MARIA, REGINA ROMÂNIEI: POVESTEA VIEȚII MELE, VOL. 1, COPILĂRIA UNEI PRINȚESE

Regina Maria este una dintre figurile emblematice ale istoriei României și poate una dintre cele mai iubite prințese și regine pe care țara noastră le-a avut, având la rândul său o iubire vădită pentru țara ei de adopție, pe care a sprijinit-o cu toată forța de fiecare dată când a fost nevoie. Crescută asemeni copiilor englezi cu bani, ea nu s-a dat în lături de la nimic pentru a le asigura românilor un trai mai bun, decent, încărcat de eleganță, frumusețe și respect în lumea întreagă. Regina Maria îmi este extrem de dragă și cred că mi-ar fi plăcut să trăiesc în perioada în care ea a condus peste lumea asta mică și fragilă a noastră cu o dragoste nebună, în ciuda faptului că, încă de copilă, avusese întreaga lume la picioare.

Povestea vieții mele, vol. 1, este o autobiografie scrisă prin anii ’30 de însăși Maria, regina României, și prezintă copilăria lipsită de griji și de frici a celei care avea să devină mai târziu soția regelui Ferdinand. Am mai citit jurnalele sale și unele povești ale sale, așa că stilul nu îmi este străin, dar trebuie să recunosc că îl iubesc la fel de tare pentru căldura cu care știe să evoce epoci de mult apuse, pentru iubirea față de cuvântul spus și pentru toate metaforele folosite astfel încât să reconstruiască din memorie o întreagă lume. Imaginile descrise sunt extrem de vii, transportându-te parcă cu totul în lumea aceea în care ea a crescut și a devenit femeiea minunată de mai târziu.

Regina Maria își prezintă lumea de copil cu o nostalgie poate firească, dar și cu o căldură pe care nu te-ai aștepta ca cineva să o asocieze cu personaje marcante din istorie, precum regina Victoria sau țarii cei de temut, care pentru ea nu sunt nimic altceva decât oamenii iubitori care îi ofereau dulciuri care mai de care mai gustoase și mai apetisante. Este un volum care ne ajută să cunoaștem mai bine culturile vremii, cu tot ce au însemnat marile familii pe plan personal. Regina reușește să ne ofere imagini mult mai umane ale unor personalități de temut și cred că tocmai asta te face să îi îndrăgești atât de tare memoriile. Te duce acolo, ca un copil printre atâtea nume mari, și vrei, nu vrei, te îndrăgostești de vremurile alea de mult apuse, cu parcurile englezești specifice, cu Londra mereu aglomerată încă de pe atunci, cu căluții numai buni de explorat lumi, cu șotii, aventuri imaginare și libertate absolută, în ciuda faptului că este vorba de niște prințese. Iar regina are un dar deosebit de a romanța totul, de a te face să fii exact acolo, în mijlocul tuturor minunățiilor trăite de ea:

„Oriunde m-aș afla, mirosul acela al frunzelor tomnatice îmi amintește mereu de Eastwell Park și de potecile sale din desișuri, pe unde rătăceam în copilărie. În grădina bucătăriei, mirosul frunzelor de violete se contopea cu mirosul de mucegai al cartofilor și al sacilor vechi înghesuiți în șopronul cu unelte din apropiere, iar puțin mai departe dădeai de mirosul amărui al tufelor înalte de dafin prin care ne strecuram. Ne imaginam că e o trecere întunecată și misterioasă spre locuri de vis, unde trebuie să ajungem într-un sfârșit.”

Povestea vieții mele, vol.1 – pe urmele pașilor unei prințese

Regina Maria are darul de a te face să visezi la lumi de mult apuse, dar atât de feerice, de frumoase, ca de basm. Acest prim volum al memoriilor sale ne poartă pașii prin locuri europene minunate, pe la curți regale cu o mare importanță în istoria universală și ne face să visăm cu ochii deschiși la acel univers oarecum magic, lipsit de griji și de probleme.

Citind-o pe Maria, regina României, cum mândru se intitulează, nu ai cum să nu te imaginezi prin locurile pe care le descrie atât de viu, de frumos, fie că e vorba de Anglia, cu parcurile sale uriașe, cu o Londra a contrastelor și palate asemeni peșterilor lui Aladin, cu multe mistere de descoperit, sau de Irlanda, Malta sau Rusia de mult apusă, a marilor țari, uciși mai apoi.

Este un adevărat festin să te afunzi în paginile acestui volum și să te imaginezi acolo, alături de regină și de sora sa, numită cald Ducky, de mama sa, care nu a știut să treacă vreodată de graniță aceea imaginară dintre părinte și copil și nu s-a adaptat total vieții englezești, în contrast cu propriii copii, de tatăl, prințul marinarilor, de toate frumusețile descrise și de aventurile acelea ce par magice.

Regina merge înapoi pe fluxul memoriei, cu o oarecare nostalgie, dar evocă extrem de cald și de fidel lumea pe care a cunoscut-o ea. Și e minunat să te gândești cum e ca regina Victoria să nu fie cineva de temut pentru tine, ci bunica ta, sau Imperiul Țarist să nu însemne nimic pentru tine, pentru că tot ce a venit dinspre țari a fost doar iubire și candoare. Este un minunat periplu prin istorie și te afunzi cu totul în poveste, nemaiputând să lași cartea din mână. Te minunezi văzând cât de băiețoasă era regina pe care acum o știi extrem de feminină, cât de pusă pe șotii și iubitoare de călărie, iar nu de lecții la pian (oricum, cu muzica nu a fost niciodată prea prietenă). Te plimbi pe străzi dosnice, te bucuri de peisaje, te desparți cu greu de obiectele copilăriei sau de oamenii care azi nu mai sunt prezenți.

Povestea vieții mele, vol. 1, este un minunat periplu prin lumea de vis a unei prințese, o adevărată bucurie pentru suflet și o evocare feerică a unei lumi de mult apuse, o punte către o istorie vastă și încărcată din punct de vedere emoțional.

Date despre carte:

  • Titlu: Povestea vieții mele, vol. 1
  • Autor: Maria, regina României
  • Editura: Librex
  • Data apariției: 2022
  • Număr de pagini: 224
  • Stele pe Goodreads: 5/5

Cartea o găsiți pe Librex, iar aici găsiți toate cele patru volume care compun povestea vieții reginei Maria.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.