MI-E DOR DE ROMÂNIA MEA

Iubesc România cu toată ființa mea. Sunt româncă și port cu mândrie eticheta asta de „român” pe oriunde mă duc. Este parte a ființei mele, îmi curge prin vene cu o dragoste nebună. Poate tocmai de aceea îmi doresc cu tot sufletul să se schimbe ceva, să se modifice ca structură, astfel încât să nu mai fie nevoie ca atâția tineri să bată pe la uși străine, ca doctorii să nu mai ghicească diagnostice și să aibă realmente instrumente performante de lucru și ca profesorilor să le fie redată demnitatea de drept.

Mă doare România mea. Într-un mod visceral, profund. România „lucrului bine făcut” există doar pe hârtie și poate nici acolo. Pentru că pare că ne-am pierdut undeva pe drum. Că am rămas prinși într-un trecut care nu ne mai aparține, dar căruia refuzăm cu toată forța noastră să îi dăm drumul, să îl lăsăm să plece mai departe, astfel încât să lăsăm loc normalității occidentale să ne pătrundă în case și în gând.

Ne temem să devenim mai deschiși la nou, la diversitate. Trăim în era globalismului fără a îi permite însă lumii exterioare să pătrundă până aici. Ne dorim o țară ca afară, dar nu facem nimic să o obținem. Suntem de multe ori ignoranți, răi, plini de prejudecăți și de frici. Acceptăm prea ușor să acționăm la comandă și mergem cu turma, în loc să ne diferențiem ca popor de sine stătător. Facem jocurile celor mari și ne renegăm toate valorile, tradițiile, pe care le impunem doar atunci când nu ar fi cazul, când ar trebui să fim mai deschiși către noul ce ne pătrunde în case. Suntem suciți, închistați în interior, purtând de cele mai multe ori ochelari de cal… Și da, mă doare România mea, căci este lipsită de iubire, de susținere și uneori abandonată tocmai de cei care ar avea puterea să schimbe ceva.

Dor de România

Nu mi-am renegat niciodată originile. Am spus întotdeauna cu mândrie în suflet că sunt româncă, însă de aici se iscă o adevărată polemică. E greu să explici că bogăția nu ne dă afară din casă, că salariile nu sunt cele din Vest, că practic aici, de cele mai multe ori, nu ne facem mofturi, nu mergem în vacanțe de vis și nici nu găsim mereu puterea de a ne ridica peste nivelul acela mediu, caracteristic. Că de cele mai multe ori doar supraviețuim de la o zi la alta, nu trăim neapărat. Că aici visurile mor de cele mai multe ori în fașă, că nu există susținere pentru a te ridica deasupra mediului.

Zilele trecute mi s-a făcut și mai tare dor de România mea. Cea care oferă respect pentru locuitorii săi. Cea în care un profesor nu participă la titularizare ca la loterie, știind clar că nici anul acesta nu sunt locuri titularizabile, ci doar de suplinire. Că la anul o ia de la capăt cu același supliciu, ca un fel de Sisif modern. Cea în care nu ne mor copiii în spital. Cea în care există iubire. Multă iubire. Pentru om și loc.

Aș vrea să nu mai existe gări care arată deplorabil. Care să nu aibă toaletele închise cu cheia. În care oamenii cu probleme mentale să nu fie lăsate să se arunce în primul tren aflat în mișcare. În care trenurile nu merg mai departe cu toaletele stricate, din care un lichid, sperăm apă, nu se scurge în vagoane, în timp ce mecanicul spune că merge și așa, oricum merge așa de la Galați și nimic tragic nu s-a întâmplat. Nu încă, cel puțin. Am obosit de acest merge și așa, de lucru făcut de mântuială. Nu, nu mai merge doar așa…

De asemenea, aș vrea oameni deschiși la minte, frumoși sufletește, care să îi accepte pe cei din jur așa cum sunt, indiferent de religie, culoare, naționalitate sau etnie. În care copiii nu sunt acuzați de furt doar pentru că poartă mâneca mai lungă sau pentru că sunt adolescenți. Nu îmi mai doresc forme fără fond, prejudecăți și judecăți emise în necunoștință de cauză. Putem mai mult de atâț!

Da, mi-e dor de România mea. De frumos și de bun. De lucru bine făcut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.