MARY HIGGINS CLARK: UNDE SUNT COPIII? – RECENZIE

     Iubesc foarte tare modul în care scrie Mary Higgins Clark, este una dintre scriitoarele mele preferate și, din când în când, simt nevoia de a mă întoarce spre cărțile ei. Are un mod unic de a scrie thrillere cu accente psihologice și întotdeauna reușește să te surprindă. Pentru mine, o carte detectivistă bună este aceea care îmi răstoarnă toate percepțiile și care nu mă lasă să întrevăd finalul sau făptașul, iar autoarea tocmai asta face, se joacă cu mintea mea și mă face să rămân cu totul șocată la finalul romanelor sale. O astfel de carte este și „Unde sunt copiii”, un thriller zguduitor, cu o tensiune narativă de excepție, care te face să nu poți să o lași din mână deloc, până când nu ajungi la final și afli ce s-a întâmplat și unde se află copiii. Stai în așteptare până la final, speri și tremuri în același timp, căci subiectul abordat este cel al dispariției a doi copii mici și nu știi exact ce se va întâmpla până la final, dacă vor fi salvați sau dacă polițiștii vor înțelege adevărul mult prea târziu, când nu vor mai putea face nimic.

     O carte captivantă, o poveste de viață și adevăruri revelate

     „Unde sunt copiii?” are darul de a te zgudui din temelii și de a te face să te întrebi în ce lume nebună putem trăi dacă unii oameni ajung să le facă rău chiar unor pui de om, unor copii lipsiți de orice fel de apărare. Te gândești tot timpul la urâtul din cei de lângă noi, pe lângă care trecem poate zilnic, la gândurile negre care sunt mascate în viața de zi cu zi de o aparentă normalitate. Chiar dacă uneori unii dintre aceștia îți sunt antipatici, doar pentru că tu nu ai cum să mergi atât de departe, nici măcar nu anticipezi ce lucruri teribile și groaznice ar putea face ei.
      Acțiunea este plasată într-un loc idilic, aflat pe malul mării: Cape Cod. Este o zonă care cred că mi-ar plăcea să o vizitez, are o arhitectură specifică, cu case cu încăperi secrete și mici balconașe, la care se adaugă o istorie bogată, ce ține de comerțul pe mare. Este acel loc unde ai impresia că toată lumea cunoaște pe toată lumea și că nimic rău nu se poate întâmpla. Cred că tocmai de aceea faptul că o persoană iubită în comunitate ajunge să îi uimească foarte tare prin faptul că nu știau adevărul despre trecutul ei nu îi mai lasă pe oamenii legii să gândească logic și în perspectivă.
      Nancy și Ray formează un cuplu extrem de reușit, au doi copii minunați, Mike și Missy, comunitatea în care trăiesc îi iubește și îi respectă și totul pare a fi perfect. Însă, și de această dată, se va putea observa că aparențele sunt întotdeauna înșelătoare, că nu tot ceea ce vedem este exact așa cum ne închipuim noi, ci, de multe ori, oamenii au tendința de a ascunde anumite lucruri din trecutul lor tocmai pentru a nu fi priviți ca niște paria. Și Nancy ascunde un secret teribil, pe care îl poartă cu greu pe umerii săi: în urmă cu șapte ani, îi muriseră ceilalți doi copii, Peter și Lisa, pe care îi avusese cu primul ei soț, profesorul universitar Carl Harmon. Acest fapt nu fusese un simplu accident, ci Nancy însăși fusese acuzată și judecată pentru uciderea lor, fapt care a condus la sinuciderea soțului ei, însă a fost eliberată pentru că martorul principal, Rob Legler, a dispărut. Cu acest stigmat pe umeri și cu teama că, în ciuda faptului că și-a vopsit părul roșcat, ea ajunge în Cape Code, unde îl va cunoaște pe Ray, agent imobiliar, cel care avea să îi devină soț și tatăl celor doi copii. Ray și mâna dreaptă a acestuia, Dorothy, sunt cei care cunosc adevărul despre Nancy. 
