LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA CAMELIA ALINA POPESCU

Pe Camelia Alina Popescu o știu de foarte mult timp din grupurile de Facebook dedicate iubitorilor de lectură și prin prisma blogului Cărți cu Colți. Este mereu o prezență caldă, zâmbitoare și de un optimism debordant. Am avut șansa de a o cunoaște și real, la unul dintre târgurile de carte, și să o strâng în brațe. Nu avem poze care să imortalizeze momentul, am fost mult prea fericită și entuziasmată, însă a fost o reală plăcere vederea cu ea. Scrie cu un talent fantastic și sunt sigură că va fi un autor minunat în viitor.

Vă invit în cele ce urmează să o cunoașteți mai bine și să aflați câteva dintre secretele ei ca blogger! Este un om tare frumos și luminos, pe care nu ai cum să nu îl iubești. Garantat.

La o șuetă cu bloggerița Camelia Alina Popescu

Nume: Popescu Camelia Alina

Website:

Nișa căreia i te adresezi: în general, adolescenți

Link-uri către pofilele personale:

Rețeaua socială preferată: nu am una

Ocupația de bază: traducător

La o șuetă cu bloggerița Camelia Alina Popescu

Pentru cei ce nu te cunosc deja, descrie-te în câteva cuvinte.

Sunt un fel de grămadă de sclipici plină de tunete fulgere, dar și de soare și flori, care se domolește greu și cu extra multă răbdare, sunt încăpățânată și extra perfecționistă.

De când a început pasiunea ta pentru scris?

M-am născut într-o familie extra friendly când e vorba de științele exacte în special de matematică. Și apoi am apărut eu, iubind istoria și compunerile pe care mama le verifica cu greu, fiindcă încă de atunci eram extra perfecționistă. Imboldul adevărat a venit o dată cu isteria de Vampire Diaries, care m-a provocat să scriu fanfiction-uri dedicate cuplului Damon-Elena, care ulterior au evoluat în povești și personaje ce aveau tot mai mult din amprenta mea personală, pentru ca apogeul să se concretizeze în actualul meu manuscris, ce se vrea a fi o combinație între o parte de ficțiune istorică și una de fantasy ce are ca bază mitologia românească.

Prezintă-ne blogul în câteva cuvinte.

Cărți cu colți e o combinație de noutăți despre cărți, filme și seriale, după cum spun chiar cei care ne urmăresc. POV21 e o echipă de tineri tonici și frumoși care îmi dă din nou ocazia de a îmi folosi pasiunea pentru scris fără prea multe opreliști și sunt mândră că primul meu articol dedicat autorilor români contemporani a prins extrem de bine, iar POV21 fr îmi dă ocazia să folosesc pasiunea pentru scris și limbă franceză și chiar competențele dobândite ca traducător. E ceva muncă cu toate mai ales când pregătești și un manuscris, dar nu aș schimba nimic din ce fac sau am făcut.

Când ai început activitatea de blogger propriu-zis și ce anume te-a determinat să faci acest pas?

Urmăream Cărți cu colți ca simplu fan, iar când s-a dat un anunț pentru căutarea de noi membrii ai echipei, mi-am făcut curaj să dau un mesaj și, deși nu a fost cu noroc pe moment, m-am trezit cu mesaj de la admina principală peste câțiva ani în care eram întrebată dacă aș mai vrea să intru în echipă. Bineînțeles că am acceptat imediat. Cu POV-ul a fost aproximativ la fel. Aveam câțiva membrii în lista de prieteni și îmi plăcea abordarea revistei, așa că am dat mesaj să văd dacă nu caută traducători. Prin diverse legături am dat niște oameni și mai frumoși și am ajuns să scriu folosind atât româna, cât și franceza.

Care este mediul de lucru preferat și care este sursa ta de inspirație?

Dacă ar fi să mă raportez la persoane reale, aș începe fără îndoială cu bunica din partea mamei. Ea a fost prima care mi-a spus că talentul e acolo și că, pentru a ajunge să scriu ceva care să ajungă la oameni, nu am nevoie decât de ceva disciplină și de o oarecare rutină.

Trebuie musai continuat cu Victor Hugo, care mi-a arătat că nu trebuie să mă tem că n-am să fiu mereu prietenă cu originalitatea, pentru că totul stă în perspectivă.

Alex Szollo m-a ridicat de mai multe ori decât pot număra și sper că și romanul meu de debut să atingă măcar pe jumătate pe cât m-au atins pe mine și pe mulți alții scrierile lui, iar Raluca Alina Iorga mi-a arătat că nu îți trebuie decât o idee pentru care să fii dispus să riști tot și sper ca romanul meu de debut să-i facă mândri pe toți.

Lor le-aș adăuga muzica sau diverse fotografii de pe social media pentru uneori și ele mă inspiră la fel de tare. În general, scriu cu sau fără ceva în căști sau rece lângă și laptopul în față.

Ai un calendar editorial? Dacă da, consideri că este de ajutor?

Admina noastră principală de la Cărți cu Colți a avut răbdare să-și facă colaboratori în cadrul fiecărei edituri, iar eu am ajuns să urmăresc la rându-mi diverse edituri și traducători tocmai pentru a nu scăpa nici o noutate.

Ce strategii aplici pentru a atrage un trafic mai mare către blog? De ce rețea de socializare te folosești cel mai des?

