LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA CRISTINA APOSTOL – VORBE PENTRU SUFLET

Cristina Apostol este unul dintre bloggerii extrem de dragi mie, luminoasă și dătătoare de energie creatoare. O urmăresc cu drag cam de când am trecut blogul de la Blogspot la WordPress și cred că asta m-a făcut să o și simt atât de aproape de suflet. Am descoperit-o într-unul dintre momentele acelea magice, care îți aduce aproape oameni extrem de frumoși sufletește. Blogul ei, Vorbe pentru suflet, este unul minunat, unde, așa cum îi spune și numele, găsești fărâme din sufletul Cristinei. O descoperi printre rânduri și ajungi să te îndrăgostești de modul în care pune cuvintele pe hârtie. Te bucură sufletește și îți dă o stare de bine. Dacă nu ați descoperit-o încă, vă învit să treceți într-o vizită pe la căsuța ei de suflet, apoi, să citiți interviul de mai jos pentru a descoperi omul din spatele blogului.

107009273_3110688829045481_1873148213382599057_n

 

  • Nume: Apostol Cristina
  • Website: Vorbe pentru suflet
  • Nișa căreia i te adresezi: Blogul meu a fost făcut pentru suflet, oricine mă poate citi fără restricții. Întotdeauna m-am axat pe bunul simț, pe cuvinte simple, dar tămăduitoare, pe încurajare și frumos. Pentru început, pagina mea am gândit-o în sfera psihologiei și a axei emoționale, după însă citind și citind, am hotărât să fac câteva divizări pentru a sugera și îndemna oamenii la lectură. Într-un cuvânt, pagina mea e pentru toți acei ce doresc o evadare din rutină, cu siguranță vor găsi ce caută…
  • Link-uri către profilele personale:
    Vorbe pentru suflet, Facebook, Instagram
  • Rețeaua socială preferată: Ca rețea preferată, aș spune platforma WordPress, deoarece prin intermediul ei am cunoscut mulți oameni dornici de a scrie și a trăi prin emoții, urmată desigur de Facebook, care are avantajele ei. Mai nou, mi-am făcut Instagram la insistențe multiple, acum desigur stau cu telefonul lipit de mână, dar mă revanșez eu și îi ajung din urmă pe “marii bloggeri” literari!
  • Ocupația de bază: În prezent, ocupația de bază e că sunt mămică a doi copii minunați. Am lăsat un pic în spate partea de profesare în domeniul studiat (Psihologie), însă nu am păreri de rău. Trăiesc cea mai fericită perioadă din viața mea alături de familie și mă implic în totalitate în educația și dezvoltarea picilor!

 

