MATT HAIG: GÂNDURI DE PE O PLANETĂ NERVOASĂ – RECENZIE

Trăim într-o lume nebună, nebună, nebună, care te cuprinde parcă într-un vârtej nesfârșit de gânduri, trăiri și sentimente. E o lume a vitezei și a tehnologiei, o lume sufocantă, care te ține prins parcă într-o pânză de păianjen, nelăsându-te să faci decât pași mici de unul singur, altfel impunându-ți să faci tot ceea ce dorește o majoritate mai puternică, axată pe consumerism. Trăim vremuri în care anxietatea, depresia și atacurile de panică par a fi la ordinea zilei, un gel de cuvinte cheie pe care le auzim de la rude, prieteni, vecini sau pur și simplu necunoscuți. Ne străduim să atingem perfecțiunea, ne comparam cu chestiile computerizate și cu oamenii care își arată viața perfectă în online și ne întristăm, cufundându-ne în oceanul propriei nefericiri. Trăim cu nocivul în preajmă și refuzăm să încetinim ritmul. Ne găsim pe o planetă nervoasă, în care, vorba lui Moromete, „timpul nu mai pare să aibă răbdare  cu omul”.

Despre toate acestea vorbește Matt Haig în cel mai recent volum tradus la noi: „Gânduri de pe o planetă nervoasă”. Este o carte care mi-a bântuit gândurile încă de când a poposit în casa mea, moment în care am citit câteva pagini și am simțit că m-am îndrăgostit pur și simplu. Are acel extraordinar care te atrage spre ea ca un magnet, fapt pentru care nu am lăsat cartea să aștepte mult prea mult timp. M-am confruntat mult timp cu împărțirea timpului personal cu lumea de pe internet și m-am lăsat târâtă în mizeriile altora și în supărările și tristețile unor oameni pe care practic nu îi cunoșteam în viața reală. M-am enervat de la postările din online și mi-am dorit cu ardoare să am câștig de cauză. Stăteam în miez de noapte să citesc răspunsuri și nici măcar nu eram conștientă de pierderea de timp enormă. Nu spun că nu mi-am făcut și prieteni buni în online, însă pierderile sunt mai mari decât câștigurile. Așa că Matt Haig, care a trecut prin aceleași obsesii și adicții, despre care povestește cu sinceritate și detașare, nu avea cum să nu atingă cele mai sensibile puncte ale creierului meu. Parcă vorbea despre mine și sunt sigură că despre mulți dintre cei care citiți această recenzie. Suntem dornici în permanență să fim conectați cu o lume întreagă, însă uităm să mai trăim în viața reală și să ne deconectăm de la internet, pentru a ne îngriji de sufletul și de nevoile noastre, fapt care conduce la cele mai negre gânduri în cele mai multe dintre cazuri. Am trecut prin anxietate, atacuri de panică și depresie, cufundându-mă în gaura mea neagră, asemeni autorului, și, asemeni lui, m-am ridicat singură de jos și am înțeles că, dacă nu am singură grijă de mine, nimănui nu îi va păsa.

64452333_618421645334930_2468327347212779520_n

„Gânduri de pe o planetă nervoasă” – o carte despre lumea reală, prinsă în mrejele tehnologiei și a online-ului

Am citit cartea asta într-o singură zi. Mi-am făcut o limonadă răcoritoare, mi-am impus să închid televizorul, care la mine merge în mod continuu doar pentru că am nevoie să aud sunete  în jurul meu, mi-am abandonat telefonul pe birou în casă și am ieșit afară, la aer, și pur și simplu m-am cufundat în toate poveștile de viață abordate de autor, în care cel mai adesea m-am regăsit în totalitate.

Matt Haig scrie scurte eseuri despre elementele care formează lumea în care trăim, așa cum sunt rețelele sociale cu lumea lor mereu plină de fericire și de strălucire, televizoarele cu cele mai înfiorătoare știri, precum și despre obiceiurile noastre zilnice, care ne cam țin închiși în casă, pierduți printre toate elementele lumii moderne, care ne privează de frumos, de aer, de natură, de cerul infinit, de mișcare și care ne condamna la nefericire și singurătate. Stilul este unul extrem de frust și de personal, căci autorul își așterne pe hârtie propriile trăiri, experiențe și concluzii cu privire la universul înconjurător.

Este o carte de self-help dincolo de a fi o carte de dezvoltare personală, scrisă parcă pentru fiecare dintre noi. Este un strigăt de ajutor făcut pentru a ne trezi din amorțirea care ne-a cuprins, îndemnându-ne să trăim mai mult clipa prezentă, fără a mai face proiecții legate de viitor sau de trecut, și fără a ne mai compara mereu cu cei din jur. Există avantaje în această lume, căci putem călători oriunde ne dorim și comunica cu oamenii dragi plecați în lumea largă ca un efect al globalizării, însă, în majoritatea timpului acest fapt ne oferă doar o iluzie a libertății și ne transformă în niște ființe extrem de nefericite, care cad pradă imediat atacurilor de panică și anxietății.

Ajungem să ne punem obiective din ce în ce mai mărețe și nu ne mai mulțumește nimic. Suntem fericiți pe moment, apoi ne dorim altceva, mereu altceva, iar toată această nestatornicie ne conduce la clipe de groază. Suntem mereu agitați și în mișcare pentru a nu ne confrunta cu demonii interiori, ne raportăm prea mult la ceilalți și uităm că suntem individualități. Ne supărăm pentru niște discuții cu niște oameni pe care nici măcar nu îi cunoaștem, ne dorim să fim mereu vocali și vizibili, avem impresia ca deținem adevărul absolut și ne aruncăm în lupte inutile. Nu îi mai vedem pe cei din jurul nostru, pentru că stăm mereu pe telefon, nu mai comunicăm, nu mai acordăm importanță lucrurilor reale, palpabile. Uităm să mai ascultăm păsările cu trilurile lor melodioase, nu mai vedem cerul plin de stele, nu ne mai găsim un loc de refugiu în noi înșine, iar Matt Haig asta încearcă să ne facă să înțelegem: avem nevoie de tehnologie, însă nu mergând până într-acolo încât să ne condamnăm la singurătate și nefericire, avem nevoie de internet, dar nu în permanență, ca de un drog, ci cu moderație. Avem nevoie de perioade de detoxificare de la tot, pentru a putea să ne găsim pe noi cei adevărați, avem mult de lucru cu noi înșine astfel încât să putem să găsim un echilibru și fericirea aceea supremă la care cei mai mulți dintre noi visăm, dar pe care nu mai reușim nicicum să o atingem.

„Gânduri de pe o planetă nervoasă” este o cronică extrem de reală a lumii în care trăim, dominată de tehnologie și de agitație. Este o carte pe care orice persoană ar trebui să o citească, punând-o bine pe noptieră mai apoi, ca pe un manual extrem de important, care să te ajute să găsești calea înapoi spre tine și spre bucuriile tale.

 

Date despre carte:

Titlu: „Gânduri de pe o planetă nervoasă”

Autor: Matt Haig

Titlu original: Notes on a Nervous Planet

Traducere: Deniz Otay

Editura: Nemira

Categoria: Memorii. Jurnale

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 336

Nota pe Goodreads: 4.13/5

Nota mea: 5/5

 

Cartea o găsiți aici.

 

 

6 gânduri despre ”MATT HAIG: GÂNDURI DE PE O PLANETĂ NERVOASĂ – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.