REGINA MARIA: POVESTEA VIEȚII MELE #3: ÎNCEPUTUL CĂSĂTORIEI – RECENZIE

Zilele acestea m-am plimbat din nou pe cărări regale, prin Bucureștiul și Sinaia de altă dată, când regina Maria era încă prințesă, iar regele Carol și Carmen Sylva la conducerea țării. Iubesc periplul acesta al meu prin timpuri de mult apuse, spre care mă întorc cu jind și un oarecare dor. Erau zile ale splendorii, când România era undeva sus pe hartă, iar oamenii îndrăgostiți de conducătorii lor. Recunosc că iubesc seria aceasta. Sunt patru volume, dar nu simți când trec paginile. Nu este ficțiune, dar regina Maria are un asemenea stil încât ajungi să te îndrăgostești de scrierile sale și să vrei mai mult și mai mult. Să te îmbeți cu parfumul unic al epocii ei și să te lași purtat pe aripi de vis până în cele mai tainice dedesubturi ale Casei Regale. Și vrei să citești mai mult, dar în același timp nu vrei să ajungi la final cu această călătorie. Anticipezi finalul, dar nu ți-l dorești. Vrei să rămâi ca agățată de trena rochiei reginei sau, de ce nu, de șaua calului pe care îl călărește cu atât de multă dexteritate.

Povestea vieții mele. Începutul căsătoriei ne duce înapoi la primii ani petrecuți de regina Maria în noua ei țară, cea de adopție, și trebuie să recunosc că am vărsat câteva lacrimi pe măsură ce i-am citit mărturisirile. Prințesa de atunci, fata aceea cu părul bălai și cu naivitatea specifică netrecerii prin viață, a trecut prin multe și a suferit enorm printre străini, iar de multe ori nu a avut un umăr pe care să poată vărsa lacrimi. Mama și surorile îi sunt departe, prietene nu poate avea pentru că nu i se permite, soțul îi este prins cu munca, obiceiurile sunt stranii, iar libertatea îi este tare mult îngrădită, mai ales că știm din volumele precedente că i se permisese să zburde după pofta inimii și să își folosească imaginația în orice mijloc. Nici nu pot să îmi închipui pe deplin ce greu i-a fost să se afle într-o țară opusă ca mentalitate celei britanice, în care se trece peste orice prin glume, uneori prea libertine. Și poate că, în unele momente, mi-am dorit să o îmbrățișez, așa cum ea însăși ar vrea acum, ca adult:

„De peste ani, îmi vine să-i întind o mână de ajutor acelei umbre blonde a făpturii mele. Parcă mă gândesc la o soră mai mică a mea. Retrasă, foarte timidă și tare prostuță, în care nu mă mai recunosc deloc acum. Slabă, cu părul blond și prea încrețit, cu ochii albaștri, un copil sincer, stângaci, modest, care căuta în alții stabilitatea pe care nu o găsea în sine. Naivă, impulsivă, nepregătită să dea piept cu necazuri și greutăți, probabil arătam exact cum eram, cu mintea plină de iluzii și visuri.”

Începutul căsătoriei – despre căderi și puterea de a merge mai departe

Finalul volumului doi ne lăsase cu un nod puternic în gât, pentru că ultima imagine este cea a micuței Maria, în vârstă de doar șaptesprezece ani, luându-și adio de la locurile natale, familie și tot ceea ce cunoscuse până în acel moment. De la libertatea absolută în definitiv. Se pierde în lume alături de bărbatul pe care îl iubește, dar care nu îi este încă la fel de familiar încât să reușească să îi calmeze inima. Iar volumul trei ne prezintă o Maria la fel de îngândurată, de îndurerată de pierderile suferite și de neadaptată la noua ei viață. Nu e sigură ce să creadă despre noua ei țară și poporul care a adoptat-o cu iubire și considerație. Ar vrea să își păstreze caracterul nobil, dar, în același timp, este destul de confuză:

„Aveam impresii confuze, nu mai știam ce simțeam. Încercam să mă înclin cât mai grațios, dar arta înclinării se deprinde treptat. Pe atunci eram țeapănă ca o păpușă, tot din cauza faptului că eram incredibil de sfioasă.”