La o șuetă cu bloggerița Cristina Apostol 

Pentru cei ce nu te cunosc deja, descrie-te în câteva cuvinte.
Sunt originară din Republica Moldova, stabilită la Cluj, am finalizat Psihopedagogia, apoi Consilierea pentru probleme de familie la Chișinău. Dintr-o activitate în alta, am decis în 2017 să-mi înființez blogul, chiar dacă planurile erau mai demult timpul nu-mi permitea să-i dau viață. Până într-o zi în care soțul mi-a spus că blogul e gata și scrie… practic el a fost cel care i-a pus bazele fizic, ca eu să-l înfrumusețez în cuvinte după bunul plac. După cum am menționat, sunt mamă a doi copii cu care mă mândresc nedefinit. Ador poezia și cărțile vechi, am o sensibilitate aparte pentru ele spre “necazul” soțului, deoarece tot adun cărți editate de foarte foarte mult timp! Iubesc viața, ador natura și să experimentez, provocările zilnice mă fac să văd lumea cu alți ochi și să pun în valoare lucruri și oameni, amintiri și experiențe!
De când a început pasiunea ta pentru scris?
Pasiunea mea pentru scris a fost și va fi, doar că nu a fost încurajată, de mic copil mâzgăleam foile și mă vedeam mare scriitor, vise, dar cine știe. Odată ce am primit acel avânt nu m-am mai oprit, cei ce mă știu văd frecvența postărilor mele. Nu e o laudă, însă scriu cu drag, iar ce faci din inimă se conturează vizibil!
Prezintă-ne blogul în câteva cuvinte.
Blogul meu e despre suflet pentru suflete. Descriu emoții, trăiri și vise. Ating culmile iubirii și îndemn oamenii la împliniri prin fericire și frumos. Redau păreri despre viață, treceri și cărți.
Când ai început activitatea de blogger propriu-zis și ce anume te-a determinat să faci acest pas?
Activitatea blogului a început în 2017, într-un aprilie plin de evenimente frumoase și care mi-a deschis la propriu pofta de a mă scrie. Ce m-a determinat, bună întrebare. emoția, tumultul de gânduri ce nu-mi dădeau pace.
Care este mediul de lucru preferat și care este sursa ta de inspirație?
Scriu acasă de cele mai multe ori, seara sau “pe apucate” cum obișnuiesc să zic, deoarece ziua e destinată copiilor, le citesc mult și îi implic în diferite activități creative. Inspirația mea izvorăște de oriunde, oamenii sunt o bună sursă de freamăt care mă face să-i scriu în rândurile mele, natura, mințile încâlcite și dezamăgirile. Dar de cele mai multe ori iubirea este primul imbold de a rotunji literele.
Ai un calendar editorial? Dacă da, consideri că este de ajutor?
La început, am avut un calendar editorial, îl mai țin pe post de aranjare a articolelor, eventual teme viitoare, însă pe mine mă descrie spontaneitatea, iar ceea ce-mi iese mă mulțumește mai bine. Însă îl suplinesc ocazional pentru a avea la îndemână teme fixe pentru contemplare. Îmi este de ajutor, însă nu merg strict pe el!
Ce strategii aplici pentru a atrage un trafic mai mare către blog? De ce rețea de socializare te folosești cel mai des?
Pentru început, citesc și eu alte bloguri și mă exprim în comentarii, ceea ce atrage autorul/bloggerul să mă afle și el la rândul lui. Apoi, distribui într-o manieră modestă pe paginile de socializare, mai mult ce-i drept pe a mea proprie. Însă am constatat că unii distribuie postările mele pe diverse pagini fără ca eu să-i rog, ei o fac din plăcere presupun, mie crescându-mi mândria evident!
Care este cel mai mare succes al tău ca blogger? Ce sfaturi i-ai da cuiva aflat la început de drum pentru a ajunge acolo?
Succes, nu știu, probabil mai mult împlinire, și e că mă citește un număr mare aș îndrăzni să spun de oameni frumoși, care mă susțin. Succes sau noroc e că am cunoscut prin acest intermediu autori, scriitori români cu un izvor nesecat de bunăvoință.
Pentru un blogger începător i-aș sugera să fie sincer, mai ales cu ceea ce scrie, să nu mascheze sentimente, să fie “manierat” în ceea ce transmite cititorilor și să creadă îl el/ea. Povestea ce o va împărți celorlalți îl va purta mai departe cu siguranță.

