SANDA NICOLA: CARTE DE IDENTITATE SAU O RADIOGRAFIE A OMULUI DE DINCOLO DE STICLĂ – RECENZIE

      „La 27 de ani, fumam mult, dormeam puțin, mâncam rar și foarte prost, eram exaltată, foarte sociabilă, infernal de sociabilă, voiam ca toată lumea să mă placă și consumam enorm de multă energie pentru asta. Azi am foarte puțină simpatie pentru cea care eram atunci. Plimbam de colo-colo, prin lume, răni și anxietăți pentru care nu căutam leac, ci doar maniera cea mai extravagantă de a mă preface că nu există.”
        (Sanda Nicola)

        O urmăream pe Sanda Nicola la televizor unde am văzut-o mereu zâmbitoare, chiar și atunci când avea transmisiuni în direct din punctele critice ale lumii. Am văzut-o mereu ca pe o persoană extraordinar de puternică, ce putea trece de dincolo de orice bariere, o femeie cu o viață perfectă, că doar apărea pe sticlă și nu avea cum să aibă o viață asemănătoare omului de rând. O ridicasem extrem de sus, așezând-o pe un piedestal și punându-i lauri în jurul frunții. Nu am bănuit nici măcar o clipă că dincolo de toate zâmbetele se ascund multe suferințe, dureri, zbateri, anxietăți și frici, ce acționau din plin la nivel emoțional, doborând persoana pe interior. Vezi omul zâmbitor de la pupitrul știrilor și ai impresia că la el totul este feeric, fără a bănui că dincolo de tot există o alergătură continuă, lipsă de somn și de timp pentru sine pentru ca noi, telespectatorii, să aflăm ce se întâmplă în lume. Observi doar produsul final, dar nu și munca din spatele camerelor de filmare, lungile ore de muncă de cercetare pentru ca noi să ne bucurăm de material de calitate.
         „Carte de identitate” este o lucrare de nonficțiune ce se parcurge cu sufletul, care are darul de a te ține prins între paginile sale de la prima și până la ultima. Am pierdut vreo două seri citind-o și cred că au fost cele mai bune ore pe care le-am pierdut vreodată, căci, deși este povestea Sandei Nicola, omul de dincolo de sticlă, am reușit să mă regăsesc în poveștile sale, să mă identific cu unele situații și să empatizez cu ea. Am plâns și am râs în egală măsură citind despre evenimentele majore pe care viața i le-a adus în cale și am reușit să găsesc învățăminte din cele trăite de ea, iar acest fapt cred că a reprezentat un mare bonus al cărții. 
            Romanul Sandei Nicola este unul autobiografic și ne permite să ne apropiem mult mai mult de omul care se ascunde dincolo de statutul de vedetă de televiziune. Este o oglindă a vieții ei, cu toate căderile și urcușurile pe care le-a avut de parcurs pentru a deveni omul matur care este astăzi, cu o energie molipsitoare și debordantă. Toate evenimentele majore pe care le-a întâmpinat, toate clipele de tristețe și de impresie că e prea mult au întărit-o și au făcut-o să strălucească mai tare, să renască asemeni păsării Phoenix. 
              Mi s-a părut un act de mare curaj să se dezvăluie într-o manieră atât de directă, de sinceră, de deschisă, să scrie un fel de jurnal pe care să îl lase să circule în lume, să ne prezinte slăbiciunile și defectele pe care le consideră majore, așa cum sunt dantura strâmbă sau părul prea puțin înfoiat, marile sale probleme. Aflăm despre viața de jurnalist, care nu are doar praf de stele, ci și multe întunecimi, despre toată munca din spatele unei știri de calitate, despre toate clipele de epuizare. De asemenea, Sanda ne prezintă destinul său, viața sa de până în acest moment, cu toate cumpenele pe care le-a avut de înfruntat, începând din sânul familiei, alături de o mamă cu un caracter schimbător, cu un test de ADN care i-a dezvăluit un adevăr dureros, continuând cu luptele pe care le-a dat pentru a ajunge om de televiziune, cu demonii săi interiori care nu îi permiteau să fie pe deplin fericită și îi cereau să se refugieze în muncă, cu atacurile de panică, prieteni stabili, cu pierderea unui copil și bătălia dusă pentru a deveni mama lui Agnes, precum și cu o boală nemiloasă, cancerul de col uterin, asupra căreia atrage atenția, căci educația din România încă nu le determină pe femei să facă acel control preventiv. Apare evidențiat în carte și un oarecare complex al provincialului, cu care nu am avut cum să nu mă identific, căci am resimțit de multe ori acest sindrom în relație cu alți oameni.
           „Carte de identitate” este o călătorie emoționantă prin viața Sandei Nicola, dar și un îndemn pentru noi toți, pentru a ne ridica de jos și pentru a ținti mai sus, pentru a distruge toate barierele care ne țintuiesc în locuri ce nu ne aduc mulțumirea și liniștea sufletească și a ne permite să ne descătușăm de toate limitele ce nu ne permit să strălucim. Pentru a reuși aceasta, este nevoie mai întâi de toate să știm cine suntem cu adevărat, să ne cunoaștem potențialul și să ne iertăm, pe noi și pe cei ce ne-au greșit.


        Citate:

          „(…) dar până nu am înțeles că mândria este cel mai otrăvitor păcat dintre toate, iar ținerea de minte a răului e un blestem, nicidecum o performanță a memoriei, viața mea a fost un adevărat haos.”


          „Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni. Și se mai spune că nu-i vedem pe ceilalți așa cum sunt, îi vedem așa cum suntem.”


          „Sinceritatea absolută nu e posibilă decât acolo unde nu există teama că vei pierde încrederea, respectul sau prietenia celuilalt.”


          DATE DESPRE CARTE:
          ___________________
          Titlu: „Carte de identitate”
          Autor: Sanda Nicola
          Editura: Storia Books
          Categorie: Biografie, memorialistică
          Anul apariției: 2018
          Număr de pagini: 200

         Cartea poate fi comandată de pe Storia Books.


8 gânduri despre ”SANDA NICOLA: CARTE DE IDENTITATE SAU O RADIOGRAFIE A OMULUI DE DINCOLO DE STICLĂ – RECENZIE

 1. Unknown zice:

  Mi-a placut modul in care ai descris si ai transmis trairile autoarei.
  Prin felul sau de a povesti, ma face sa empatizez cu ea si sa ma regasesc in unele citate descrise de Sanda.
  Este un stil curat, simplu si direct.
  Felicitari amandurora!

  Apreciază

 2. Mili zice:

  Din pacate nu am citit cartea, dar ma voi gandi serios sa o rasfoiesc. Poate ma captiveaza din primele 30 de pagini si merg mai departe. Ai scris foarte frumos despre ea, se simte ca ai inteles mesajul si o recomanzi cu placere.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.