Asta iubesc la stilul reginei Maria: sinceritatea și modul în care se raportează la ea, cea din trecut, ba chiar și la situații, pe care le analizează la fel de sincer, cu obiectivitate, putând admite că, în unele cazuri, s-a pripit din cauza tinereții și, tot din această cauză, nu a fost capabilă să înțeleagă pe deplin ce anume i s-a cerut, fapt pentru care s-au iscat multe conflicte, iar ea a vărsat multe lacrimi.

Primele două volume sunt extrem de vesele, cu imagini de vis ale unor lumi la care ne bucurăm să avem acces prin intermediul cărților. Acest al treilea volum este un crescendo total, o transformare totală, poate tocmai pentru că și prințesa a crescut și a început să se lovească de greutățile și necazurile vieții de adult. Vioiciunea i se transformă în contemplare, iar zburdălnicia mai poate fi observată doar în numeroasele curse cu caii pe care le întreprinde, mai ales prin pădurile din Sinaia, cam singura libertate care i se permite în acești primi ani ai săi de femeie căsătorită.

Acest volum este mult mai matur, mai încărcat de emoție, mai sobru, poate chiar mai plin de tristețe. Trecerea de la o țară la alta, de la niște obiceiuri la altele se face destul de brutal și brusc, dar poate și pentru că Maria era doar un copil când a venit aici, netrecut prin viață, ferit de realitățile dure. Regele Carol îi interzice distracțiile, călătoriile, prieteniile, dar nu din răutate, ci pentru că are o construcție pur germană și este setat pe obținerea de rezultate pentru țară. Maria e tânără și neexperimentată, naivă, dar în același timp impulsivă, așa că durerea îi este mare, mai ales că Ferdinand, Nando cum îl alintă ea, se preocupă mult de treburile țării și se teme să își înfrunte unchiul, chiar și atunci când știe că acesta greșește:

„Regele Carol era la fel de versat în politica externă ca și în cea internă. Pentru el, totul era politică, aceasta era rațiunea lui de a fi. Cumpănea atent tot ce făcea și spunea, calcula mereu consecințele, așadar, după neînsemnata mea părere, complica foarte mult viața și crea dificultăți din lucruri care ar fi fost destul de simple dacă ar fi fost luate ca atare. Nu am căderea să-i judec pe cei mai buni decât mine, dar am suferit mulți ani povara dominației lui. A fost o educație bună, acum știu să-i fiu recunoscătoare pentru asta, dar uneori însemna multă tristețe și alteori ne aducea aproape la disperare și revoltă.”

Tristețea și revolta Mariei culminează cu amenințarea de a divorța, de a își lua copilul nenăscut și a se întoarce în casa tatălui său. Îi simți durerea în fiecare pagină, trăiești totul alături de ea. Afli poveștile nașterilor sale și asiști la tainele pe care ea, ca femeie căsătorită, ajunge să le afle. Îi trăiești ruperea de tot ceea ce era cunoscut, bucuria reuniunii cu mama sa și mai cu seamă cu sora sa, Ducky. Te avânți pe scaunele încoronării din Rusia și Anglia, te bucuri de fast asemeni reginei Maria, ți se face pielea de găină știind că citești despre evenimente extrem de mărețe. Și, dincolo de toate, te bucuri cu inima tresăltând de România descrisă de ea, cu Bucureștiul acela minunat, cu pădurile de la Sinaia, cu împrejurimile Ploieștiului, cu tot ceea ce un străin iubește la țara asta, atât de asemănătoare și astăzi cu ceea ce descrie ea, poate mai mult decât o facem noi, românii:

„Tipul românesc de frumusețe m-a impresionat. Femeile acelea oacheșe, cu înfățișare orientală, mă fascinau.”

Povestea vieții mele. Începutul căsătoriei este un minunat parcurs prin România de altă dată, cu regi, prințese și frumuseți nebănuite. Este o călătorie minunată printr-o Românie unită cu marile Case Regale europene, care nu poate decât să ne facă cinste. Chiar și astăzi.

Date despre carte:

  • Titlu: Povestea vieții mele (#3). Începutul căsătoriei
  • Autor: Regina Maria a României
  • Editura: Librex
  • Anul apariției: 2022
  • Număr de pagini: 224
  • Stele pe Goodreads: 5/5

Cartea o puteți achiziționa și voi de pe site-ul Librex. Întreaga serie vă așteaptă acolo la preț special.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.