A FOST ODATĂ O CASĂ CA ÎN POVEȘTI, CONSTRUITĂ CU MATERIALE UNICAT, CE SE CERE READUSE LA VIAȚĂ

Mult timp, a fost plecată în Anglia, la lucru, ca orice român de la sat care a simțit că nu mai are cum să o scoată la capăt cu veniturile nesatisfăcătoare de acasă. A lucrat din greu și a pus ban peste ban pentru a putea să se bucure de taina sufletului ei, de visul ei cel mai drag, care sălășluia în interiorul său încă de pe când era doar o copilă de-o șchioapă și se juca cu iezii și mieii în bătătura bunicii de la țară. Voia să refacă acea căsuță mică, cu cerdacul plin de mușcate și cu ferestrele cu ștergare și farfurii tradiționale atârnate în exterior, care îi confereau acel șarm de demult, acea autenticitate pe care cu greu o mai găseai acum la casele moderne. Iubea tradiționalul și autenticul, fapt pentru care a muncit din greu printre străini astfel încât să poată trezi visătoarea din ea la viață și să aducă la lumină o locuință de poveste, în care să renască spiritul de bunătate, de toleranță și de iubire pe care le găsise întotdeauna în locul sfânt dominat de bunicii ei.

S-a întors acasă, în sfârșit familiarul i-a invadat fiecare colțișor al minții și i-a făcut inima să tresalte, dansând pe bucurii fără margini. Simțea cum un întreg univers se desfășura în fața ei, unul magic, în care se aștepta ca din clipă în clipă să apară un elf sau niște iele dintre copacii din jurul casei sau ca un cerb vorbitor să îi îndeplinească porunca. Forța creștea în adâncimi de suflet și se lupta cu putere să iasă la suprafață, pentru a face loc palpabilului. Era acolo unde tânjise întotdeauna să fie și privea cu jind la poiana din fața ei, încadrată între pomii falnici, ce creau un fel de fortăreață naturală, de cetate dătătoare de siguranță și speranță. Simțea adrenalina curgându-i cu putere prin vene, iar imaginea ce i se profila în minte, privind casa bunicilor acum pustie, era pur și simplu extaz în stare pură. Știa că poate readuce totul la forma lui de odinioară și să își construiască locuința aceea feerică, plină de culoare, de candoare, de șic, de tradițional, purtând cu sine istorii de demult și spiritul celor dragi ei, acum deveniți una cu pământul pe care l-au iubit atât de tare. Avea lângă ea aliații de nădejde, căci descoperise Casa de comenzi online Vindem Ieftin . Acolo se găseau comorile adevărate, ca într-un cufăr vechi al bunicii, pe care spera că îl va mai putea găsi în pod, și știa că oamenii care conduceau acest loc îi vor oferi tot suportul de care avea nevoie pentru a nu se simți singură și pentru a ieși la liman cu tot ceea ce și-a pus în minte, căci aveau o mulțime de oferte la materialele de construcții, oameni dedicați și asumați, capabili să aducă visele la viață cât ai bate din palme.

siding-american-lambriu-2-d3223d23xd12e-min

Între vechi și nou, între tradițional și modern

Julia Hill a spus că „Fiecare moment aduce o alegere. Fiecare alegere are un impact.”, iar ea simțea deja că făcuse alegerea potrivită și că se afla pe drumul cel bun. Impactul avea să fie cu siguranță enorm, pe măsura fericirii pe care o simțea chiar în acest moment. Știa exact cum avea să arate totul, prin minte îi plutea imaginea perfectă a locuinței care de acum avea să fie acasă pentru ea. De restul detaliilor tehnice avea să se ocupe Vindem ieftin, căci au toate resursele tehnice necesare pentru a transforma un vis în realitate. Au un mare depozit de materiale de construcții, de unde își poate alege toate chestiile necesare realizării unui loc de vis. Ei sunt specialiștii, ea are doar ideea adânc înrădăcinată în minte. Ei se vor asigura că totul va merge ca pe roate și vor facilita discuțiile dintre producători și ea, clientul, ceea ce era un mare plus. Nu va mai trebui să alerge dintr-un loc în altul pentru ca totul să fie gata, avea totul doar la un gând distanță. Orice își dorea, avea să îi fie adus direct în bătătură.

Își dorea neapărat să aibă cât mai multe materiale reciclabile, cu un impact lipsit de duritate asupra mediului înconjurător. Locuia acum chiar în mijlocul naturii, fapt pentru care, dincolo de rezistența lor în fața calamităților naturale și la intemperii, trebuie să fie și blânde cu mediul din jur. Se gândea la ceva parchet din lemn, la piatră decorativă de interior, va dori lut, pentru termoizolare, pe care îl va acoperi elegant cu foi rigips. Produsele naturale sunt cele mai bune și durabile. Era sigură că putea salva dușumeaua din living-ul bunicilor, făcută din lemn masiv de stejar, specific caselor românești, căci doar stejarul este reprezentativ pentru români, puternic și rezistent în fața intemperiilor, pe care spera că îl putea recondiționa cu puțin ajutor specializat, că îl va putea aduce la strălucirea de odinioară. Nu se îndura să îl arunce, pentru că avea o tărie pe care nu o mai întâlnise în prezent. În restul camerelor, era sigură că nu va mai putea păstra dușumeaua veche, pe care timpul a distrus-o, ci va veni cu un parchet din esență nobilă, care va fi cât de cât aproape ca nuanță de ceea ce avusese casa original. Va trebui să împletească vechiul cu noul, acolo unde era necesar. Nu putea însă să își ascundă unele urme de regret, căci, poate, dacă ar fi ajuns mai devreme, dacă ar fi muncit mai mult, ar fi putut salva mult mai mult din casa de odinioară. Acum, trebuia să se mulțumească doar cu crâmpeie din ea.

