FLORIN BUHARU: SUFLET LETAL (SERIA ÎNGERUL NIMICIRII #1) – RECENZIE

Zilele acestea am combătut ploaia excesivă cu un fantasy complex și extrem de bine scris, care m-a făcut să evadez cu totul din cotidianul mult prea gri. Am citit „Suflet letal”, cartea întâi a seriei „Îngerul Nimicirii” de Florin Buharu, și mi-a plăcut. A fost ca o confirmare a talentului autorului, cu care nu sunt la prima întâlnire. Acesta dozează cu măiestrie elementele de supernatural cu cele naturale, precum și aspecte ale vieții de zi cu zi a unui adolescent cu cele fantastice, și condimentează totul cu elementul romantic, care vine să îndulcească puțin acțiunea densă și plină de dramatism.

„Suflet letal” este o reinterpretare a clasicelor basme populare, în care binele și răul se confruntă și în care balaurii sunt combătuți de Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene. În cartea lui Florin Buharu, aceștia sunt înlocuiți cu niște eroi mai moderni, care animă mințile generațiilor de cititori contemporani: vrăjitori, vampiri și ceva personaje malefice, care înfruntă Neantul și ies la lumină, cu dorința acerbă de a distruge întreaga ordine a lumii și a readuce la viață vechi obișnuințe și oameni dragi. Dincolo de poveștile cu iz supranatural, regăsim în acest roman un mit ce amintește foarte tare de „Luceafărul” lui Eminescu: o uniune dintre o muritoare și un nemuritor, o poveste de dragoste dintre o fată obișnuită, dar cu valențe de vrăjitoare, ceea ce o scoate puțin din normalitate, ridicând-o deasupra celorlalte fete de vârsta ei și făcând-o demnă de extraordinar, și un înger cu aripile frânte, un băiat semi divin, cu anumite caracteristici malefice ce îi sunt impuse de un anume stăpân, care îl cheamă la el printr-un fel de constrângere atunci când îi este lumea mai dragă și îl determină să facă anumite fapte groaznice, doar pentru ca el să își atingă scopul.

Toate acestea sunt doar forma de suprafață pe care o îmbracă povestea din „Suflet letal”, căci acțiunea este una mult mai complexă și se ramifică pe mai multe planuri, urmărind atât viața mamei eroinei principale, o vrăjitoare cu talente extraordinare, dar care a preferat să își ascundă puterile în fața fiicei sale, cât și pe cea a tatălui acesteia, devenit vrăjitor din dragoste pentru femeia căreia i-a rămas aproape indiferent de situație, precum și o legendă ce ne poartă pașii în spații atemporale, când vrăjitorii, vârcolacii, vampirii și oamenii împânzeau Pământul, pentru ca, mai apoi, un fel de blestem adus de către stăpân face ca totul să se rătăcească în Neant și să lase la suprafață doar o vagă amprentă a ceea ce a existat odată. Însă, atunci când forțele ancestrale se trezesc la viață în urma unei vrăji nereușite, pericolul atinge cote maxime, fapt care conduce la unirea dintre mai multe ființe supranaturale, din dorința de a asigura siguranța și ordinea în lume.

57409168_2144332365684317_7804033358689730560_n

Incipitul romanului ne plasează într-un univers cotidian obișnuit, în care Julia Weaver pare o adolescentă normală, cu doi prieteni extrem de buni, alături de care petrece timp mereu și cărora le spune cele mai ascunse secrete, Kate și Robert. Însă, totul se schimbă atunci când nopțile Juliei încep să fie străbătute de coșmaruri teribile, care par să irumpă în viața ei, schimbându-i calitatea vieții. Când acestea nu încetează deloc, părinții ei, Rosalind și Rick, decid să îi spună adevărul: sunt vrăjitori wicca, iar până în acest moment au încercat să o țină pe fiica lor departe de lumea aceasta minunată, dar plină de pericole. Julia trece acum prin aceeași situație prin care a trecut și mama sa la vârsta ei, iar Rosalind vine cu ideea de a practica un ritual magic la care ea însăși fusese supusă de către mama sa, prin intermediul căruia speră să o scape pe aceasta de coșmaruri. Însă, o vrajă greșită oferită de Rick, soțul ei, care se temea că altfel ar fi pierdut-o pe cea care era iubirea vieții sale, face ca unul dintre coșmaruri să prindă viață. Printre acestea, se numără și Andre, un înger căzut, care fusese captivă în mintea tinerei timp de 17 ani.

