți comune, revii cu picioarele pe pământ și trăiești disperarea crudei realități, care nu permite uniunea celor două suflete pereche. Observi omul de geniu din Eminescu, dar și delăsarea omului Eminescu, care se mulțumește cu o existență aflată la limita supraviețuirii, iubești determinarea Veronicăi, îl iubești pe soțul ei, Ștefan Micle, care oarecum pare să înțeleagă nevoile soției sale și o trimite spre omul drag al sufletului ei, poetul.

Nu am o carte a lunii, toate trei mi-au plăcut extrem de mult și toate mi-au îmbogățit mintea într-un fel sau altul. Sunt mândră de mine că am ales lecturi doar de 5 stele cu plus și sper să continui anul în același registru în care l-am început.

Voi câte cărți ați reușit să citiți în luna ianuarie? Care este cartea lunii pentru voi? Câte cărți aveți trecute pe aplicația Goodreads sau câte cărți vreți să citiți anul acesta? Contează foarte tare pentru voi să atingeți acest număr?

Un gând despre ”CE CĂRȚI AM CITIT ÎN PRIMA LUNĂ A ANULUI 2022

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.