LUCRUL DE ACASĂ CA FREELANCER

Ești perseverent? Ești un bun organizator și îți plănuiești întotdeauna chiar și cel mai mic detaliu al unei zile?

Îți găsești întotdeauna timp pentru lucru și pentru pasiunile tale?

Ești creativ și îți place să îți așterni gândurile pe hârtie?

 Te poți plia pe cerințele altora, astfel încât să poți face o treabă calitativă indiferent de situație?

Îți dorești să fii propriul tău șef, să îți faci singur programul?

Ei bine, atunci sper să îmi acorzi câteva minute și să te bucuri alături de mine de călătorie la finalul căreia vei cunoaște puțin mai multe despre lucrul făcut de acasă, din confortul propriului fotoliu, care să te ajute să iei decizii în ceea ce privește parcursul tău profesional.

Un computer, internet și o bună organizare te pot duce mai aproape de visul tău și te pot face capabil să lucrezi oriunde te-ai afla în lumea asta. Poți avea un venit constant ca propriu angajat și poți ajunge la sume frumoase lunare dacă înveți să îți organizezi timpul pentru toate.

Eu lucrez de acasă deja din 2009, dar din 2015 fac asta exclusiv, fără o altă slujbă, și lucrurile au luat încet, încet forma pe care mi-o doream, care să mă mulțumească pe deplin. E o parcurgere constantă a unor pași ce te duc mai aproape de ceea ce îți dorești, dar, atât timp cât o faci cu pasiune și dedicare, nu are cum să nu cunoască succesul. Orice e făcut din iubire și  cu intenție duce la îndeplinirea celor mai tainice dorințe ale sufletului și la a ajunge acolo unde îți propui.

Cum a început lucrul ca freelancer în cazul meu

Dacă te afli aici de suficient de mult timp, știi deja crâmpeie din povestea mea. Încă de când am ieșit de pe băncile facultății, în 2009, nu m-am mulțumit doar cu salariul de profesor, care nu îți ajunge pentru foarte multe lucruri, mai ales dacă îți dorești independența financiară. Așa că am căutat soluții și, deși inițial scriam articole pentru bloguri din afară sau introduceam date în bazele unor firme străine, nici acest lucru nu îmi aducea o împlinire, cu toate că îmi rotunjea bine veniturile.

Așa că am avut noroc să fiu cooptată să lucrez cu un ONG din Grecia, pe traducere de carte spirituală. Acesta a fost momentul în care am realizat că pot face totul cu pasiune și pot primi bani fiind înconjurată de cărți. A fost o perioadă frumoasă, în care am luat contact cu lumea târgurilor de carte ca organizator și am cunoscut o lume mare, versatilă, cu multe posibilități, în ciuda oboselii pe care o resimți la final.

Însă, criza din Grecia a dus la încheierea colaborării în anul 2015, dar atunci deja mă rupsesem cam de un an de învățământ. Știam că pot face multe pe cont propriu, însă, deși am fost un cititor avid de când mă știu, încă nu aveam curajul necesar să aplic la editurile din România. Am avut noroc cu prietene dragi care au crezut în mine mai mult decât am făcut-o eu, așa că am devenit editor și corector la editura Celestium. Acesta a fost primul pas, au urmat o serie de edituri unde am fost angajată, plus autori cu care am lucrat independent.

Însă parcă îmi doream ceva mai mult. Știam acum că pot, încrederea în mine a crescut, așa că în februarie anul acesta mi-am deschis propria firmă de editare și corectură de carte, asta după ce vreo doi ani am sondat piața de carte, ba chiar mi-am dorit să îmi creez propria editură (încă mai am visul acesta, pe care îl voi duce la îndeplinire la un moment dat). Iar dacă eu am putut, eu, cea care obișnuiește să gândească totul de o sută de ori înainte de acționa, te asigur că și tu poți dacă îți dorești. E eliberator să ai propria firmă, poți cunoaște mai mulți oameni, poți să îți stabilești altfel tarifele și modul de lucru. Poți câștiga pe măsura valorii tale și a ceea ce știi că poți să faci, pe măsura experienței și a studiilor avute (sunt absolventă de Litere, filolog la bază, deci dragostea pentru cuvântul scris a zăcut în mine întotdeauna).

Avantaje ale lucrului de acasă

Dacă ești perseverent și știi să îți organizezi bine timpul, reușești să ai un program flexibil de lucru, care îți lasă un pic mai mult timp pentru tine și pasiunile tale, pentru a sta alături de cei dragi, pentru a face efectiv ceea ce îți place.

Lucrul de acasă este extrem de bun prieten cu creativitatea. Poți să îți pui ideile în practică, mai ales dacă reușești să îți găsești punctele de interes pentru activitățile tale și știi cu ce clienți să lucrezi. Oricum, te sfătuiesc să te folosești la maximum de puterea ta creatoare, chiar dacă ai anumite cerințe din partea angajatorului. Întotdeauna sunt bine venite ideile originale și, de multe ori, experiența își va spune cuvântul, indiferent cu cine alegi să lucrezi. Și da, faptul că îți poți selecta clienții în funcție de propriile preferințe constituie un mare avantaj. Astfel, poți lucra în condiții plăcute, fără niciun fel de tensiune generată de persoane care nu îți sunt pe plac.

Lucrul de acasă îți oferă o mai mare libertate de mișcare. Nu ești legat de un birou de la 9 la 17 să spunem. Te poți trezi puțin mai târziu și poți alege să lucrezi până mai târziu.

Sfat! Nu face ca mine! Organizează-te astfel încât să nu transformi noaptea în zi! Eu am tendința de a procrastrina ziua și de a munci pe rupte până la 1, 2 în noapte. Acum, dacă ești pasăre de noapte, poate constitui un avantaj, dar eu încerc să îmi reglez puțin ritmul de lucru și să termin totul până undeva la 18, 19 seara și să am weekendul doar pentru mine.

Dar da, ești propriul șef, asta înseamnă că ai posibilitatea de a îți realiza un program de lucru flexibil, în funcție de propriul scop și de ambițiile pe care le ai vizavi de proiectele tale.

Lucrul de acasă sau nevoia te învață să fii un bun organizator, astfel încât să îți duci la bun sfârșit proiectele la timp, fără stresul de a lucra pe ultima sută de metri. Și te transformă într-o persoană mai eficientă și în cineva care își poate oferi puțin timp personal la final de zi.

Se poate trăi doar lucrând de acasă?

Din 2015, lucrez exclusiv de acasă, fără alte venituri. Pe când eram profesor, preluam doar anumite proiecte și refuzam altele. Astăzi, refuz mult mai rar și mai puțin, pentru că programul îmi permite să mă concentrez doar în direcția asta, fără alte distrageri de la munca mea.

Dar da, dacă te organizezi bine, ești perseverent și îți dorești să faci performanță lucrând de acasă, se poate câștiga suficient cât să ai parte de un venit stabil. Nu neapărat constant, pentru că acesta va oscila de la lună la lună, dar suficient cât să duci un trai decent.

Pe tine te tentează lucrul de acasă? Ai întrebări pentru mine legate de acest aspect?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.