TOP 5 CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE AUTORILOR ROMÂNI CITITE ÎN ANUL 2017

     Nu am foarte mult timp de când am reînceput să citesc autori ai literaturii române contemporane și de când am lăsat deoparte toate concepțiile greșite cu privire la acestea. Am descoperit autori valoroși și opere foarte complexe și bine-scrise, care, dacă ar fi fost publicate undeva în afara granițelor acestei țări, cred că s-ar fi bucurat de o cu totul altă promovare. 
      În cele ce urmează, voi prezenta 5 cele mai frumoase cărți aparținând literaturii contemporane citite în anul 2017.
       
      Daniela Zeca este de departe autorul care m-a surprins cel mai tare în anul 2017 și care m-a determinat să îmi doresc să știu mai multe despre opera sa (bine, și despre ea, ca persoană, vreau să aflu mai multe și sper ca, odată, să pot avea un interviu cu domnia sa 🙂 ).
       „Istoria romanţată a unui safari” de Daniela Zeca m-a purtat cu gândul pe aripi de vis prin minunatul tărâm al Africii de Nord, în Magrebul îndepărtat, unde două civilizaţii, cea occidentală şi cea orientală, se ciocnesc şi încearcă să se întrepătrundă. Deşi este scris în proză, descrierile locurilor pitoreşti, toate trăirile şi sentimentele profunde ale personajului feminin botezat aievea Darielle, forţa narativă a autoarei, toate te poartă cu gândul la o poezie. Poveştile prezentate sunt nenumărate, dramele se întrevăd pe fundalul unei Africi sălbatice, care se doreşte descoperită. Întreaga acţiune se ţese în faţa noastră, asemeni poveştii tuturor europenilor ajunşi într-o altă civilizaţie, pe care Sousse Anne, puternica andaluză, o ţese pe pânza sa. În faţa ochilor se desfăşoară nu o poveste, ci un miraj, un basm arab, care pare aievea. Și să nu uit: de fiecare dată când mă gândesc la acest roman îmi vine în minte mirosul florilor de portocal (nu l-am simți vreodată, dar este cea mai pregnantă dorință a mea și asta e senzația pe care mi-a lăsat-o acest roman).
      Nu știu cum de mi-a scăpat acest roman absolut minunat până acum și cum am putut să trăiesc fără cărțile Cellei Serghi. Este un roman despre găsirea de sine, despre dramele pe care le ascunde fiecare dintre noi, deși exteriorul poate arăta cu totul altceva. O iubesc pe Diana Slavu, personajul principal, chiar dacă am mai avut noi două unele certuri pe alocuri… În plus, romanul m-a făcut să îmi doresc să ajung la Mangalia și, negreșit, la Balcic, pe care să le descopăr așa, prin ochi de locuitor, iar nu de turist. Această carte m-a determinat să îmi cumpăr alte două romane ale autoarei: „Gențiane” și „Miruna”. Nu știu cum de am rămas eu restantă la cărțile acestei autoare până la această vârstă, dar vi-o recomand cu mare drag, chiar merită. 
      Anul acesta am descoperit o serie care se anunță a fi incendiară și, deși am citit doar primul volum, știu sigur că toate cele 5 volume vor fi preferatele mele. „Întoarcerea” mi-a plăcut la nebunie, mi-a arătat că literatura română contemporană are extrem de multe de spus. Îmi place Oriana, modul în care reușește ea să țină balanță între dreptate și nedreptate, între bine și rău. Și da, îl iubesc pe Abel, drăcușorul cu limba ascuțită… E pur și simplu adorabil, dar asta cred că v-am mai spus deja. 
      Nu cred că mai este o surpriză pentru nimeni faptul că iubesc seria „Nemuritor” și că volumul 4, „Prin cenușă de visuri” este de departe preferatul meu (cred că asta pentru că nu am citit volumul 5 încă 🙂 ). „Prin cenușă de visuri” este un  roman de suflet şi pentru suflet, are răsturnări de situaţie, schimbări de identitate, călătorie în timp, atmosferă de epocă, vechi şi noi prieteni, leacuri miraculoase, chei, răspunsuri şi surprize extraordinare… ingredientele de bază pentru un roman pe care sigur nu îl poţi lăsa din mână până la ultima pagină. 
     Ultima dar nu cea din urmă (oricum, cred că iubesc toate romanele amintite mai sus în egală măsură, fără prea mari diferențe) în mod cert este cartea Marinei Neagu – „Te văd”, volumul doi dintr-o serie absolut incendiară, la care abia aștept volum 3. 
     „Te văd” a reușit să mă țină trează până la ore târzii, fapt care nu mai mi se întâmplase de destul de mult timp. Romanul este extraordinar, mi-a plăcut la nebunie cum a continuat povestea Sarei, mi-a adus fiori prin mai multe pasaje, m-a făcut să tresar și să îmi doresc să fac parte din acțiunea în sine. 

8 gânduri despre ”TOP 5 CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE AUTORILOR ROMÂNI CITITE ÎN ANUL 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.