Îmi place să cred că meme-urile literare (în special cele bazate pe romanele clasice) sunt fără îndoială marca înregistrată a activității mele de blogger. Nu puține au devenit virale și ne-au crescut considerabil traficul pe Facebook, care e ramura din Cărți cu colți de care mă ocup cel mai des. Datorită activității din POV, am ajuns să cunosc și platforma WordPress.

La o șuetă cu bloggerița Camelia Alina Popescu

Care este cel mai mare succes al tău ca blogger? Ce sfaturi i-ai da cuiva aflat la început de drum pentru a ajunge acolo?

Faptul de a creea un trend din meme-urile literare și de a vedea că acesta e folosit și implementat de alte bloguri unde au prins și prind la fel de bine. Nu cred că sunt încă îndeajuns de experimentată pentru a da sfaturi, dar i-aș sfătui să nu ezite să amestece pasiunea pentru scris cu oricare altă pasiune și să creadă mereu că dacă ei sunt mulțumiți de rezultatul final există mari șanse ca mesajul să ajungă exact cum trebuie și la cine trebuie, iar impactul poate fi exact cel scontat sau chiar mai mare.

Ai avut eșecuri ca blogger? Ai articole pe care le ascunzi sau pe care ți-ai fi dorit să nu le fi scris?

Cel mai mare eșec a fost fără îndoială folosirea meme-urilor făcute de mine și postate pe blog fără cea mai mică urmă de creditare.

Blogging-ul este hobby sau activitate permanentă? Cum îmbini viața de zi cu zi de cea de blogging?

Fără îndoială mai mult decât un hobby. De când am scăpat de facultate, încerc să scriu până în maxim ora două.

Ești adeptul colaborărilor? Motivează.

Da, pentru că două capete vor gândi mereu altfel decât unul. Mai ales dacă ai mare grijă la ce resimți și primești din partea cealaltă. Iar după câteva experiențe mai mult sau mai puțin plăcute îmi ascult mult mai mult instinctul înainte de a așeza pe cineva în stânga mea.

Care este cel mai frustrant aspect în viața de blogger?

Momentul în care originalitatea și munca ta sunt folosite fără cea mai mică urmă de credit pentru simplul fapt că se găsește pe internet.

Ce obiective ai pe termen scurt în ceea ce privește blogul?

Să-mi pot păstra entuziasmul și rutina legată de a scrie și să pot ajunge la oameni la fel de frumoși trupește și sufletește.

Ți-ai creat singură blogul sau ai apelat la un profesionist? Dacă da, la cine și de ce? Dacă ai creat blogul singură, care au fost greutățile întâmpinate?

Nu cred că aș putea creea și menține nu blog de la zero, dar am învățat să nu spun prea devreme niciodată. Deocamdată prefer să rămân lângă oamenii care aleg să creadă cu adevărat în mine și alături de care pot crește și învăța.

Care este frecvența postării pe blog? Cât timp aloci cercetării și cât timp durează scrierea efectivă?

Pe Cărți cu Colți, postez orice mă mișcă în timp aproape real. Cât privește POV-ul, aloc o zi, două cercetării și încă una scrierii și postării efective.

Cum ți-ai găsit vocea unică pe piața unei competiții acerbe?

Învățând și convingându-mă de faptul că prima persoană care trebuie mulțumită sunt chiar eu și că atunci când se întâmplă asta mesajul și impactul ajunge intact sau aproape intact la cititori.

Ce satisfacții îți aduce blogul?

Oportunitatea de a cunoaște autori, cititori și bloggeri minunați și de a cunoaște unele aspecte pe care nu aveam de unde să știu că îmi vor folosi din și pentru postura de autor debutant.

Ai încuraja alte persoane să se apuce de blogging?

Zic doar atât: Dacă faceți ce faceți cu drag faceți-o în continuare. Iar dacă aveți de transmis transmiteți cu toată stângăcia și autenticitatea. Generația actuală are nevoie de mesaje care să vină de la cei ca ei sau care au fost cândva ca ei și îi pot înțelege decât de la adulții care trăiesc în trecut nu cred că au nimic de spus sau nu sunt dispuși să încerce măcar să le audă vocile.

Îmi poți recomanda un blogger pe care îl admiri?

Fără îndoială Simona Ștefania Stoica, care e primul și marele meu model. A fost și rămâne principalul meu radar când e vorba de a cumpăra cărți și a fost o onoarea să ne întâlnim și face to face. Ai urma tu, echipele Literatura pe tocuri și Delicatese literare, Just reading my books, Books and other delights, Rândurile Evei, Petale de cerneală, Reader in the blue și mulți, mulți alții. Oameni tonici și frumoși care știu să facă diferența.

Un mesaj pentru cititorii blogului.

Mulțumesc pentru că mă citiți/urmăriți și pentru că articolele alea scrise cu emoții și stângăcie ajung mereu la voi! Rămâneți autentici și continuați să vă puneți cu cât mai mult curaj în cuvinte!

Mulțumesc și ție, Oana, pentru interviu! Să rămâi același om frumos și cald și sper ca povestea Anei și a lui Tudor să-ți ajungă măcar puțin la suflet când va fi gata!

V-am cuprins pe toți!

 

Mulțumesc și eu, draga mea, pentru timpul acordat acestui interviu! Să rămâi mereu același om frumos și autentic! Te cuprind cu drag! ❤

10 gânduri despre ”LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA CAMELIA ALINA POPESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.