OAZA MEA DE LINIȘTE: BARAJUL DE ACUMULARE DE LA MĂNECIU, PRAHOVA

Am tendința uneori de a uita cât de norocoasă sunt, pentru că trăiesc într-o zonă montană deosebită, cu imagini de vis și locuri care îți taie răsuflarea, chiar și dacă le vezi de mai multe ori. Impactul lor asupra ta rămâne același, indiferent de anotimpul în care alegi să le vizitezi.

Un astfel de loc este barajul de acumulare Măneciu, situat la confluența dintre râurile Teleajen și Telejenel. Este construit din pământ, are 75 de metri înălțime și îți oferă imagini spectaculoase încă dinainte ca întinderea mare de apă să ți se dezvăluie în față, mai ales acum, vara, când pădurile din zonă îți bucură ochiul cu tot acel verde spectaculos, aflat într-un contrast minunat cu azurul apei.

Se ajunge destul de greu aici dacă nu cunoști zona, dar vă asigur că merită din plin. Drumul final până la baraj nu este asfaltat, dar este bunicel. Barajul a fost construit în anii ’80 și este un proiect îndrăzneț, care a dus la dispariția totală a unui sat, Plăiețu, situat de partea cealaltă a lacului, mărturie în acest sens fiind acum ruinele caselor existente odată aici. Cred că mai sunt doi, trei locuitori aici, mai sunt grădinile la care oamenii ajung cu vaporașul sau șalupa, dar, în general, satul s-a sălbăticit.

Apoi, lacul este minunat, o apă limpede, care asigură locuitorii de până la Ploiești cu apa potabilă, în care teoretic este interzis scăldatul, dar pe malul lui vei putea observa câțiva îndrăzneți, care fie înoată, die merg cu padelele, fapt care mi se pare inedit pentru comuna asta mică. De asemenea, este un rai pentru pescari, pe care îi poți întâlni la tot pasul.

În jur, sunt trasee montane care pot fi urmate și cătină, ce poate fi culeasă. În vale, vezi comuna, cu tot ce înseamnă aceasta, iar în zare piscuri înalte, păduri bogate și minunate.

Lacul de acumulare de la Măneciu este o adevărată oază de relaxare, un loc în care să îți liniștești sufletul și mintea și să îți încarci bateriile. Dacă sunteți în trecere spre Brașov sau cazați prin Cheia, nu îl evitați. Merită din plin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.