Andre ajunge să fie o prezență constantă în viața Juliei, iar de la ură la iubire nu e decât un pas. Cel care i-a alungat părinții, care au decis să plece fără prea multe explicații imediat ce Andre a prins viață, și de care i s-a cerut să stea deoparte ajunge să devină cel mai bun prieten al Juliei și, mai târziu, chiar marea ei iubire. Însă, lucrurile nu sunt simple, iar asta nu pentru că el este nemuritor, iar ea e muritoare, ci pentru că Îngerul trebuie să asculte de un anumit stăpân, care vrea să îndeplinească prin intermediul lui un plan malefic. Are nevoie de acest Înger, singurul de acest fel rămas pe Pământ, fapt pentru care îi cere să omoare mai multe suflete în vis. Cum Julia a reușit să îi distrugă armura de suflet lipsit de sentimente și a lăsat la suprafață umanitatea din el, Andre refuză să mai ucidă prin intermediul viselor, iar acest fapt are consecințe extrem de grave, pentru că e transformat într-o altă ființă nemuritoare, într-un mort viu, un vampir.

Julia nu știe cum să reacționeze la noua condiție a iubitului ei, însă este sigură că nu poate să renunțe la acesta, chiar dacă a devenit unul dintre prădătorii de temut ai omenirii. Ea încearcă să caute un leac contra vampirismului prin cărțile de vrăji ale mamei sale. Dacă va reuși sau nu, rămâne de aflat. Nu pot să vă dau prea multe detalii, pentru că aș strica tot farmecul cărții. Pot doar să vă spun că lucrurile se complică destul de mult, iar o legendă veche, legată de mitul miresei moarte din Trivale, iese la suprafață, alături de legende imemoriale despre vrăjitori, vampiri și vârcolaci. Forțe malefice trebuie înfruntate, iar acest lucru se poate petrece doar prin intermediul a două suflete legate prin cele mai sincere și puternice sentimente. Cine va triumfa, binele sau răul, rămâne să aflați.

La acest roman, mi-a plăcut foarte tare cum se împletesc elementele supranaturale cu cele aparținând lumii reale, creând un tot unitar. Julia este un personaj extrem de puternic, vrăjitoare în devenire, care pare să își accepte extrem de ușor condiția de vrăjitoare, mai ales că primește ajutor și din partea lui Andre. Îngerul are o compoziție duală: a fost la bază înger, însă circumstanțele l-au transformat într-un prădător și criminal, ucigând și chinuind oamenii prin intermediul viselor, fapt care este independent de voința sa. Toate relele îi sunt dictate de către un stăpân, pe care autorul ni-l dezvăluie treptat, însă acest personaj este extrem de antipatic încă de la început, pentru ca nu acceptă un refuz și dorește ca totul să se facă după propriile dorințe, indiferent de ceea ce își doresc ceilalți.

Dincolo de elementele fantastice, se află povestea de iubire dintre Andre, un înger decăzut, pe jumătate demon, și Julia, o fată normală, aflată pe drumul inițiatic ce ar trebui să o ducă spre descoperirea puterilor sale de vrăjitoare wicca. Povestea lor se construiește chiar sub ochii noștri, ca cititori, și, dintr-o relație de ură, se naște cea mai puternică iubire, care îi leagă unul de altul cu o forță extraordinară, fapt care îi face să se accepte așa cum sunt. Viața lor nu este simplă, pericolele îi înconjoară, însă ei se încăpățânează să își fie unul altuia, așa, pur și simplu, fără temeri sau resentimente. Puterea Juliei este de admirat, căci ea reușește să îl accepte pe cel iubit în toate formele lui, fie acestea de înger decăzut, un înger al nimicirii, un instrument care le provoacă altora teroare, fie el vampir însetat de sânge.

Povestea este mult mai complexă decât v-am descris-o eu aici, are aproape cinci sute de pagini, care se parcurg extrem de rapid datorită fluidității acțiunii textului, însă mi-am dorit doar să vă stârnesc curiozitatea, căci povestea merită din plin. Există unele greșeli textuale, care țin de editare, și unele pasaje construit un pic mai stângaci scrise, însă sper ca acestea să nu vă împiedice din descoperirea acestei povești fantastice. Se găsește destul de greu, dar puteți să încercați la autor sau pe anticariate. Eu aștept cu nerăbdare să citesc continuarea acestui roman.

 

Date despre carte:

Titlu: Suflet letal

Autor: Florin Buharu

Editura: Celestium

Serie: Îngerul Nimicirii

Volumul I (Cartea întâi)

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 464

6 gânduri despre ”FLORIN BUHARU: SUFLET LETAL (SERIA ÎNGERUL NIMICIRII #1) – RECENZIE

  1. ancasicartile.ro zice:

    Deși prima dată când am văzut cartea in online nu eram prea atrasa de ea, iată o recenzie care intriga și stârnește curiozitatea! Îți mulțumesc mult pentru recomandare!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.