LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA IRINA PARASCHIV – BLOGUL IRINUCĂI

Cu blogerița Irina Paraschiv am făcut cunoștință, dacă pot spune astfel, prin intermediul grupului Crâmpeie de suflet. Este o prezență greu de trecut cu vederea, pentru că aduce cu sine gingășie și voie bună. Omul Irina este unul extrem de cald, emană sensibilitate în jurul ei, și mereu este gata să ofere o vorbă caldă atunci când este nevoie. Îmi este extrem de dragă, cu toate că nu interacționăm foarte des. Blogul ei, căsuța sa de suflet – Blogul Irinucăi, este unul plin de articole de calitate, de recomandări de carte făcute cu sinceritate și cu suflet. Vă recomand să intrați aici dacă vă doriți să poposiți într-o oază de liniște frumoasă, iar apoi să cunoașteți mai bine omul din spatele blogului prin intermediul acestui interviu.

19956612_1371498729584982_6782831329514852239_o

  • Nume: Irina Paraschiv
  • Website:

Blogul Irinucăi – WordPress

Pagina de Facebook

Pagina de Instagram

  • Nișa căreia i te adresezi: pasionaților de lectură
  • Link-uri către profilele personale:

Irina Maria-Paraschiv

  • Rețeaua socială preferată: Hmmm, cred că sunt mai pe tradițional, încă prefer Facebook-ul
  • Ocupația de bază: inginer specialist în domeniul nuclear

La o șuetă cu bloggerița Irina Paraschiv

Pentru cei ce nu te cunosc deja, descrie-te în câteva cuvinte.
Deși atunci când eram mică îmi cam displăcea să citesc și o făceam mai mult din obligație, acum, înaintând în vârstă, îmi place ca atunci când timpul îmi permite, să las grijile și stresul vieții de zi cu zi deoparte și să fac câte o incursiune în lumea cărților, acolo unde mă pierd în firul poveștilor, cunosc locuri și tipuri de oameni cu care scriitorii îmi fac cunoștință.

De când a început pasiunea ta pentru scris?

Atunci când am scris prima dată despre cărțile citite. Voiam să fac ceva cu timpul liber și, după ceva tentative eșuate, mi-am zis: ce lucru mai potrivit decât cărțile? Așa a pornit, într-o seară, ideea blogului. Iar a doua zi m-am și apucat de scris despre cărțile pe care le citisem în ultima perioadă.

Prezintă-ne blogul în câteva cuvinte.

Eu îl consider ca fiind un colțișor pentru cei ce iubesc cărțile și lectura; un loc prin intermediul căruia îi invit pe oameni să redescopere plăcerea cititului.

În postările mele, încerc, pe cât posibil, să am o abordare oarecum neutră în ceea ce scriu și să evit să recomand ceva, întrucât s-ar putea ca ceea ce mie mi se pare frumos, altuia să îi displacă sau invers și nu aș vrea să influențez în vreun fel. Așa că stilul meu de a prezenta urmărește să introducă cititorul puțin în acțiunea cărților, astfel ca el să aleagă dacă vrea să continue să descopere mai mult.

Când ai început activitatea de blogger propriu-zis și ce anume te-a determinat să faci acest pas?

În urmă cu vreo doi ani am început. Cred că simțeam că am prea mult timp liber și nu știam ce să fac cu el. Glumesc. De fapt, prietenul meu a constatat asta și mi-a dat ideea unui blog. Să fie de carte a fost ideea mea.

Așa că… din pasiune pentru citit și din dorința de a împărtăși și cu alții cărțile pe care le descopăr, la începutul anului 2018, am creat acest blog, în paginile căruia sper ca ceilalți să găsească lecturi care să le facă cu ochiul.

Care este mediul de lucru preferat și care este sursa ta de inspirație?

Îmi place să citesc oriunde, nu sunt mofturoasă și profit de orice clipă liberă pentru a mai întoarce câteva pagini. Însă, pentru a scrie despre cărți îmi place să fiu într-un loc liniștit, pentru a-mi aduna mai bine gândurile, a avea cartea alături, din care să introduc și citate care mi-au atras atenția sau ar fi utile în articol.

