VLAD DĂIANU: EFECTUL PATRICONIUS (EDITURA CELESTIUM) – RECENZIE

Uneori, simt nevoia de a citi ceva diferit de ceea ce citesc în mod obișnuit. Din când în când, am nevoie de o lectură care să mă surprindă și care să mă scoată puțin din zona mea de confort, făcându-mă să mă gândesc la ea mult timp după ce am închis ultima pagină. Tocmai din acest motiv am ales „Efectul Patriconius” de Vlad Dăianu. A fost un impuls de moment, recunosc, căci cartea stătea pe rafturile bibliotecii mele de ceva timp. Mi-am zis că acum e momentul, căci m-a atras spre ea ca un magnet. Are o descriere tare faină și mi-am dorit să aflu mai multe.

„Efectul Patriconius” este un fel de basm modern, în care întâlnim un zmeu sub forma tatălui protagonistului, un bărbat iubitor de alcool și extrem de violent, și un Spân asemenea celui din Harap-Alb, în persoana lui Codrin Patriconius, un bărbat cu multe secrete, care oferă lecții de viață din plin. Ceea ce lipsește este personajul pozitiv, căci Matei Moșiar nu este tocmai un bărbat inocent, ci la rândul său s-a lăsat atras în tot felul de afaceri ilegale și a fost martorul crimelor mentorului său fără a acționa în niciun fel. Matei și Codrin mi-au amintit foarte tare de cuplul Ghiță – Lică Sămădău din „Moara cu noroc” a lui Slavici, căci asemeni lui Ghiță, și Matei se lasă ademenit de bogății și de o viață mai bună și mai plină de huzur, chiar dacă pentru a avea aceasta are de trecut prin Iadul coborât pe Pământ, iar Patriconius este un fel de Lică, un bărbat șarmant, dar extrem de viclean, care știe clar ce vrea și care știe cum să îi ademenească pe cei din jurul său astfel încât să le fie greu să îl mai părăsească vreodată. Nu fără consecințe, în orice caz.

Vlad Dăianu are plăcerea scrisului și se simte asta din modul în care își așterne gândurile pe hârtie și din felul în care își organizează acțiunea, oferindu-ne câte puțin din toate: o analiză extrem de realistă a realităților înconjurătoare, un pic de filozofie asupra elementelor de bază ale lumii, un strop de mister, cât să te țină puternic ancorat în acțiune, puțină dramă și personaje puternice, extrem de bine conturate, cu multe umbre și demoni interiori de înfruntat. Îți oferă doze mici de momente de liniște, pentru ca, parcă de nicăieri, să te lovească din plin cu niște acțiuni de o violență extremă, fie că vorbim de violența domestică, fie că ne îndreptăm atenția spre lumea interlopilor, plină de crime, sau spre viața amoroasă. Sunt câteva elemente un pic mai triviale, care poate ar fi putut lipsi din text, însă nu sunt foarte dese și nu deranjează foarte tare, pentru că sunt ceea ce trebuie în contextul în care sunt exprimate. Însă, personal, mi-ar fi plăcut să fie un pic mai elegant exprimate. Ar fi fost mai ușor de digerat.

62653124_1196563753879805_6293896623755886592_n

„Efectul Patriconius” – o întoarcere în trecut și un labirint al emoțiilor puternice

Nuvela este organizată sub forma unui jurnal, fapt pentru care întâlnim gânduri din prezent, când Matei are patruzeci și cinci de ani și își regretă din plin alegerile făcute pe când era doar un puști, ce se împletesc în mod armonios cu inserții din trecut, prin care ne sunt explicate circumstanțele care au condus la o viață ratată, la pierderea libertății și la dorința de a dispărea de pe față pământului. Totul este concentrat în jurul unei zile de miercuri fatidice, care avea să îi schimbe cu totul destinul și modul de a percepe viața lui Matei, despre care aflăm adevărul mergând din aproape în aproape, primind informații cu încetinitorul și, într-o anumită măsură, un fel de explicații pentru tot haosul care a urmat.

Matei este un tânăr aflat la început de drum în viață, care nu a avut prea mult noroc în ceea ce privește destinul. Este îndrăgostit de Ioana, însă nu are parte de ea, își iubește mama, care este cam moale și care alege să rămână alături de un soț violent, așa cum fac multe femei de la sat, și își urăște tatăl cu patos, căci alcoolul îl face să devină violent și să le distrugă viețile amândurora. Nu pare să existe nicio cale de ieșire la liman, asta până într-o zi când, pur întâmplător, Matei îl întâlnește pe Codrin Patriconius, un bărbat despre care nu știe multe lucruri, dar care îi promite ajutorul necondiționat atunci când va fi nevoie.

Violența tatălui său asupra celei care îi este soție se repetă, iar Matei simte că nu mai poate rezista în acest fel. Își lovește tatăl, apoi își ia mama și decide să fie el bărbatul de data asta, plecând împreună de acasă. Patriconius se dovedește a fi colacul de salvare, căci îi primește pe amândoi și îi duce în conacul lui plin de huzur. Le ia ochii prin bogăție și o compasiune mimată, pentru ca, mai apoi, pe măsură ce trec anii, să le dezvăluie adevărata sa natură: Patriconius nu este cine pretinde a fi, omul blând și gata să ajute pe oricine, ci un criminal cu sânge rece și un mafiot extrem de calculat. Matei ajunge să devină mână lui dreaptă, însă lucrurile se complică atunci când își dorește să se retragă și să își facă un viitor prin propriile puteri. Și aici intervine acea zi de miercuri… Trebuie să aflați singuri ce-i cu ea și ce se întâmplă de fapt la conacul lui Patriconius.

Ceea ce îi conferă poveștii originalitate sunt inserțiile filosofico-realiste despre viață, oameni și natura umană, fapte presărate din plin de-a lungul textului. Ele sunt pata de culoare a nuvelei, iar organizarea textului sub formă de jurnal permite din plin acest lucru. Mi-au plăcut extrem de tare, însă parcă le-aș fi legat un pic altfel de textul propriu-zis, le-aș fi făcut o cu totul altă introducere, astfel încât să nu pară uneori doar idei aruncate în eter, rupte de context.

„Efectul Patriconius” este o carte mică, dar cu un subiect dur și de efect, care te face să rămâi ancorat în povestea țesută de autor de la prima și până la ultima pagină. Este o nuvelă cu un subiect care te solicită și care te tulbură, iar acest lucru îl caut la lecturile mele. Dacă nu ați descoperit încă romanul lui Vlad Dăianu, vă invit să îl achiziționați și voi de pe site-ul editurii Celestium.

62269961_849821555400983_3025906031713583104_n.jpg

Date despre carte: 

Titlu: Efectul Patriconius

Autor: Vlad Dăianu

Editura: Celestium

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 110

Nota pe Goodreads: 5/5

Nota mea: 4,5/5

Publicitate

5 gânduri despre ”VLAD DĂIANU: EFECTUL PATRICONIUS (EDITURA CELESTIUM) – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.