CE MAI GĂTIM BUN: SUPĂ CREMĂ DE LINTE ROȘIE

Încă de când am fost în Turcia, acum ceva timp, am descoperit cât de delicioasă și de hrănitoare este lintea, indiferent de forma în care este gătită. Mi-am adus de acolo atât linte roșie, cât și verde, pentru a mă asigura că pot repeta experiențele turcești și acasă. Nu urmez întocmai rețeta de acolo, ci am adaptat-o puțin la obiceiurile alimentare românești și îmi place ce a ieșit, fapt pentru care am început să o gătesc destul de des. Este o supă rapid de făcut, care nu necesită multe ingrediente, ceea ce îmi și place, și care e gata cât ai bate din palme. În plus, este numai bună pe vremea asta ploioasă și friguroasă. Încălzește atât trupul, cât și sufletul.

Lintea este mai puțin cunoscută la noi și mi se pare că e păcat, pentru că, dincolo de a avea un gust tare bun și are o mare valoare nutrițională. Lintea roșie este cea mai dulce dintre toate tipurile de linte și este recomandată pentru aportul mare de minerale și vitamine, precum B1, B9 (acidul folic), potasiu și fier. Este o sursă bogată de proteine, asemeni cărnii roșii, al puiului sau peștelui. Este o variantă numai bună pentru a fi folosită ca diversitate în loc de fasole sau de mazăre.

Poate fi gătită în diferite feluri, de la supă la mâncărică de diverse feluri și poate fi servită cu o multitudine de alte sortimente. Ajută la scăderea riscului de boli de inimă, în sarcină (conține acid folic, care ajută la dezvoltarea creierului bebelușului), crește nivelul de energie, provine îmbătrânirea prematură și este o bogată sursă de fier.

În cele ce urmează, o să vă prezint rețeta mea de supă cremă de linte roșie.

Supă cremă de linte roșie

Iubesc lintea pentru că nu trebuie lăsată la înmuiat asemeni fasolii. Este o variantă mult mai rapidă de gătit, iar faptul ăsta mă încântă. Recomand să o treceți prin câteva ape înainte de a o găti și să o curățați de impuritățile care pot exista, însă, apoi, e numai bună de adăugat direct în oală.

Ingrediente:

  • 200-250 de grame de linte roșie
  • o ceapă mai mare (eu o prefer pe cea roșie)
  • 2, 3 căței de usturoi
  • un morcov
  • 2, 3 roșii mai mici
  • un ardei roșu
  • 1, 2 cartofi (opțional)
  • o lingură de sare
  • o linguriță de oregano
  • o linguriță de mentă mărunțită
  • o linguriță de ulei de măsline
  • un pic de curry
  • un vârf de piper negru măcinat
  • 2/2,5 litri de apă
  • felii de lămâie și curry pentru decor.

Mod de preparare:

Se curăță și se toacă mărunțel ceapa, usturoiul, ardeiul și morcovul.

Într-o tigaie, se încinge puțin uleiul de măsline, după care se adaugă legumele tocate anterior. Se lasă pe foc până când se înmoaie puțin.

Apoi, se adaugă apa peste legume.

Peste toate acestea, se adaugă cartofii tăiați cubulețe.

În prealabil, lintea roșie se spală bine și se lasă la scurs. Când legumele dau în clocot, se adaugă la rândul său în apa fiartă. Atenție că, pe parcurs, se poare îngroșa. În funcție de cât de cremoasă o doriți, mai adăugați apă. La fel, va trebui spumată, pentru că are tendință de a lăsa o spumă roșie în urmă.

Se lasă totul la fiert cam 20-30 de minute. Pe când totul este gata (se verifică dacă lintea roșie este fiartă), se adaugă și roșia tocată în prealabil.

Se adaugă sarea și restul condimentelor și se mai dă în clocot cam 5 – 10 minute, după gust și preferințe.

Lăsați totul să se liniștească timp de 10 minute. Apoi, cu ajutorul unui blender vertical de mână, obțineți supa cremă de linte roșie. După ce o mărunțiți cu ajutorul blenderului, mai puneți-o 2, 3 minute pe foc, în funcție de cât de groasă și densă o doriți.

Se servește ornată cu felii de lămâie, un pic de curry, mentă mărunțită și, dacă se dorește, cu crutoane.

Vă doresc poftă bună!

PS: Dacă încercați rețeta mea, scrieți-mi și mie în comentarii.

3 gânduri despre ”CE MAI GĂTIM BUN: SUPĂ CREMĂ DE LINTE ROȘIE

  1. Marina Costa zice:

    Mama spunea că în copilăria ei, adică înainte de al doilea război mondial, se mânca supă de linte destul de des. Ea nu mâncase mâncare de linte până nu am făcut eu, dar supă da. Și probabil alții în copilăria ei mâncaseră și mâncare…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.