LAURA NURELDIN: DETOX – RECENZIE

Pentru că nu suntem suficient de puternici, în viața aceasta ajungem uneori să ne angajăm în relații nepotrivite, fie ele de iubire, prietenie sau familiale, cu oameni nepotriviți, care au darul de a smulge până și ultima fărâmă de energie din noi. Da, sunt acele relații toxice, din care, de multe ori, nu reușim să ieșim. Ne facem atașamente nesănătoase, după care nu mai avem puterea de a ne smulge de acolo, chiar dacă observăm că nu ne fac bine.

Așa că o cărticică precum Detox este întotdeauna bine venită, pentru că ne arată că detoxifierea nu se aplică numai la dependența de droguri, ci aceasta îmbracă diferite forme, chiar și umane. Iar lupta pentru a ieși din astfel de conjuncturi clar nesănătoase, toxice, deși nu este ușoară, are un rezultat absolut minunat: acela de a te simți liber și cumva eliberat din strânsoarea unui corset pe care singur ți l-ai impus:

„(…) nu doar substanțele pot fi toxice, ci și oamenii. «Dar nimeni n-a murit din genul ăsta de dependență», o să spui. Vestea proastă este că da, se poate muri din genul ăsta de dependență. Depinde până unde merge relația respectivă și cât de toxică este ea. Vestea bună este că, la fel ca în cazul unei substanțe, și dependența toxică de o persoană este ceva de care poți scăpa.”

Laura Nureldin reușește prin acest ghid să se apropie de inimile cititorilor săi și să le deschidă ochii, printr-un limbaj deschis, adresându-se direct, în privința dependențelor de persoane și să își ajute cititorii să înțeleagă că trebuie să facă mulți pași în spate atunci când au de a face cu astfel de dependențe, pentru a putea să își trăiască viața după propriile dorințe, nu după ale altora, care sunt atât de toxici încât acaparează cu totul existența celor cu care intră în contact, ducându-i până la sufocare.

Detox – un prim pas pentru conștientizarea toxicității unor relații

La fel ca și la Trăiește, și aici ne întâmpină o grafică de excepție, care face parcurgerea textului o experiență tare plăcută, în ciuda subiectelor dure abordate între paginile sale. E frumos să realizezi că sunt persoane care înțeleg prin ce treci și asta te ajută să asculți un pic de sfaturile care ți se oferă absolut dezinteresat. Și nu e rău să rupi toate acele fire invizibile care te leagă puternic de o pânză de păianjen imaginară, compusă din oameni total nepotriviți pentru tine, care te fac să nu mai trăiești pentru tine, ci doar pentru ei. Altfel, își face simțită prezența senzația aceea de vinovăție, care nu ar trebui să fie prezentă în orice relație interumană normală.

Toxicitatea este prezentă pe extrem de multe paliere și asta reușește Laura Nureldin să scoată în evidență prin volumul de față. Una dintre cele mai dureroase este cea de iubire, venită din partea partenerului de viață, care te rupe de toți și de toate, transformându-te în propria marionetă, dar aceasta nu este singura existentă:

„Și ajungi să petreci timp cu el. Cât mai mult. Atât de mult încât, pas cu pas, întâlnirile cu prietenii se răresc. Nici cu familia nu te mai vezi atât de des pe cât o făceai. Treptat el, abuzatorul încă sub acoperire, ajunge să devină soarele în jurul căruia gravitezi. Trăiești într-o cușcă aurită cu gratii pe care nu le vezi și nici nu le simți. Încă. Așa ajungi să depinzi de el.”

Însă toxicitatea nu apare doar între parteneri, ci și între prieteni, la locul de muncă și chiar în familie. Nu se întâmplă peste noapte, ci treptat, insinuându-se în interiorul tău fără ca măcar să prinzi de viață. Însă, atunci când se agață cu putere de tine, deja e prea târziu să ieși de acolo, iar aici intervine un ghid de genul celui de față, care îți deschide ochii și te face să pui lucrurile în perspectivă, să realizezi că nu totul este sănătos în legăturile pe care le ai cu cei din jur, care îți seacă energia cu totul:

„Ai grijă și atunci când bunul tău prieten te tratează ca pe un  rezervor de energie. Să ne-nțelegem: cu toții trecem prin situații dificile, în care suntem atât de frânți încât avem nevoie de tot sprijinul pe care îl putem primi. Dar, când asta devine normă, când dintre voi doi ești singurul care dă, când pe celălalt nu par să-l intereseze problemele, dilemele, bucuriile tale, când pare să nici nu te audă, iar dacă strecori ceva mai insistent o vorbă despre ele, reacția lui este « a, asta nu-i nimic, stai să vezi ce am pățit eu», e cazul să-l tragi de mânecă.”

Detox este un ghid care deschide ochii în ceea ce privește relațiile interumane deficitare, care conduc la dependențe și toxicitate. Apoi, el te învață cum anume să pui piciorul în prag și cum să te detașezi de oricine îți strică energia și te face să te simți încorsetat, prins într-un loc care nu îți este benefic. Pentru a ajunge să trăiești liber viața pe care ți-o dorești.

Date despre carte:

  • Titlu: Detox
  • Autor: Laura Nureldin
  • Editura: Up
  • Colecție: Turcoaz nonficțiune
  • Anul apariției: 2022
  • Număr de pagini: 60
  • Stele pe Goodreads: 5/5

Cartea o găsiți pe site-ul editurii Up.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.