Ai un calendar editorial? Dacă da, consideri că este de ajutor?

Obișnuiam să îmi planific, cât de cât, cărțile pe care să le citesc într-o lună. Dar am observat că, de multe ori, socoteala de acasă nu se potrivea cu cea din târg, și de multe ori nu respectam lista; așa că am cam renunțat. Acum, citesc în funcție de starea pe care o am în momentul în care vreau să încep o nouă carte. Și încerc să diversific un pic genurile.

Ce strategii aplici pentru a atrage un trafic mai mare către blog? De ce rețea de socializare te folosești cel mai des?

Ca sa fiu sinceră, nu urmăresc traficul blogului. Ideea a fost și este în continuare ca acesta să fie un loc în care să postez ce citesc și scurte descrieri sau impresii asupra cărților. Nu am un program de postat, ci am ales să fac lucrurile în ritmul și modul meu. Dacă cineva rezonează cu „atmosfera” acestuia și își găsește inspirație printre lecturile mele, sunt cea mai fericită.

Recunosc însă că, atunci când am dat drumul blogului, în primele zile urmăream tot timpul. Dar asta cred ca e ceva normal atunci când începi un astfel de proiect.

Care este cel mai mare succes al tău ca blogger? Ce sfaturi i-ai da cuiva aflat la început de drum pentru a ajunge acolo?

Nu pot spune că am ajuns în punctul în care să mă consider un blogger de succes. Dar momentele în care simt mulțumire sunt acelea în care urmăritorii îmi răspund la postări și interacționăm. Ba chiar de la unii și păstrez idei pentru viitoare lecturi.

Cuiva aflat la început de drum i-aș spune ce îmi spun, în continuare, și mie: să creadă în visul lui și să facă totul cu plăcere. Să își păstreze personalitatea și să nu facă ceva doar pentru că este în trend, deși acela nu este neapărat stilul lui. Să se ghideze după ce simte, să acorde atenție scrierii și să nu aibă așteptări încă de la început, pentru că lucrurile se formează în timp și satisfacțiile nu vin chiar așa repede.

Ai avut eșecuri ca blogger? Ai articole pe care le ascunzi sau pe care ți-ai fi dorit să nu le fi scris?

Nu e cazul. M-am axat doar pe articole referitoare la cărți; poate dacă era ceva mai sentimental exista posibilitatea să nu mai rezonez cu trăirile de la momentul publicării unui articol și sa vreau sa ascund.

Totuși, și la părerile astea despre cărți poate fi cu dus și întors, dacă îți este teamă să nu deranjezi pe cineva cu ele. Eu, însă, nu am astfel de temeri. Este spațiul meu virtual, sunt cărțile mele, deci pot spune ce cred, fie de bine, fie de rău, dar păstrez în toate exprimările de opinie bunul simț și doar pentru că mie nu mi-a plăcut o carte, nu mă apuc să o denigrez.

Blogging-ul este hobby sau activitate permanentă? Cum îmbini viața de zi cu zi de cea de blogging?

Uuuh, este hobby. Aș vrea eu o așa activitate permanentă!

În ceea ce mă privește, nu îmi este deloc greu să îmbin cititul, și implicit blogging-ul, cu viața de zi cu zi. Așa cum am mai zis, citesc de fiecare dată când am niscaiva timp liber, chiar dacă e vorba de o pagină doar. Nu îmi impun un ritm anume, de care să nu fiu în stare să mă țin sau care să mă facă să mă simt constrânsă, pentru că, dacă lucrurile devin forțate, consider că dispare din plăcerea pură.

Ești adepta colaborărilor? Motivează.

Nu știu ce să zic… Nu cred. Deocamdată îmi place să fiu independentă.

Care este cel mai frustrant aspect în viața de blogger?

Să fiu răutăcioasă? Mi se pare aiurea că sunt încurajați, prin oferirea de cărți sau diverse materiale de către edituri/librării, în vederea promovării sau recenzării, bloggeri care nu acordă atenție exprimării și gramaticii.

