UN LOC DE VIS: GRĂDINA CU LAVANDĂ, ȚIPĂREȘTI, PRAHOVA

Nu ies foarte des din casă, nu îmi place foarte tare să călătoresc, însă anul acesta mi-am dorit să ies puțin din zona de confort și să îmi bucur inima cu locuri minunate, care să se transforme în amintiri aproape de sufletul meu. Perioada aceasta este încărcată pe social media cu tot felul de poze din lanurile de lavandă, așa că mi-am dorit și eu să văd o asemenea minunăție cu ochiul liber. Nu eram sigură dacă există și în zonă, știam de lavanda din Bulgaria, dar aici acest lucru îmi rămăsese străin. Însă, căutând pe Google, am aflat că avem și în Prahova un astfel de loc, așa că la începutul săptămânii am ajuns într-un loc magic: Grădina cu Lavandă, de la Țipărești, Prahova.

Grădina cu Lavandă este un loc absolut divin, o explozie de culoare și parfum, o minunăție pe care te bucuri că ai ocazia să o admiri. Iar ceea ce m-a bucurat și mai tare a fost faptul că, fără să știu, am ajuns în perioada de recoltare a acestei frumuseți violete, astfel încât vizitatorii nu mai au acces, doar dacă ești norocos, ca mine, și dai peste un om dispus să te lase să îți fericești puțin sufletul. Am fost singurul vizitator de acolo, iar asta mi-a dat acces total la tot ceea ce are locul de oferit și are din plin. M-aș vedea petrecând aici o zi întreagă, visând cu ochii deschiși. Lanurile acelea de lavandă, mărginite de câmpuri întregi de porumb, m-au dus cu gândul la Somerset sau Trandafirii Leilei Maugham și, privindu-le, aș putea înțelege pe deplin iubirea pentru pământ și pentru lanurile cultivate din pură dragoste.

Drumul până la Grădina cu Lavandă trece de pe DN1 A, venind dinspre Măneciu, prin minunatele lanuri de floarea soarelui, o explozie de galben minunat, contrastând divin cu verdele pădurilor, de care m-am bucurat cu tot sufletul. Poți merge și pe la mănăstirea Zamfira, dar eu am vrut să admir pădurea și zona de sus, așa că am mers pe un drum lateral, cel care duce spre Slănic. Am admirat totul cu o plăcere nebună și mi-am încărcat bateriile pentru mult timp de acum încolo.

La Grădina cu Lavandă se ajunge destul de ușor, dar trebuie să fii totuși atent pentru a nu o rata, pentru că nu este chiar pe drumul principal, ci undeva pe lateral, trecând peste un așa zis râu, secat din păcate acum, din cauza secetei. Eu am întrebat un localnic, iar acesta mi-a spus să ajung în vale, iar de acolo să trec podul. Parcarea este gratuită, nu este amenajată, iar în zonă sunt ciobani cu animale, însă tocmai sălbăticia asta reprezintă frumusețea locului.

Pentru a ajunge la lavandă, treci peste un pod destul de lung, frumos la rândul său, dar cum acum râul nu mai exista, se putea ajunge dincolo și cu mașina. Este un drum neasfaltat în zonă.

Apoi, imediat ce ajungi dincolo de pod, ți se dezvăluie în față o întreagă splendoare violet, în perfect contrast cu galbenul și verdele din jur. Eu am fost curioasă să aflu cum se cultivă lavanda și ce se poate face cu ea, iar lucrul ăsta mi s-a părut fascinant. Parcă mi-ar plăcea să am propriul câmp cu lavandă acasă. Nu se îngrijește greu, o plantezi acum și rezistă în pământ chiar și peste iarnă. Doar trebuie tunsă din când în când pentru a reînflori. Și o face de mai multe ori pe an. Din ea apoi poți face parfumuri și diferite alte substanțe, care pentru mine sună destul de exotic.

Locul este frumos amenajat și destul de turistic, cu o recuzită minunată pe care o poți folosi pentru a face poze destul de instagramabile. Sune mese, scaune, un mic tractor plin de flori, locuri amenajate special pentru relaxare, în cazul meu citit, un foișor, canapele, cort. Dar explozia aceea de mov este tot ce contează, cu fluturii, mirosul și frumusețea sa venită parcă din altă lume.

Dacă vă doriți și voi o excursie accesibilă, dar destul de neconvențională, vă recomand și vouă câmpurile cu lavandă, iar cel de la Țipărești, Prahova, este de neratat. Este minunat, iar lucrătorii calzi. Intrarea costă în mod normal 10 lei de persoană, dar cum eu am fost în extra sezon, nu am plătit nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.