Despre mine

30441110_10210631507134213_1731414480291385170_n

 

Sunt Oana, o iubitoare de lectură, o persoană pentru care lectura a devenit un adevărat mod de viață, un fel de prelungire a ființei mele. Nu știu exact care este momentul care m-a transformat într-o cititoare împătimită, știu că am învățat să citesc datorită unui Abecedar adus de mătușa mea la un moment dat și asta se întâmpla înainte de a intra la școală. Am fost fascinată încă de atunci de puterea cuvântului, de modul în care acestea se alăturau formând cuvinte și de sensurile și puterea pe care acestea le puteau aduce. Apoi, știu că așteptam cu nerăbdare să pot împrumuta cărți de la biblioteca școlii și că am intrat cu mari emoții în încăperea aceea ce părea uriașă. Am citit cărți după cărți, dorindu-mi mereu mai mult și considerând întotdeauna că nu petrec destul de mult timp în compania celor mai buni prieteni pe care i-am avut vreodată.

     Sunt o persoană introvertită, fapt pe care încerc zi de zi să îl schimb și cred cu tărie că lectura, cărțile și grupurile de cărți pe care le-am descoperit acum aproximativ doi ani m-au ajutat foarte tare să mai las scutul deoparte, să mai dărâm din zidurile mele imaginare și să scutur din temelii carapacea în care, de foarte multe ori, am tendința de a mă înfășura. Tocmai din acest motiv întotdeauna mi-a fost mult mai ușor să mă exprim în scris, să îmi aștern sufletul pe hârtie, decât mi-a fost față în față.

     De formație, sunt profesor de limba și literatura română, lucrând cinci ani în diferite școli. Acum, lucrez ca traducător în diverse locuri, precum și ca editor și corector al editurii Celestium, însă nu zic niciodată nu întoarcerii mele în mediul școlar, cea de a doua dragoste a mea după citit. Sunt absolventă a Facultății de Litere și Științe, secția română-engleză, de aceea îmi este destul de ușor să citesc și în limba engleză, lucru pe care niciodată nu consider că îl fac suficient de mult.

     Iubesc la nebunie să cunosc noi culturi, să studiez contextul globalizării, mai ales în contextul actual, fapt pentru care masterul absolvit a fost de Studii Culturale românești în context european. Mi s-a părut că se potrivește foarte tare cu interesele mele.

     Am deschis blogul „Crâmpeie de suflet” acum aproape trei ani, dintr-un impuls de moment și datorită încurajării primite, poate în mod involuntar, pe diverse grupuri de carte. Până în acel moment, țineam un fel de caiete de lectură, de jurnale, ale cărților pe care le citeam, pe care iubeam să le personalizez întotdeauna. Iubeam să mă uit la ele mereu, pentru că reflectau modul în care m-am dezvoltat în timp, ca om, în general, și cititor, în particular. Acum, blogul a înlocuit puțin acest obicei al meu, însă păstrez întotdeauna un caiet alături de mine, unde îmi notez întotdeauna ideile care îmi vin în minte citind un anumit paragraf, citatele preferate, precum și lecturile lunare. Le trec și pe GoodReads, dar mă simt mult mai bine dacă știu că le-am notat și în modul clasic, tradițional.

     Crâmpeie de suflet a devenit în timp căsuța mea de suflet, care m-a făcut să vreau mereu mai mult, să împărtășesc gândurile și lecturile mele cu alți cititori împătimiți. Cred că, în cea mai mare parte a timpului, îmi și reușește. Mai am momente când simt nevoia de a fi doar eu cu mine, dar întotdeauna mă întorc cu multă dragoste spre blog. Este și modalitatea care m-a făcut să cunosc oameni minunați, unii dintre ei, puțini ce-i drept (fire introvertită, v-am spus), mi-au devenit și prieteni dragi sufletului meu.

      Îmi doresc ca blogul să reflecte în totalitate sentimentele mele legate de o anumită carte, de aceea, prefer sinceritatea înainte de toate, indiferent câte persoane aș supăra prin ceea ce scriu. Știu că iubirea pentru o carte este un punct de vedere pur subiectiv, că unele cărți trebuie citite într-o anumită stare și la momentul potrivit, dar prefer să spun ceea ce am simțit citind o carte, fără perdea, fără menajamente. Mi se pare că așa îmi respect și mai tare cititorii. Nu înseamnă că altor persoane nu le va plăcea acea carte, dar nu pot să scap de sinceritate în prezentarea unei cărți.

     Mi-am propus, începând cu anul acesta, să scriu despre toate cărțile citite, iar până acum mi-a ieșit.

       Așadar, bine ați venit în căsuța mea și sper să ne cunoaștem mai bine prin intermediul lecturilor dragi! Calde îmbrățișări și vă mulțumesc că ați poposit aici!

Publicitate