SHOUKEI MATSUMOTO: GHIDUL UNUI CĂLUGĂR PENTRU CURĂȚENIA CASEI ȘI A MINȚII – RECENZIE

De ceva timp, sunt extrem de interesată de a avea nu numai casa curată, ci și mintea. Citesc tot ceea ce se poate pe acest subiect, pentru a reuși să îmi ofer o stare de bine mult căutată. Imediat după ce am terminat de citit Mănâncă, roagă-te, iubește, gândurile mi-au zburat la o altă cărticică, avută de o perioadă bună pe lista de dorințe: Ghidul unui călugăr pentru curățenia casei și a minții, de Shoukei Matsumoto. Mi-am dorit să o parcurg încă de când am văzut-o pe Libris, iar acum, imediat după parcurgerea cu ochii minți a unei alte călătorii inițiatice prin India, am zis că e momentul potrivit să văd ce e cu ea. Nu vă lăsați speriați de titlul lung, se citește extrem de ușor și are un limbaj pe înțelesul tuturor. Însă nici nu vă așteptați să găsiți toate tainele Universului aici, pentru că nu e cazul. Luați acest ghid doar ca pe un punct de plecare pentru căutări viitoare.

Ghidul unui călugăr pentru curățenia casei și a minții este o cărticică fermecătoare pe alocuri, un pic plictisitoare în anumite părți, mai ales că se repetă multe idei de bun simț, dar, per total, este un volum pe care îl recomand pentru neinițiații în filosofia și mentalitatea budistă. Cuprinde sfaturi utile pentru viață, menite să ne ușureze trecerea prin lume și să ne apropie de centrul Zen al trupului și existenței noastre.

Volumul de față cuprinde modul de viață al călugărilor Zen, recunoscuți deja pentru disciplina pe care o aplică în viața de zi cu zi, astfel încât să se mențină curați și puri și să meargă prin viață cu o inimă fericită și un suflet plin. Ghidul de viață cuprinde învățături venite chiar de la un călugăr ce aplică în viața de zi cu practicile acestei filosofii, fapt pentru care consider că ghidul este deopotrivă fermecător și practic, numai bun de folosit în viața de zi cu zi pentru a ne opri din tot tumultul vieții cotidiene și a ne replia frumos, cu calm și cu căldură. Cu dragoste totală de viață.

           Autorul folosește spiritul budist ca punct de plecare și ne oferă sfaturi pline de înțelepciune, pe care să le putem aplica zi de zi în viețile noastre. Așa am și ales să citesc această cărticică, cu caietul lângă mine și un pix în mână, pentru a îmi lua notițe. Am mers cu un capitol și un subiect pe zi, fără grabă, astfel încât să pot implementa totul în viața de zi cu zi. Acesta consider că este și scopul acestei lucrări.

            Suntem sfătuiți cu privire la fiecare aspect al vieții noastre, de la ducerea gunoiului la ce înseamnă cu adevărat să faci curat, de unde să începi, cum să continui. Apoi, ni se oferă sfaturi în privința prosoapelor de bucătărie, a cârpei de praf, a ștergerii podelei și lista poate continua. Sunt sfaturi aparent banale, dar mari ca înțelepciune și ca aplicabilitate.

Autorul ne spune că mintea și sufletul trebuie să formeze un tot unitar:

„(…) mulți călugări trecuți de optzeci de ani rămân activi și își păstrează sufletele și fețele tinere. Fără îndoială, starea lor este un semn al uniunii dintre minte și corp: corpul reflectă inima, iar inima reflectă corpul.”

De asemenea, ei obișnuiesc să repare lucruri și să le țină cât mai mult timp posibil alături, formând o comuniune cu tot ceea ce îi înconjoară. Totul este un ritual pentru ei, chiar și lustruirea podelei:

„Lustruind podeaua, îți lustruiești inima și mintea. (…) În timp ce lustruiești podeaua, încearcă să-ți scoți din minte orice gânduri inutile și să-i permiți corpului tău să se concentreze pe ce are de făcut. Când faci asta singur, trebuie să privești înăuntrul tău.”

Ghidul unui călugăr pentru curățenia casei și a minții este o cărticică practică, un mod de a ne călăuzi spre îndreptarea lucrurilor de la interior curățind totul la exterior. Luați-l ca pe un punct de plecare pentru o călătorie inițiatică spre voi mult mai amplă, pe care să o efectuați mai apoi.

Mi-a plăcut tema și cum leagă curățenia de liniștea sufletului și a minții. Ideea aceasta care alătură meditația cu factorul curățeniei nu îmi este străină. Este amintită și în Mănâncă, roagă-te, iubește, când Liz și ceilalți practicanți făceau curățenie în templu pentru a își liniști mintea. Și cartea de față inoculează aceste aspecte. Sun principii și teorii budiste ușor de practicat și de aplicat în viața de zi cu zi. Nu sunt lucruri nemaiîntâlnite, nemaivăzute, inedite ci chestii simple, precum spălatul rufelor sau al vaselor.

 În principal, cartea îți spune să faci ordine în exterior, să faci lucrul ăsta mai cu seamă dimineața, iar nu seara, să pui totul la locul lui imediat ce e folosit și să vii în întâmpinarea propriei minți. Liniștea vine din lucrurile simple și din formarea unor ritualuri.

Mi-a plăcut cartea? Într-o anumită măsură da, deși nu a fost exact ce m-am așteptat inițial.

Date despre carte:

  • Titlu: Ghidul unui călugăr pentru curățenia casei și a minții
  • Autor: Shoukei Matsumoto
  • Traducere: Anca Rotar
  • Editura: Humanitas
  • Colecție: Humanitas Practic
  • Anul apariției: 2021
  • Număr de pagini: 128
  • Stele pe Goodreads: 3/5

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul Libris.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.