      Fericirea și starea de normalitate ale cuplului sunt zdruncinate din temelii în momentul în care Nancy împlinește treizeci și doi de ani. O zi obișnuită se transformă în deznădejde și teamă teribilă, fără a ști exact ce s-a întâmplat și ce anume a lovit această familie frumoasă. Copiii dispar din spatele casei, de la locul de joacă. Având în vedere trecutul lui Nancy și faptul că primul loc pentru a îi căuta a fost la lac (primii copii muriseră sufocați, după care au fost aruncați în mare), autoritățile locale, în frunte cu Jed Coffin, șeful poliției., o consideră pe aceasta vinovată, iar faptul că Nancy nu poate spune exact ce s-a întâmplat și pare pierdută nu o ajută cu nimic. 
       Un al doilea fir narativ, mai puțin dezvoltat, ni-l prezintă pe unul dintre chiriașii de la Lookout, un anume Parrish, care pare a ști mai multe despre Nancy chiar și de câte știe ea. El știe detalii de la moartea primilor copii, Peter și Lisa, și tot el este răpitorul celor doi copii ai ei, Mike și Missy. El îi ascunde cu dorința de a îi face rău acesteia, de a o face să sufere, de a îi produce acea suferință fără margini. 
       Mai multe detalii nu vă pot oferi, pentru că principalul lucru care atrage la această carte este suspansul și surprinderea care te ia pe nepregătite cu fiecare nou capitol. Principalul lucru pe care îți dorești să îl afle toți cei prezenți în carte este să se afle unde sunt copiii, să îi găsească mai repede pentru a nu se întâmpla o tragedie fără margini. Trebuie să aflați singuri cum se desfășoară totul.
      Aceasta ar fi povestea de suprafață, însă autoarea nu se oprește aici, iar principalul ei merit este povestea de adâncime, care ne transpune totalmente în pielea personajelor, trăind alături de ei fiecare nouă tresărire, fiecare lacrimă, fiecare frică. Personajele sunt extrem de bine conturate, iar Mary Higgins Clark are darul de a face fine analize psihologice, acționând asupra laturii psihice a caracterelor sale. Nancy are toate caracteristicile femeii aflate în pragul căderii totale în întunericul depresiei, de unde cu greu poate găsi drumul înapoi, mai ales că își pierduse încrederea în sine în timpul primei ei căsătorii, când a avut o relație extrem de abuzivă la nivel emoțional cu soțul ei. Carl Harman este personajul extrem de antipatic al cărții, pentru că s-a purtat cu soția sa ca și când aceasta nu ar fi avut niciun fel de valoare și niciun fel de putere de decizie asupra propriei lor vieți și asupra celei a copiilor lor. Ray este soțul protector, care ar face orice pentru femeia iubită, înțelegând-o și dorind să facă orice îi stă în putință pentru a o ști în siguranță și fericită. Dorothy este bunica pe care orice copil și-ar dori-o, acea prietenă de familie gata să fie acolo cu un sfat, cu un cuvânt bun. În general, toate personajele autoarei sunt extrem de bine construite și creionate, fapt care ne permite să le simțim povestea și să vrem să ajutăm într-un anumit fel.
      „Unde sunt copiii?” este un thriller captivant, din care suspansul irumpe din fiecare pagină a cărții, o carte care te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină și care te determină să vrei să afli mai mult și mai mult, să strigi la personaje atunci când acestea nu văd adevărul din fața lor, să plângi pentru soarta unor copii nevinovați căzuți pradă minții nebune a unui adult cu probleme psihice, o carte numai bună pentru o după-amiază petrecută totalmente în compania cărților.

      DATE DESPRE CARTE:
      ________________
      Titlu: Unde sunt copiii?
      Autor: Mary Higgins Clark
      Editura: Olimp
      Anul apariției: 1994
     Număr de pagini: 240

      Cartea poate fi achiziționată de pe Târgul Cărții.7 gânduri despre ”MARY HIGGINS CLARK: UNDE SUNT COPIII? – RECENZIE

  1. Anca Rucareanu zice:

    Îmi place mult cum scrie aceasta autoare, dar nu am ajuns la cartea asta. Nici nu cred că o am in biblioteca. Îți mulțumesc pentru recomandare!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.