paletar-lambriu-tip-caramida-8712tqnrf-min-597x800.jpg

Va păstra, bineînțeles, grinzile originale, pentru că încă sunt extrem de rezistente. Greu mai poți găsi astăzi ceva asemănător. Nici măcar drujba nu a reușit să intre în ele. Le va decora frumos cu modele tradiționale românești și le va lăsa la vedere, așa cum sunt casele prin Ardeal. Vor arăta extrem de bine în contrast cu pereții de un alb imaculat, decorați cu ștergarele atât de dragi bunicii. Poate constructorii vor reuși să imite cele câteva motive florale care se mai găseau pe pereții altă dată albi. Voia să îmbine florile acelea albastre, care îi aminteau atât de tare de violetele bunicii, cu albul pereților! Ar fi avut un loc de vis astfel.

Consideră că o casă spune totul despre proprietarii săi, arată exact cine sunt aceștia și ce personalitate au, de aceea, își va pune amprenta asupra tuturor lucrurilor, cu toate că își dorește să păstreze structura și forma originală a casei. Va avea un finisaj mat, pe care îi va fi ușor să îl întrețină în timp, pe care îl va asorta cu o masă mare din stejar masiv, la care să încapă toate rudele și prietenii, plasată la parterul casei, și cu trepte din același material, elegante și rezistente. Va exista un șemineu imens, impozant, pentru un plus de căldură. Va fi frumos să stea direct pe podea în nopțile reci și să își bea cafeaua. În rest, întreaga casă va avea calorifere, legate între ele prin țevi metalice, care, chiar dacă nu se încadrează chiar la tradițional, vor face numai bine față în perioada geroasă. Sobele bunicilor, cu acele lavițe pe care să stai, nu mai puteau fi salvate, din păcate, iar ea nu era chiar sigură că ar face față aprinderii focului.

În baie și bucătărie, va folosi gresie și faianță în culori calde, care să deschidă puțin totul, pentru un strop de culoare. Vor fi în aceleași nuanțe ca piatra decorativă folosită la exterior. Va păstra insula mare din bucătărie, care avea o poveste frumoasă, cu iz de alte timpuri, căci fusese folosită odinioară într-o măcelărie, cea a străbunicului ei, pe care bunicii au ținut să o aducă în propria casă. Poate că, în definitiv, nu era singura sentimentală din familie! Doar continua o tradiție…

141-250x375.jpg

 Ferestrele ADF și tâmplăria PVC ADF vor veni minunat, oferind un plus de eleganță casei. Nu avea cum să mai păstreze cercevelele vechi din păcate, dar poate că va putea adăuga motivele florale din interior, care o purtau cu gândul înapoi în timp, la ferestrele vechi, pline de violetele bunicii, care puteau fi admirate din stradă.

În dormitor, a păstrat vechiul pat cu baldachin, are un material extrem de elegant. În plus, cu ceva perdele din voal, va arăta foarte nobil și va fi exact pe placul ei. Deasupra patului, va trona etajera bunicii, din lemnul acela frumos lucrat, care acum nu mai exista pe nicăieri în magazine. Trebuia să capete doar lustrul și strălucirea de odinioară. În rest, era perfect pentru a adăposti cărțile ei de suflet, fapt care mereu a apropiat-o de buna ei, căci de la ea a moștenit pasiunea cititului.

Afară, va pava părți din grădină, astfel încât să aibă drum de acces de la casă la minunăția din spate, și să rămână și iarbă pe care să calce cu piciorul gol vara, așa cum făcea în copilărie.

Toate materialele folosite vor fi ignifuge, cu conductivitate termică scăzută, pentru a fi mult mai în siguranță. E casa la care a visat de mică, neapărat trebuie să fie bine protejată.

Materialele vor fi de cea mai bună calitate și ușor manevrabile. A muncit din greu ca să aibă parte de calitate, nu se va zgârci la nimic. E o investiție pe termen lung, vrea ca tot confortul să fie al ei. Nu are rost să dea bani puțini acum, ca mai târziu să regrete. Oricum, totul va fi cumpărat de pe Vindem Ieftin, pentru că oferă materiale de calitate la super prețuri. Cu ajutorul lor, totul va ieși exact așa cum arată totul în mintea ei. Ei îi vor face tranzacțiile mult mai ușoare și totul va ajunge direct la ușa ei, alături de cei mai pricepuți meșteri.

Încă privește totul în jur și nu îi vine să creadă că a ajuns aici, că a reușit să pună bazele celui mai mare vis al ei. Casa ei tradițională, cu acoperiș din țiglă metalică și decorată în stil pur românesc, este chiar în fața ei. Nu a muncit degeaba, visul ei a prins în sfârșit contur și va ține cu dinții de el. Este în sfârșit acasă. Și este cald și bine. Poate uita acum de toate grijile exterioare.

Logo-VindemIeftin-300x300.jpgAcest articol a fost scris pentru cea de a opta probă din cadrul competiției SuperBlog, ediția toamnă 2019.

Disclaimer: Pozele sunt preluate de pe site-ul Vindem Ieftin.ro.

7 gânduri despre ”A FOST ODATĂ O CASĂ CA ÎN POVEȘTI, CONSTRUITĂ CU MATERIALE UNICAT, CE SE CERE READUSE LA VIAȚĂ

  1. Andrada Rezmüveș zice:

    Felicitări, iubita mea! Scrii frumos şi conturezi poveşti nemaipomenite! 🥰 Pot vedea tot ce descrii cu ochii minţii şi, nu pot spune decât că este unul dintre cele mai bune articole. L-am devorat! 🥰🥰🥰

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.