PANICI, FRICI, ANGOASE, RĂZBOI… CUM SĂ LE FACEM FAȚĂ

Zilele acestea, când războiul, despre care tot auzeam vorbindu-se în țări îndepărtate, precum Siria sau Gaza, s-a mutat în imediata noastră vecinătate, parcă este mult mai greu să mă concentrez la orice altceva și cred că nu doar mie mi se întâmplă lucrul ăsta. De pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, parcă sunt intrată într-un fel de bulă temporală și nu găsesc niciun fel de liană de care să mă apuc, ca să ies la suprafață.

Am mai zis lucrul ăsta, dar o să îl consemnez și aici pe blog, pentru a avea amintire mai apoi, anul 2022 nu este tocmai preferatul meu. Parcă prea se îngrămădesc relele toate peste noi. Nu ne mai ajunge pământul, nu mai încăpem în propriile perimetre, nu mai avem loc unul de altul și, în loc de iubire, răspândim doar răutate și ură în jur. Iar cu cât facem asta mai mult, cu atât parcă se răstoarnă și mai tare lumea asta cu susul în jos. Și te trezești prins într-un fel de menghină, care parcă nu te mai lasă să respiri. Sau este doar un alt atac de panică, iar frica ta exacerbată de tot ceea ce se petrece în jur, încât uiți să mai respiri așa cum trebuie.

Și totuși, când lumea se prăbușește în jur, de parcă cineva m-ar fi luat de un picior și m-ar fi atârnat cu capul în jos, încerc totuși să am grijă de sănătatea mea mentală și să nu mă las cu totul acaparată în tot vortexul ăsta, în gaura asta neagră, care se încăpățânează să devină tot mai adâncă. Nu, pericolul încă nu este la noi în țară, deși este destul de aproape, parcă în bătătură, la o aruncătură de băț, iar asta încerc să îi șoptesc minții mele speriate de fiecare dată când o ia razna.

Încarcă-te cu energie pozitivă

Da, știu, în clipele acestea de restriște și de mare tulburare,  este extrem de greu să faci orice altceva în afară de a te uita la știri sau a urmări cum evoluează lucrurile între vecinii noștri ruși și ucraineni. Însă, oricât de greu ar părea lucrul acesta, noi nu suntem încă în această situație. Asta trebuie să înțelegem.

Da, conflictul este atât de aproape de noi încât parcă îi simțim parfumul. Moartea ne dă târcoale, dar, în definitiv, ea este o realitate prezentă zi de zi. Cu toții ne naștem spre a muri, doar că acum devine mai palpabilă din cauza conflictelor pe care le observăm. Nu este ceva ce ar trebui să ne facă să oprim totul în loc doar pentru că există nesiguranțe și incertitudini privind ziua de mâine.

Este ok să facem lucruri care ne fac plăcere. Să citim, să ne plimbăm, să ne uităm pe Netflix sau orice altceva ne face plăcere. Da, nici eu nu am putut să mă concentrez la prea multe în ultimul timp, însă nu locuiesc în Ucraina, iar războiul nu este în curtea mea. Nu pot schimba nimic, oricât de tare mi-aș dori, așa că nu pot face altceva decât să îmi mut gândul de la el pe cât posibil și să mă încarc cu energie pozitivă din activitățile care îmi fac plăcere. Nu, încerc să nu mă învinovățesc pentru faptul că eu mă simt bine în timp ce în jurul meu mor oameni. Nu sunt insensibilă, însă acesta este ritmul firesc al vieții. Mă voi alarma doar în cazul tragic în care lucrurile vor scăpa total de sub control, iar noi, ca țară, vom fi implicați direct în acest conflict. Dar, cât timp nu suntem acolo, încerc să am capul pe umeri și să nu mă simt vinovată.

Fii un om informat, dar nu face din asta o obsesie

Este normal să îți dorești să afli cât mai multe despre ceea ce se petrece în lume, în jurul tău, în curtea vecină. Asta te face să crezi oarecum că ai un control asupra celor care se petrec. Să îți dai seama că nu tu ești în mijlocul unui conflict deschis, ci ucrainenii și rușii.

Da, trebuie să fii un om informat, dacă asta te ajută mintal, dar nu este deloc o soluție să stai lipit de sursele de informare, precum Twitter sau televizor, la știri. Nu te ajută cu nimic să vezi continuu, constant imagini din război. Sunt dureroase, sunt creatoare de panică, și este normal să fie așa. Suntem oameni, simțim durerea celorlalți și obișnuim să ne punem în locul lor. Asta ne transformă în ființe umane. Empatia. Dorința de a îl îmbrățișa pe cel aflat în suferință. Însă asta nu ne face bine, dacă transformăm totul într-un obiect al obsesiei. Este de așteptat să luăm pauză de la tot dacă de asta avem nevoie. Ne cufundăm în ceva ce ne face plăcere, nu pentru a uita, ci pentru a rămâne întregi și sănătoși mintal. Ne suntem datori nouă cu faptul acesta!

Ajută dacă simți nevoia

Există multe organizații care îi ajută pe cei care trec prin clipe grele în această perioadă. Ajută dacă simți nevoia. Donează alimente, bani, haine, tot ceea ce e mai bun, nu ce îți prisosește pe acasă. Neputința este cea care ne trimite direct în mijlocul războiului personal și măcar atât putem face. Dar nu înseamnă că dacă nu facem asta suntem oameni mai răi. Uneori, și doar o simplă rugăciune face minuni!

Este important să știm ce se petrece în jurul nostru, însă, la fel de important este să învățăm cum anume să reacționăm la frică. E normal să existe frică, e un mecanism de supraviețuire moștenit de la generațiile care trăiau în peșteri, însă, când aceasta este dusă la extrem și devine panică, ea trebuie anihilată prin orice mijloc putem. Nu ne face bine să devenim anxioși și panicoși, nu trebuie să uităm că, deși toate acțiunile la care asistăm astăzi sunt un coșmar din care parcă nu mai reușim să ne trezim, însă ne suntem datori să fim bine. Numai astfel vom putea face față viitoarelor conflicte în care chiar vom fi implicați.

Deocamdată, să fim recunoscători că noi și ai noștri suntem bine. Avem un acoperiș deasupra capului, avem ce mânca, integritatea noastră fizică nu este atinsă. Binecuvântările sunt multe, nu trebuie pierdute din vedere. Să ne iubim mai mult, să ne apropiem mai mult de cei dragi și, de ce nu, de vecini. Trebuie să învățăm bunătatea și iubirea de aproape acum. E momentul pentru asta. În rest, să ne auzim cu bine. Să trăim în pace!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.