TU EȘTI CEA MAI IMPORTANTĂ PERSOANĂ DIN VIAȚA TA

Mult timp, nu am știut să mă pun pe mine pe primul loc și să îmi acord rolul principal în viața mea. Sunt extrem de empatică și, dacă observ probleme în viața altcuiva, am tendința să ajut, de multe ori chiar și fără să mi se ceară asta. Nu mă pot abține. Se numește sindromul salvatorului pe cal alb, dar târziu am aflat despre acest concept. Și poate nu ar strica să existe educație în acest sens încă din școală, ca psihologia să se studieze mult mai devreme și pe un termen mult mai lung, pentru a ajunge să creștem de mici cu o mentalitate de într-ajutorare și de autosuficiență.

Ei bine, la mine lucrurile astea au venit destul de târziu și încă mă mai lupt cu dorința de a le face altora bine, chiar dacă asta înseamnă să trec peste mine și peste propriile nevoi. Încă mă simt prost să spun nu celor din jur, deși, de cele mai multe ori, nu este în avantajul meu să spun da. Îmi este greu să refuz pe cineva, să nu comunic imediat ce sunt întrebată de un anumit lucru, deși poate eu fac cu totul altceva în acel moment, să nu prioritizez nevoile altuia în detrimentul altuia. Și cred că de asta mult timp am și fost atât de nefericită, de debusolată, de rătăcită prin propria viață.

Atunci când nu te vezi pe tine, când îți cauți validarea în exterior (căci, de multe ori, de asta nu spui nu, pentru a nu scădea în ochii celor din jur sau răspunzi imediat celorlalți, în ciuda faptului că nu ai chef sau nu ai timpul necesar), când îți îngropi propriile sentimente, refuzând să te lași să simți exact ce simți în acel moment (fie că e vorba de bucurie, tristețe sau furie), nu ai cum să fii fericită. Te pierzi pe tine undeva pe drum. Iar dacă tu nu îți acorzi suficientă atenție, atunci nu te poți aștepta nici ca oamenii de lângă tine să o facă. Din exterior primești exact atât de multă atenție și recunoaștere câtă îți oferi tu însăți, niciodată mai multă. Oamenii sunt propriile noastre oglinzi. Toate nemulțumirile avute vizavi de ei sunt, de fapt, îndreptate chiar către noi. Și este impropriu spus că așteptăm ca toți ceilalți să ne facă fericiți. Nu o vor face niciodată atât timp cât noi căutăm la alții ceea ce nu există în interior.

Așa că, dacă și tu ești ca mine și de multe ori ești nefericit și crezi că lucrul ăsta se petrece din cauza a modului în care se comportă ceilalți cu tine, oprește-te un minut și ia-ți un timp cu tine. Doar tu cu tine. Așază-te într-un loc comod, pe podea în camera preferată, pe fotoliul drag, pe o pătură în grădină sau într-un parc, închide ochii și dă-ți voi să simți tot ceea ce simți! Acesta este primul pas spre autocunoaștere. Dă-ți voie să simți orice, analizează sentimentul, apoi eliberează-l, nu îl ține captiv la interior. Nu te ajută să păstrezi totul înăuntrul tău. Mai devreme sau mai târziu, va ajunge să explodeze. La un moment dat, se va umple paharul și va trebui să iasă la suprafață. Se numește saturație și nu ai cum să fii bine când ești prea plin de orice fel de emoție și trăire, când nu îți permiți să simți sau să eliberezi ceea ce e temporar. Va sta cu tine atât cât îi permiți, iar când nu mai reușești să faci față, pentru că acumulezi sentimente peste sentimente, va ieși singur la suprafață în cele mai nepotrivite clipe și va face ravagii. Negreșit.

Vei deveni anxioasă, depresivă, tristă, veșnic nemulțumită. Iar când se întâmplă asta, când nu mai găsești în tine resurse pentru a fi fericită, trebuie să vezi care este cauza. Ce anume te-a adus în acel punct. Și nu vorbesc de pierderile care ne aduc în această stare, ci de acele momente în care nu am avea niciun motiv să fim triste și totuși suntem. Atunci trebuie căutată adânc în interior cauza, iar dacă nu suntem capabili să facema sta de unii singuri, să căutăm un sistem de suport în soț, iubit, prieten, părinți, cu care să putem discuta la orice oră din zi și din noapte, și, bineînțeles, ajutor specializat. Un terapeut bun și cu care rezonezi poate face minuni, ajutându-te să înțelegi din ce cauză ai ajuns în punctul ăsta.

