LITERATURA CONTEMPORANĂ: VALOROASĂ SAU NU?

     Zilele trecute am fost apostrofată pentru că realizasem o recenzie a unei opere contemporane, spunându-mi-se că aceasta nu prea reprezintă literatură. Eu sunt de formație filolog și mult timp am studiat doar literatură clasică, neoferindu-i niciun fel de șansă literaturii contemporane, decât în măsura în care ni se cerea la facultate, în rest, aș fi tins să îi dau dreptate persoanei care m-a apostrofat acum câteva zile. Însă, cam de un an, de când am deschis acest blog și am cunoscut oameni care au aceeași pasiune ca și mine, cititul, am ajuns să descopăr opere de valoare ale autorilor contemporani, atât străini, cât și români, care sper că vor rămâne în istorie, că își vor demonstra valoarea prin supraviețuirea timpului. Am ieșit din zona mea de confort? Da, extrem de tare, dar nu îmi pare rău. Uneori, trebuie să învățăm să ne adaptăm din mers și să descoperim lucruri noi, care au darul de a ne surprinde în mod plăcut.
      Literatura contemporană face referire la operele scrise începând cu perioada imediat următoare celui de al Doilea Război Mondial și se continuă până în prezent. A reprezentat o extrem de mare noutate pentru tendințele literare de la acel timp, dar aceasta nu înseamnă că autorii contemporani nu scriu bine. În general, marile opere au șocat oamenii, multe au fost interzise pentru că erau considerate a fi prea mult pentru acea perioadă. Faptul că acum obișnuim să judecăm prea aspru literatura contemporană nu știu dacă este un plus sau un minus sau doar o reiterare a ceea ce s-a întâmplat în trecut cu operele marilor clasici. 
       În prezent, valoarea unei opere este dată de studiul care i se face în mediu academic, iar cel mai adesea acest fapt se petrece cu operele aparținând autorilor clasici. Sunt prea puțini cei care schimbă tiparul și acceptă să facă o analiză a unei opere aparținând unui autor contemporan, de multe ori se merge la sigur cu ceea ce se cunoaște deja ca fiind de valoare și i se oferă un milion de alte studii. Într-un fel, este păcat, pentru că, la fel ca în trecut, și astăzi se scriu opere bune și mai puțin bune. Ar fi păcat să nu cunoaștem ceea ce se scrie astăzi, pentru că scriitori de azi reușesc să aducă un suflu nou literaturii, să aducă teme noi, mult mai apropiate de realitatea imediată, cu personaje extrem de bine ancorate în prezentul pe care îl trăim. Multe dintre operele de astăzi transmit un mesaj referitor la tot ceea ce se petrece în cotidian, sunt mesaje cifrate care, de multe ori, reprezintă o revoltă la toate nedreptățile care se petrec în prezent, autorii ridicându-se ca un glas colectiv. La fel, autorii de azi încearcă să rupă anumite bariere impuse de lumea în care trăim, să ne ofere lecții pe care le putem aplica în viața de zi cu zi, să ne punem întrebări pe care altfel le-am fi pierdut undeva pe drum. 
       Știu că poate cei mai mulți dintre cititori s-au oprit la studiul făcut în școală și acordă credit doar acelor opere, însă este păcat să nu ne apropiem și de literatura scrisă astăzi, să nu oferim un suflu nou gândirii noastre. Autorii contemporani ne oferă posibilitatea gândirii libere, critice și cel mai adesea analitice. Ne ajută să ne apropiem mai mult de noi înșine, de sufletul nostru, să ne descoperim. Ne determină să ajungem la acea țesătură fină pe care o reprezintă literatura și ne determină să privim cititul ca pe o plăcere, iar nu ca pe o obligație, cum ni se tot spunea în școală.
     Faptul că limbajul clasicilor este uneori puțin mai greoi și mesajele un pic mai greu de descifrat din cauza faptului că mulți nu se pot plasa neapărat în acea perioadă sau în atmosfera altor timpuri, mai ales că astăzi se pune foarte mult accentul pe concret, nu face ca literatura contemporană să fie mai slabă. Modul de abordare este un pic diferit și, de multe ori, mai pe înțelesul cititorilor tineri, a căror minte nu este tocmai formată. Este un excelent punct de plecare pentru cei mici, tocmai pentru ca le oferă acea magie, acel suflu nou care îi poartă prin diferite probleme comune lor. 
     Nu putem ignora literatura contemporană, căci aceasta reprezintă visurile și năzuințele omului de azi. Ar însemna să negăm lumea în care trăim, să negăm realitatea imediată. La fel, a spune că literatura contemporană nu este de valoare înseamnă a ne plasa pe noi pe un plan net inferior celui trecut. Suntem diferiți, aceasta nu înseamnă și mai slabi. 
Voi obișnuiți să citiți literatură contemporană? Dacă da, ce anume vă place cel mai tare, ce autori ați descoperit?

10 gânduri despre ”LITERATURA CONTEMPORANĂ: VALOROASĂ SAU NU?

  1. Anca Adriana Rucăreanu zice:

    Eu citesc literatură contemporană. Nu mi se pare că ai noștri ar fi mai prejos. Poate doar din punct de vedere al faptului că ei sunt ajutați și promovați. Nu sunt de acord cu faptul că ar trebui sa ii susținem doar pentru că sunt români. Asta nu. Dacă promovăm cărțile mai slabe, niciodată nu vom juca în 'liga mare'. Un articol foarte bine argumentat!

    Apreciază

  2. anasylvi zice:

    Eu cred ca multi merg doar pe mana clasicilor, fie ei romani sau straini fiindca le place sa mearga la sigur, nu indraznesc sa riste. Sa nu uitam ca multi dintre clasici au fost destul de blamati la vremea lor. Ca si critica este mai usor sa se analizeze acele opere ale caror autori s-au dus de mult pe ceea lume, este simplu sa ne imaginam noi acum ce au avut de spus astfel incat sa se muleze pe tiparul gandirii noastre. Nu putem face asta cu ai nostri contemporani, deoarece ei sunt aici, sa ne contrazica poate, sa ne scoata din zona de confort, dupa cum spuneai. Sa ne limitam? De ce?

    Apreciază

  3. Cornelia Tudusciuc zice:

    Eu ador literatura clasica si recunosc ca pana acum un an si ceva nu citeam deloc literatura română contemporană si rău am făcut. De când i-am descoperit (nu pe toți, mai am mulți autori de care am auzit si vreau sa ii citesc), pot spune ca ma bucur foarte mult ca i-am citit si de unii sper sa audă si copii, copiilor mei. La fel ca tine eu am inceput sa ii citesc la recomandarea unor persoane de pe grupuri.

    Apreciază

  4. Diana zice:

    Chiar e păcat că mulți se opresc strict la ce au citit în școală. Sunt mulți autori contemporani care scriu extrem de bine. La fel, sunt și clasici mai puțin menționați care sunt poate mai interesanți decât autorii canonici…

    Apreciat de 1 persoană

  5. Mirela Marin zice:

    Citesc scriitorii contemporani destul de mult și majoritatea mi-au plăcut. Ideea este să găsești ceea ce cauți, să rezonezi, să ți se potrivească, indiferent de clasici sau contemporani. Evident, există diferențe de stil, de exprimare, dar contează esența, acțiunea, subiectul, nu?
    Pentru mine, cam așa este.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.