LISTA DE LECTURI A LUNII IANUARIE (2017)


„Un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Cel care nu citeşte trăieşte o singură viaţă.”
(George R. R. Martin)
        Luna ianuarie a trecut cu repeziciune și, deși am avut o perioadă în care nu am reușit să citesc mai deloc (un fel de blocaj în ceea ce privește lectura), am recuperat și am citit numai cărți pe placul sufletului meu, povești de viață care au făcut ca gândul meu să zboare în cele mai îndepărtate zări.
        Mai jos, este lista de lecturi a lunii care tocmai s-a încheiat:
        1. Romanul lui M. Anjelais – „Fluturi striviți” surprinde încă de la început prin simplitatea stilului și a limbajului utilizate, în spatele cărora se ascunde o fină analize psihologice și caractere foarte bine conturate, care șochează prin modul în care își unesc destinele unele de altele și prin care reușesc să își fie alături unii altora, în ciuda a tuturor lucrurilor dureroase și pline de suferințe care le înconjoară. Scriitoarea abordează un subiect extraordinar de sensibil, în jurul căreia gravitează întreaga acțiune pusă în scenă: acela al unei boli fizice (leucemia), la care se adaugă și cea psihică (sociopatia). La toate acestea trebuie să facă față cele două personaje principale ale cărții: Sophie și Cadence, doi adolescenți în vârstă de doar șaisprezece ani, care trebuie să se adapteze la orice situație, indiferent de greutățile pe care le aduc cu sine aceste două probleme grave de sănătate.
        2. Cel de al doilea roman citit pe anul acesta – „Istoria romanţată a unui safari” de Daniela Zeca m-a purtat cu gândul pe aripi de vis prin minunatul tărâm al Africii de Nord, în Magrebul îndepărtat, unde două civilizaţii, cea occidentală şi cea orientală, se ciocnesc şi încearcă să se întrepătrundă. Deşi este scris în proză, descrierile locurilor pitoreşti, toate trăirile şi sentimentele profunde ale personajului feminin botezat aievea Darielle, forţa narativă a autoarei, toate te poartă cu gândul la o poezie. Poveştile prezentate sunt nenumărate, dramele se întrevăd pe fundalul unei Africi sălbatice, care se doreşte descoperită. Întreaga acţiune se ţese în faţa noastră, asemeni poveştii tuturor europenilor ajunşi într-o altă civilizaţie, pe care Sousse Anne, puternica andaluză, o ţese pe pânza sa. În faţa ochilor se desfăşoară nu o poveste, ci un miraj, un basm arab, care pare aievea.
        3. „Lumina iubirii” de Jay Asher mi-a plăcut foarte tare atmosfera creată, acea atmosferă feerică dată de locuitul într-o fermă de brazi, pe fundalul căreia se construieşte o poveste de iubire solidă, în ciuda faptului că protagoniştii sunt asolescenţi. De asemenea, iubesc felul în care au fost creionate personajele, care penduleză între diferite stări, dar care îşi înţeleg iubirea cu o forţă puternică, pe care le este teribil de greu să o accepte.
        4. M-am reîntors la seria mea de suflet, Harry Potter, care cuprinde romane scrise cu o extrem de mare măiestrie şi într-un stil aparte de către J. K. Rowling. Am reluat volumul doi – „Harry Potter şi camera secretelor”, un roman mult mai captivant decât primul. Acesta prezintă un amalgam de trăiri, sentimente, punându-se un mai mare accent pe latura psihologică a personajului principal: Harry Potter. Şi de această dată, J. K. Rowling surprinde cititorii cu o multitudine de evenimente, care de care mai nebănuite şi mai neaşteptate, apar personaje noi, se trece la un alt nivel al magiei, aflăm detalii noi despre Lordul întunericului, Valdemort (Cap-De-Mort) şi se nasc întrebări noi, care îl prezintă pe Harry Potter dintr-o nouă perspectivă. Prins între lumini şi umbre, el nu mai este sigur că este acel băiat pe care toţi îl admiră şi nu ştie dacă, în anumite circumstanţe, poate chiar ar fi capabil să comită anumite lucruri rele. De asemenea, este din nou prezentă lupta dintre forţele Binelui şi cele ale Răului, la un moment dat cititorul ne maifiind atât de sigur că Binele va reuşi să triumfe sau că totul este alb şi imaculat la modul absolut.
