SILVANA PRODAN: VÂNĂTORII DE GÂNDURI – RECENZIE

Îți dorești evadarea perfectă din cotidian, astfel încât să uiți de toate problemele și să te lași ancorat întru totul în povestea din fața ta? Atunci un fantasy și, de ce nu, unul pentru copii și adolescenți, este perfect pentru tine. Mai ales atunci când autorul știe cum să îți spună povestea astfel încât să te vrăjească, presărând praf de stele peste tine și ducându-te într-o lume atât de nouă încât te răpește cu totul, făcându-te părtaș la aventuri pline de adrenalină și magie.

Silvana Prodan reușește să cucerească prin volumul său pentru copii, Vânătorii de gânduri. Este un fantasy cu un world building excelent gândit și nou în peisajul contemporan autohton, care te aruncă direct într-o lume în care Gândurile și Ideile sunt hrană pentru Nimfe, semnele de punctuație prind viață și ajung luptători destoinici, iar Luna și Soarele sunt locuință pentru apărătorii planetei noastre și a celei fantastice, extrem de bine închegată și de apropiată, prin rolul pe care îl joacă, de a noastră.

Construcția cărții este asemănătoare unui basm, numai că eroii săi nu se luptă cu balauri cu șapte capete pentru a restabili balanța în lume, ci cu Crateruși și Gânduri rele implantate în mintea cui te-ai aștepta mai puțin. Iar închisoarea pentru Gândurile necuvenite chiar există și este păzită strașnic, astfel încât lumea oamenilor să poată continua în cele mai bune condiții, fără un impact major asupra bunăstării locuitorilor Pământului.

Însă, dincolo de a fi o poveste pentru copii, de care cei mici se vor bucura din plin, trebuie știut că există substraturi destul de profunde și de dureroase, plantate acolo special pentru adulți, ca un fel de ajutor pentru a le fi alături propriilor copii, mai ales atunci când în familie există violență, problema alcoolului, posibilitatea unui divorț. Poate nu ar strica deloc ca oamenii mari să se oprească puțin din tot tumultul ce le acaparează uneori viețile pentru a privi spre cei mici și a le oferi sprijin atunci când este nevoie, însă și copiii trebuie să știe că nu ei sunt sursa tuturor problemelor, ci și adulții au propriile traume de dus în spate, care îi fac să acționeze nu neapărat în cel mai bun mod cu putință.

Vânătorii de Gânduri – o poveste izvorâtă dintr-o imaginație debordantă

Silvana Prodan îți poartă pașii în lumea Ameliei și a fratelui său, Filip, doi copii care se au în majoritatea timpului doar pe ei înșiși, căci situația din familie îi face să nu se apropie foarte tare de ceilalți copii de vârsta lor. Nu știu exact ce anume să le spună acestora din realitatea pe care o trăiesc, așa că aleg să se retragă în propriul univers.

Însă trebuie să știi că Amelia nu este ca orice altă copilă. Ea are puteri de care nu este neapărat conștientă, dar care devin oarecum o normalitate. Vede lumea în culori. Emoțiile, sentimentele, trăirile, toate au propria culoare, iar asta o face să vrea să descifreze și să observe gândurile celor din jur. Și cum orice dorință izvorâtă din inimi pure are șanse de izbândă, și dorința sa este pe cale să se împlinească, pentru că fata are alături, pitiți în ureche și mereu vigilenți la toate cele ce se petrec în jur, patru prieteni de nădejde, patru semne de punctuație mici, dar destoinice: Punctul, Virgula, Semnul Întrebării și Semnul Exclamării.

Da, da, ți-am spus deja că eroii acestei cărți nu sunt unii obișnuiți, ci personaje fantastice capabile să schimbe o lume. Iar cei patru amici o fac din plin, căci sesizează complotul pus la cale de niște dușmani neștiuți de pe tărâmul Lunii și pornesc la drum pentru aflarea adevărului, dorindu-și să restabilească ordinea în lume. Nimfele nu sunt ușor de abordat, așa că apelează la Ciuperci, la paznicul închisorii și la Stelele Sorocitoare, doar, doar Amelia va ajunge vrăjitoare așa cum își dorește și va salva ambele lumi, după cum este prorocit.

Acum, îți dai seama, să salvezi lumea nu e lucru ușor, așa că acești patru prieteni trec prin diferite aventuri, care îi poartă până în Iadul Gândurilor și al Trăirilor, locul cel mai de temut, în care nu mulți se încumetă să ajungă. Însă Amelia trebuie neapărat să treacă prin ritualul de transformare, pentru că, altfel, ambele lumi vor avea de suferit. Cum se desfășoară totul și cine iese învingător, te invit să citești singur. Nu vei regreta, garantat!

Iar acum, dacă te-am convins să te alături și tu Vânătorilor de Gânduri, te invit să îi cauți pe site-ul prietenilor de la Libris, să îi admiri coperta absolut fermecătoare și să îi adopți.

Date despre carte:

  • Titlu: Vânătorii de Gânduri
  • Autor: Silvana Prodan
  • Editura: Creator
  • Anul apariției: 2022
  • Număr de pagini: 158
  • Stele pe Goodreads: 5/5
  • Vârstă recomandată: 7-10 ani
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.