Ce obiective ai pe termen scurt în ceea ce privește blogul?

Eu aș vrea să fie și pe termen lung: să postez mai mult. Câteodată, din lipsă de timp, alteori de inspirație, deși împărtășesc pe rețelele de socializare ce mai citesc sau scurte impresii, mi-aș dori să reușesc să postez și pe blog mai mult și mai pe larg.

Ți-ai creat singur blogul sau ai apelat la un profesionist? Dacă da, la cine și de ce? Dacă ai creat blogul singur, care au fost greutățile întâmpinate?

Blogul l-am creat singură, folosind platforme free. Am început cu blogspot, personalizând aspectul așa cum m-am priceput. În ultima vreme, îmi doream parca altceva, cu un aspect mai profi, dar ori nu am știut eu cum să pun în practică ori era o limitare a platformei. Așa că, am profitat de statul acasă din cauza pandemiei și m-am mutat pe wordpress, acolo unde am simțit din prima că e altceva. Am reușit să îmi creez pagina fix așa cum visam. Am stat vreo câteva zile numai făcând asta dar la final rezultatul a meritat și sunt mândra de ceea ce mi-a ieșit.

Care este frecvența postării pe blog? Cât timp aloci cercetării și cât timp durează scrierea efectivă?

La început, scriam cam după ce terminam fiecare carte. Cu timpul, despre unele cărți am început să scriu scurte impresii pe rețelele de socializare doar. Iar în ultima vreme, fiind prinsă și cu altele, recunosc că am cam rărit postările. Totuși, nu uit să împărtășesc, cu cei care mă urmăresc, atunci când încep o nouă lectură.

Cum ți-ai găsit vocea unică pe piața unei competențe acerbe?

Simplu: nu mă las influențată de stilurile celorlalți.

Mereu am spus că ce ceea ce fac eu nu este o recenzie, ci, mai degrabă, o scurtă introducere în atmosfera cărții. Încerc să pun focusul pe această introducere, ca cititorii sa își facă o părere și să decidă dacă aleg să citească și ei respectiva carte sau nu.

Tușa personală e mereu la final și destul de scurtă. Nu aș vrea să influențez prin părerile mele pentru că, e adevărată vorba aceea, cum că gusturile nu se discută.

Ce satisfacții îți aduce blogul?

E proiectul meu, făcut cu multă plăcere, și asta e cea mai mare satisfacție. La asta, se mai adaugă și interacțiunile cu cei care mă urmăresc și schimbul de idei.

Ai încuraja alte persoane să se apuce de blogging?

Da! De ce nu?! Cititul întotdeauna va fi cool. Și dacă cineva vrea să se exteriorizeze prin intermediul unui blog, eu zic că n-are ce să fie de rău, atâta timp cât este păstrată decența și bunul simț.

Îmi poți recomanda un blogger pe care îl admiri?

Laura Câlțea cu Blogul unei cititoare de cursă lungă este prima care îmi vine în minte.

Apoi, ilustratoarea Alexia Udriște, care este și ea o cititoare înfocată și pe care îmi place să o urmăresc.

În ultima vreme am mai urmărit și sesiunile live ale Andreei Chiuaru referitoare la blogging-ul de carte, de unde am extras destule idei utile.

Un mesaj pentru cititorii blogului.

Citiți, dragilor!

Cititul poate fi plăcut; sunt atâtea cărți pe piață acum, care mai de care mai fascinante, încât orice cititor își are cartea lui, care îl așteaptă să o descopere. Și dacă te mai alături și unei comunități de oameni care au același interes, păi să te ții, să vezi atunci ce o să te prindă „microbul” și ce bibliotecă impresionantă vei crește.

 

Mulțumesc, draga mea, pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o adevărată plăcere să te mai cunosc puțin!

 

PS: Poza este preluată din arhiva Irinei.

Publicitate

2 gânduri despre ”LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA IRINA PARASCHIV – BLOGUL IRINUCĂI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.