        5. Romanul „Copilul-umbră” de P. F. Thomése este o operă de excepție, care te face să treci prin toate stările și fazele posibile, asemeni autorului rândurilor scrise: treci de la tristețe supremă, la neputință și deznădejde supremă. Este o carte document care ajunge să te zguduie până în cele mai ascunse cotloane ale sufletului tău, un roman grandios și măreț, în ciuda faptului că subiectul prezentat este unul extrem de dureros, nefiresc și teribil: acela al morții unui copil care abia își făcuse simțită prezența în această lume.
        6. „Love & Gelato. Vacanță la Florența” de Jenna Evans Welch este romanul citit în urma provocării fetelor de la Prefață de carte, cărora le mulțumesc pentru că m-au scos din zona mea de confort și m-au făcut să citesc acest roman minunat. Romanul, deși young-fiction, m-a surprins în mod plăcut, printr-un fir narativ foarte bine conturat, cu o intrigă destul de bine dezvoltată, în ciuda faptului că este un roman pentru adolescenți. În paginile „Love & Gelato. Vacanță la Florența” întâlnești o multitudine de sentimente și trăiri, îndemn la visare, povești de dragoste, umor și autoironie, întoarceri în trecut, la o Florența de demult, un pic de mister, descrieri pline de farmec, istorie și o întreagă paletă astronomică (gelato – înghețata specifică zonei, cornuri cu unt, prăjituri, pizza), care te face să îți imaginezi Italia și să te transpui în acele locuri.
        7. Romanul „Rochia aurie” de Theo Anghel este unul plin de savoare și de gingășie. Cuvântul înainte al scriitoarei anunța o poveste de dragoste, însă „Rochia aurie” este mult mai mult de atât. În paginile ei, găsești povești de dragoste, acele iubiri diafane de odinioară, care pot învinge totul, mister, răpiri, suspans și numeroase răsturnări de situație. Romanul reprezintă o lectură extrem de plăcută și relaxantă, lăsându-ți în suflet atingerea textului său, delicată, asemeni mătăsii unei rochii pentru o seară de gală.
        8. Romanul „Delicatețe” de David Foenkinos este o operă postomodernistă, în care acțiunea se desfășoară în fața noastră asemeni unei pelicule cinematografice, ca și cum toate personajele ar fi actori în acțiunea propriei vieți, ce li se desfășoară prin fața ochilor uneori cu repeziciune, iar alteori atât de încet încât pare că timpul nu mai vrea să treacă. Detaliile firului narativ se compun din mai multe puncte: uneori fie din perspectiva personajelor principale, fie din anumite definiții sau citate oferite de către personajul narator, care intervine adesea în organizarea acțiunii, explicând anumite decizii ale personajelor principale, iar alteori prin intermediul notelor de subsol, care oferă anumite detalii, inserții tot ale personajului narator.
        Mărturisesc că îmi este foarte greu să aleg cartea lunii, am oscilat între „Istoria romanțată a unui safari” și „Copilul-umbră”. Am ales într-un final cartea Danielei Zeca, pentru că, deși titlul şi incipitul m-au făcut să cred iniţial că este vorba despre o poveste de dragoste, despre o idilă petrecută undeva în deşert, cartea a ajuns să mă surprindă forţa descrierilor, care te fac să pluteşti pe aripile vântului până în inima satelor mici şi sărace din nordul Africii, cu oameni şi poveşti desprinse parcă din „O mie şi una de nopţi”.

2 gânduri despre ”LISTA DE LECTURI A LUNII IANUARIE (2017)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.