GARY PAULSEN: TOPORIȘCA – RECENZIE

Vă mai amintiți de eroul copilăriei noastre, de Robinson Crusoe, și de încântarea pe care o simțeam trăind alături de el minunate aventuri pe o insulă pustie? Sunt sigură că da și că vă doriți să regăsiți atmosfera de atunci. În plus, dacă vreți ca și copiii voștri să parcurgă același drum inițiatic în lumea aventurilor fără margini ca și noi, vă recomand cu căldură romanul Toporișca de Gary Paulsen. Îmi pare rău doar că nu l-am descoperit mai devreme, căci la o altă vârstă ar fi fost un bun punct de plecare pentru nenumărate peripeții alături de prietenii mei. Așa, ca adult, am stat cu inima strânsă pentru puiul de om care trece prin numeroase încercări și am sperat cu tot sufletul că va ajunge la liman. Cartea am descoperit-o pe Libris și mă bucur că am decis să o aduc acasă. Merită din plin!

Toporișca este un roman de aventură, un fel de ghid de supraviețuire în sălbăticie, care cu siguranță va anima imaginația tinerilor cititori și va încânta copilul din interiorul adultului, care încă își dorește ca un eveniment extraordinar să aibă loc, unul care să îl arunce direct în mijlocul acțiunii. Gary Paulsen te învață cum să îți faci un adăpost în mijlocul a niciunde, cum să vânezi și să te ferești de pericole, însă, dincolo de tot ceea ce înseamnă a viețui în mijlocul unei pustietății, ne învață cum să ne depășim temerile, fricile, durerile cele mai mari și cum să ieșim la lumină chiar când credem că înotăm în cel mai groaznic întuneric posibil.  Cărticica asta, deși dedicată micuților, este un bun punct de plecare pentru adulți, pentru a își descurca toate hățișurile mentale pe care singur și le-a croit și pentru a găsi soluții indiferent cât de greu pare sau cât de tare doare.

Toporișca sau cum să supraviețuiești în sălbăticie

Romanul acesta te face să te îndrăgostești de el prin atmosfera și stilul folosit, care reușesc să creeze o imagine de vis a pădurilor virgine canadiene. Dincolo de greutățile prin care personajul principal are de trecut, lucruri care îl călesc, de altfel, observi frumusețea naturii din jur și ți se face dor de ducă. Oricum, citindu-l pe Gary Paulsen a fost o reală plăcere, iar cartea lui m-a făcut să îmi fie dor de Polyanna și de Singur pe lume. Cam aceasta este atmosfera de aici și pur și simplu nu ai cum să nu te afunzi cu totul în poveste, cu toate că este una pentru copii. M-am delectat cu ea efectiv, la ceas de seară.

Îl descoperim pe Brian Robenson, un băiat de numai treisprezece ani, care are de luptat cu problemele aduse de divorțul părinților săi. Are un Secret: mama lui se întâlnește cu un alt bărbat și lucrul acesta îl frământă tare la interior, mai ales că acum trebuie să stea alături de tatăl său, în mijlocul pădurilor canadiene. Aceasta pare principala lui problemă în momentul în care se îmbarcă pe avionul ce urmează să îl ducă acolo. Are cu el multe gânduri și o toporișcă primită cadou de la mama lui, care lui, ca băiat de oraș, i se pare ciudată. Nici măcar nu bănuiește că aceasta va fi aliatul său de bază în următoarele săptămâni.

Pilotul de avion suferă un atac de cord în timpul zborului, după ce îl învățase pe Brian principiile de bază ale pilotajului, iar acest lucru îi schimbă băiatului cu totul modul de a privi viața. Are de luptat pentru a nu se prăbuși printre copaci și, din acest moment, lupta pentru supraviețuire începe.

Prin tenacitate, avionul se prăbușește într-un lac și, spre surprinderea lui, Brian supraviețuiește prăbușirii. De acum, învață cum să supraviețuiești în mijlocul sălbăticiei și cum să facă lucrurile să meargă pentru el. În clipa în care înțelege că e posibil să nu fie salvat, băiatul luptă cu toate forțele pentru a reuși să supraviețuiască.

Caută hrană, adăpost și învață să facă focul. Apoi, pe măsură ce trece timpul și înțelege unde trăiește acum, se adaptează locului. Devine vânător și încearcă, pe cât posibil, să nu devină vânat. Se întâlnește cu ursul, lupul, porcul spinos sau elanul, dar se străduiește să fie un supraviețuitor în acest lanț trofic destul de neprietenos cu cei neadaptați. Aici, orice greșeală se plătește.

Pe tot parcursul citirii, observăm cum Brian se transformă. Reușește să își transforme sentimentele și emoțiile și să le canalizeze, astfel încât să devină o versiune mai bună a sa. Își ascultă instinctele și reușește să nu o ia razna stând de unul singur. Se îmbărbătează și se scoate de unul singur la liman.

Toporișca este o carte de aventură minunată, care îți arată că poți face orice, atât timp cât ești deschis la schimbare și la adaptare. Este o poveste feerică, plină de învățăminte, cu o grafică de excepție.

Date despre carte:

  • Titlu: Toporișca
  • Autor: Gary Paulsen
  • Traducere: Andreea Caleman
  • Editura: Grupul editorial Art
  • Colecție: Arthur. Cărțile de aur ale copilăriei
  • Anul apariției: 2015
  • Număr de pagini: 208

Puteți achiziționa și voi cartea de pe site-ul Libris.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.