https://vorbepentrusuflet.blog/
Ai avut eșecuri ca blogger? Ai articole pe care le ascunzi sau pe care ți-ai fi dorit să nu le fi scris?
Sincer să îți spun, nu am avut eșecuri până la momentul actual! Articolele le-am scris din suflet și prin mulțumire proprie, iar oamenii m-au primit așa cum sunt!
Mă consider o norocoasă! Nu am articole de ascuns, nici din celea pe care să le șterg, ba din contra am unele pe care le-aș reedita și le-aș mai pune în față. Am doar titluri de scris și puțin timp la dispoziție, ăsta mi-e unicul regret…
Blogging-ul este hobby sau activitate permanentă? Cum îmbini viața de zi cu zi de cea de blogging?
Nici nu știu ce să zic, e și un hobby, deoarece îl fac cu drag, dar și o activitate zilnică, dacă nu scriu pe pagină, citesc o carte pentru o eventuală recenzie/părere asupra unei cărți. E și- și, dar e o bucurie. De când am blogul, inevitabil activitatea mea din viața de zi cu zi s-a schimbat considerabil, însă nu în detrimentul familiei. Am găsit motivația și flerul necesar pentru a le îmbina și a le duce cu mândrie pe ambele.
Ești adepta colaborărilor? Motivează.
În ceea ce ține de blog, am colaborat doar cu autorii, pentru date personale eventual la cărțile lor și alte recomandări, însă cu alți bloggeri încă nu. Sunt deschisă pentru orice și oricine dorește să mă completeze sau să-l ajut în maniera competențelor/posibilităților mele.
Care este cel mai frustrant aspect în viața de blogger?
Aș îndrăzni să spun că nimeni nu se gândește la aspectul de promovare a activității noastre, o facem singuri, prin remunerări și altele, dar acest aspect iarăși e discutabil, deoarece sunt foarte mulți în acest domeniu și unii o fac foarte rar. Eu o fac zilnic și nu mi-ar strica o ciocolată de mulțumire. Glumesc, desigur, o fac cu drag, și pentru a urma glasul literaturii.
Ce obiective ai pe termen scurt în ceea ce privește blogul?
Aș vrea să-l fac auzit și citit un pic mai mult decât este la momentul actual. Să mă înclin spre recenzii mai mult a autorilor români, deoarece ei merită promovare, despre ajutorul/sprijinul cel de început pentru a-și lua avântul.
Ți-ai creat singură blogul sau ai apelat la un profesionist? Dacă da, la cine și de ce? Dacă ai creat blogul singură, care au fost greutățile întâmpinate?
După cum am menționat mai sus, soțul a fost cel care l-a făcut pe nepusă masă, am avut discuții referitoare la o pagină, însă o tot amânam, iar hârtiuțe cu titluri de articole tot apăreau prin casă, până nu m-a pus în fața faptului împlinit de a scrie pe el. Nu am întâmpinat nicio problemă legată de utilizarea paginii de blog, am avut ajutorul meu personal.
Care este frecvența postării pe blog? Cât timp aloci cercetării și cât timp durează scrierea efectivă?
Încerc să postez zilnic, poate peste o zi, nu că o fac din nevoia de vizualizări, pur și simplu am idei multiple ce se cer așezate pe foaie. Înainte de a scrie ceva, analizez pe toate părțile textul, informația și tot ce ține de subiectul în cauză, dar încerc să nu fac retușuri multiple, consider personal că ce iese din prima e cel mai autentic. Scrierea durează ceva, dar nu pot spune cu exactitate, eu pot scrie și cu întreruperi, și în condiții de “stres” cum zice lumea care mă cunoaște, deoarece cu doi copii în casă e “dezastru” dezlănțuit, iar eu scriu…
Cum ți-ai găsit vocea unică pe piața unei competențe acerbe?
Nu știu ce să-ți spun, aici ar trebui să răspundă alții. Probabil prin felul meu de a rândui arta scrisului. Eu nu fac nimic special, doar depun suflet! Sper că-mi iese…
Ce satisfacții îți aduce blogul?
Satisfacții multiple, mă relaxează foarte mult, îmi oferă o oază doar a mea în care mă scriu într-o dezlănțuire de idei unice. Și pe lângă asta mă apropie de oameni asemeni mie, persoane deschise la suflet care împărtășesc cu mine frumosul prin cuvinte, prin literatură, prin emoție și creativitate.
Ai încuraja alte persoane să se apuce de blogging?
Sigur că aș încuraja, în primul rând blogul eu l-am făcut pentru mine, ca mai apoi să fie citit și citit, iar cei care sunt siguri ce direcție vor să aibă pagină e și mai ușor, pentru că pot apela și la ajutor din partea celor mai experimentați, eu m-am învățat singură tot și am ajuns unde sunt!
Îmi poți recomanda un blogger pe care îl admiri?
O, cu siguranță, doar că am mai mulți, cunosc atâtea persoane deosebite că mi-e greu să aleg, dar încerc. Din domeniul recenziilor, o admir foarte mult pe Anca Adriana Barbu (cu pagina Anca și cărțile), pe Aura Lupu cu portalul său suflet și plin de experiențe (cu pagina Aura B. Lupu) și, desigur, blogul tău, pe care-l văd divers, motiv care îmi oferă o noutate în permanență.
Un mesaj pentru cititorii blogului.
Pentru început, vreau să le mulțumesc, tot ce-am ajuns și ce-am obținut la zi e pentru că sunt citită, susținută și, de ce nu, distribuită. Iar totul e la un comun care m-a făcut mai aproape de toți, chiar și prin intermediul online. Ție, Oana, îți mulțumesc pentru că îmi eti aproape și mi-ai oferit oportunitatea de a mă povesti. Îndemn cititorii să afle de acei bloggeri ce petrec ore în șir citind și scriind, descoperind și ticluind un text să placă, să fie plauzibil și să aibă o vizibilitate ridicată. Umăr la umăr suntem mulți și plini de frumos.

 

Mulțumesc și eu, draga mea, pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o reală plăcere să te mai descopăr puțin!

 

PS: Pozele sunt preluate din arhiva Cristinei.

Publicitate

6 gânduri despre ”LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA CRISTINA APOSTOL – VORBE PENTRU SUFLET

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.