PE FILE DE POVESTE: CĂRȚI CITITE ÎN LUNA NOIEMBRIE

„Din tuspatru părţi a lumei se ridică-nalt pe ceruri, ~ Ca balauri din poveste, nouri negri, plini de geruri. ~ Soarele iubit s-ascunde, iar pe sub grozavii nori ~ Trece-un cârd de corbi iernatici prin văzduh croncănitori.

Ziua scade; iarna vine, vine pe crivăţ călare! ~ Vântul şuieră prin hornuri, răspândind înfiorare. ~ Boii rag, caii rânchează, cânii latră la un loc, ~ Omul, trist, cade pe gânduri şi s-apropie de foc.”

Vasile Alecsandri

        Luna noiembrie a ajuns la final și, odată cu ea, toamna s-a sfârșit, lăsând loc unui nou anotimp, cu țurțuri de gheață pe la fereastră și cu căldura focului, ce te îmbie la lectură. Luna decembrie și-a făcut apariția și a adus odată cu ea aer rece, fulare, căciuli și mănuși strălucind în vitrine. Însă, mai presus de atât, decembrie e menită să aducă mai multă căldură în inimile fiecăruia, mai multă iubire, mai multe zâmbete, mai multă apropiere, mai multă bunătate. Pentru a rezista frigului, trebuie să ne încălzim, în primul rând sufletele. E momentul să ne detașăm de propriile ego-uri, să ne apropiem de ceilalți, să dăruim, să aducem zâmbete celor din jurul nostru.
        Spre deosebire de anul trecut, când finalul de an m-a făcut mai nostalgică și să citesc mai puțin, anul acesta îl termin în forță, cu multe lecturi faine și cu un spor care m-a ajutat să îmi ating deja obiectivul setat pe Goodreads (100 de cărți). Nu caut să ating o anumită cantitate a cărților citite, ci vreau calitate, însă parcă văd cum crește inima în mine când reușesc să mă cufund mult mai mult în paginile unei cărți. În luna noiembrie, am reușit să citesc un număr de 13 cărți și un total de 3372 de pagini (le-am numărat pentru maratonul organizat pe grupul Ancăi de la Anca și cărțile).


         Am început luna cu o lectură magică, plină de vrăji, care nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare: „Harry Potter și Prințul Semipur”. Elevii dragi de la Hogwarts și-au început procesul de maturizare, iar finalul mi-a adus multă durere în suflet.


         M-am reîntors spre universul creat de Sandra Coroian și am recitit „I.R.En.”. M-am plimbat din nou prin lumile construite după sistemul păpușilor Matrioșka și am căutat răspunsuri la întrebările lui Cehel Ynue.


      „M.O.O.N.”, volumul al doilea al seriei, care a avut lansarea la Gaudeamus, unde am vorbit și eu și am avut prilejul să o cunosc pentru prima dată pe autoare, mi-a adus răspunsurile mult dorite și mi-a oferit un final surprinzător.


        Aveam nevoie de un thriiler cu accente tomnatice și mi s-a părut că „Central Park” este o carte tocmai potrivită în acest sens. Mi-a plăcut la nebunie, iar deznodământul m-a luat în totalitate prin surprindere, aducându-mi zâmbetul pe buze după un zbucium interior intens. 


         „Vagabondul milionar” se afla de foarte mult timp pe lista mea de dorințe. Văzusem filmul și eram curioasă cum este cartea. Aceasta cuprinde o serie de povestiri, legate prin intermediul personajului principal, câștigător al premiului cel mare la emisiunea concurs Vrei să fii milionar. Ceea ce atrage la această carte este dimensiunea socială, care ne introduce în universul indian lipsit de bogăție, dar nu și de strălucire.


         Pe Sanda Nicola o știam de la televizor, iar acest factor a contribuit din plin la dorința de a o cunoaște mai bine. Romanul său – „Carte de identitate” – mi-a permis acest lucru din plin, însă a făcut ceva mai mult decât atât: m-a forțat să mă întorc spre mine și spre trăirile mele, în încercarea de a îmi găsi propria identitate.


        Nu a fost prima mea întâlnire cu „Maitreyi” a lui Eliade, însă am descoperit cu aceeași plăcere povestea de iubire nemuritoare dintre Alan și Maitreyi.

       „Djamilia” mi-a purtat pașii prin Kârgâstanul sovietic, însă, deși acțiunea este plasată în timpul celui de al Doilea Război Mondial și putem observa câteva efecte ale acestuia, așa cum este procesul de colectivizare, ceea ce surprinde este personajul feminin extrem de puternic, Djamilia, femeia care are curajul de a trece peste orice doar pentru a ajunge la fericirea interioară.


         „Zeița de foc” a avut lansarea tot la Gaudeamus și am vorbit puțin la lansare despre ea, pentru că nu m-am putut abține. Universul creat de Mihaela Strenc este absolut magic, dominat de magia elementelor și de ucenici ce se descoperă pe sine în timpul învățării puterii vrăjitorești.

       Cum am fost vrăjită de lumea creată de Laura Știrbu în primul volum și cum am luptat cu toate forțele la Gaudeamus pentru a putea avea acest al doilea volum al seriei Vicontele Verenței pierdute – „Copiii din ceață”, normal ca nu puteam să îl las să aștepte prea mult. Mi-a plăcut, personajele încep să crească, iar Valahia Unită capătă nuanțe tot mai întunecate.


          Luna aceasta am făcut cunoștință pentru prima dată cu stilul de scriere al scriitoarei Dinah Jeffries prin intermediul romanului „Înainte de ploi”. Mi-a plăcut să descopăr India din perioada dominației britanice, culoarea locală și strălucirea zonelor, însă povestea de dragoste scârție puțin în ceea ce privește construcția și parcă mi-ar fi plăcut ca lucrurile să se desfășoare un picuț altfel.


          Mi-am făcut în sfârșit curaj pentru a citit „Lapidarea Sorayei”, însă, deși știam care este premiza de la care pornește cartea, subiectul tot m-a tulburat și șocat.


        Am încheiat luna cu un roman pe care mi l-am dorit din tot sufletul, dar care a scârțâit puțin la capitolul stil narativ: „O logodnă foarte lungă”. Acesta aduce în prim plan o poveste de dragoste ce transcede timpul și discută despre ororile războiului, a fost o carte bună, dar i-a lipsit un picuț pentru a fi extraordinară.

          În ceea ce privește cartea lunii, cred că voi alege „Copiii din ceață”, pentru că mi-a plăcut, dar și pentru a nu fi previzibilă și a spune „Harry Potter”. 🙂 Voi ce cărți ați citit în luna noiembrie și care este cartea lunii pentru voi?

4 gânduri despre ”PE FILE DE POVESTE: CĂRȚI CITITE ÎN LUNA NOIEMBRIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.