Însă, trebuie să înțelegi că tu ești cea mai importantă persoană din viața ta. Cei din jur vin ca bonus, dar tu trebuie să trăiești cu tine în permanență, iar dacă tu nu ai o relație bună cu tine, atunci nici cei din jur nu îți vor oferi starea de bine. Vei atrage lângă tine oameni cu care rezonezi și, prin urmare, de multe ori, și ei cu probleme ca și tine. Dacă tu nu te ridici și începi să faci lucruri pentru tine, nici ei nu o vor face. Primești exact ceea ce oferi și ceea ce crezi tu că meriți. Dacă tu consideri că nu ești de ajuns, că nu meriți nimic, atunci așa va fi și vei simți asta din plin pe pielea ta. De asta trebuie să stabilești o relație cu tine, să te evaluezi, să comunici, să îți asculți gândurile tainice. Atunci vei înțelege că ești de ajuns. Că indiferent de cei din jur, care vin și pleacă, pentru că, în afară de noi înșine, nimeni nu e permanent în viețile noastre, oricât ne-ar durea, tu ești bine și vei fi bine.

Fericirea ta nu trebuie construită în jurul unor persoane. Asta ne va duce la durere la un moment dat, pentru că oamenilor nu le pasă de noi atât de mult pe cât ne-am aștepta. Poate le pasă pe moment, dar apoi se iau cu propriile probleme, cu viața lor și nu mai stau pe loc pentru a te analiza pe tine. Așadar, fericirea trebuie construită în jurul propriei persoane. Starea de bine vine din interior și îți ești datoare ție însăți să îți oferi asta. Să construiești zi de zi punți către tine. Să te îmbrățișezi atunci când ai nevoie, să îți oferi un cuvânt de îmbărbătare și, de ce nu, un zâmbet din când în când. Nu îți mai spune cuvinte de ocară, ci încearcă să îți fii cea mai bună prietenă. Dacă prietena ta ți-ar cere sfatul, nu ai repezi-o, nu i-ai spune că nu poate, că nu se cade, ci ai încuraja-o să facă tot ceea ce este mai bine pentru ea. Aceeași rețetă trebuie aplicată și în cazul tău. Fără excepție.

Iubește-te! Oferă-ț timp! Cunoaște-te! Trăiește totul la intensitate maximă! Ai doar aici și acum. Atât. Nu te îngrijora pentru mâine și nici nu te mâhni pentru ieri! Fii prezentă azi! Ești autosuficientă, minunată și cel mai frumos dar din viața ta. Asta nu trebuie să uiți niciodată!

Nu lăsa pe nimeni să îți stabilească valoarea! Oamenii te vor trata în funcție de cum te comporți tu în raport cu tine. Așadar, tu ești cea care își stabilește valoarea. Tu ești cea care știe ce anume poate să facă și ce nu. Cei din jur pot oferi un simplu fapt, tu ești singura care își decide pașii în viață.

2 gânduri despre ”TU EȘTI CEA MAI IMPORTANTĂ PERSOANĂ DIN VIAȚA TA

 1. Marina Costa zice:

  Gandind logic, ai dreptate. Si totusi, suntem crescute sa prioritizam nevoile altora, sa ajutam, sa ascultam, sa contribuim, in ideea ca si altii vor face la fel. De cate ori nu am fost certata, cand eram mica sau adolescenta, ca asta e gandire egoista, si egoismul e rau si rusinos?

  Apreciat de 1 persoană

  • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

   Iubirea de sine nu este clar o dovadă de egoism, însă asta au știut părinții noștri, bunicii, profesorii la momentul când noi eram mici. Au trăit mare parte într-o societate comunistă, care suprima eul și își dorea uniformizarea. Astăzi știm că, pentru a le putea fi altora aproape, trebuie în primul rând noi înșine să fim bine cu noi. Să ne iubim suficient cât să ne putem ridica singuri din propriile căderi, să ne acceptăm emoțiile și apoi să mergem mai departe cu încredere renăscută. Abia atunci reușim să oferim bucăți din noi și altora, fie ei familie, prieteni sau simpli necunoscuți. Când noi suntem bine, suntem suficient de buni observatori ai celor din jur și putem să dăruim mai departe zâmbete, un cuvânt bun, o îmbrățișare sau doar un umăr pe care ceilalți să plângă. E nevoie însă întâi ca noi să nu fim răniți, pentru că asta ne face să nu mai observăm nimic în jur. Vedem în jurul nostru ceea ce purtăm în suflet, așa că dacă vrem frumusețe, bunătate, generozitate, recunoștință trebuie întâi să le purtăm în suflet.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.