CHARLES DICKENS – UN AUTOR PROLIFIC AL EPOCII VICTORIENE

   Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la iarnă, la ger și la stat la gura sobei, primele opere care îmi vin în minte sunt cele ale autorului Charles Dickens. Este unul dintre autorii mei preferați din toate timpurile, încă înainte de a studia în facultate epoca victoriană. Nu ai cum să nu îi citești operele, să nu devorezi pagină cu pagină, să nu te întristezi la prezentarea unor situații din Anglia acelor timpuri. Cărțile sale te ajută să surprinzi tărâmul englez din perioada sa industrială, în care cei săraci munceau din greu pentru a se putea întreține, iar cei bogați duceau vieți pline de strălucire.
 Cine a fost 
Charles Dickens?
       Charles Dickens a fost un prolific scriitor al secolului al XIX-lea, unul dintre autorii clasici care au influențat extraordinar de tare tendințele literare. A fost romancier, jurnalist, editor, ilustrator și comentator social. El a rămas în istorie pentru portretele extrem de fidele pe care le-a oferit epocii victoriene și în special claselor sociale aflate la limita de jos a societății, încercând, atât cât i-a stat în putință, să aducă schimbări în bine pentru oamenii nefavorizați de soartă.
       Dickens s-a născut în Portsmouth, în anul 1812, ca al doilea copil din cei opt pe care i-au avut John Dickens, un funcționar naval cu aspirații mărețe, și Elizabeth Barrow, care și-a dorit dintotdeauna să devină profesor și director de școală.
      Copilăria autorului nu a fost foarte diferită de cea a personajelor pe care le creionează în operele sale. În anul 1822, se mută undeva la periferia Londrei, iar dorințele tatălui autorului de a duce o viață pe care nu și-o permitea a condus la închiderea acestuia într-o închisoare pe când Charles avea doar 12 ani. Acest fapt l-a forțat să lucreze într-o fabrică de încălțăminte, unde câștiga doar 6 șilingi pe săptămână, dar era cea mai bună ofertă pe care o putea primi la acea vârstă fragedă. Este momentul în care pierde inocența copilăriei și în care, asemeni personajelor sale, se simte abandonat și trădat de adulții care ar fi trebuit să aibă grijă de el și să îl protejeze. Chiar și bucuria școlii îi era refuzată, unde se întorcea sau de unde pleca de fiecare dată când familia avea nevoie de încă un venit.
       Căsătoria autorului nu a fost una foarte reușită, chiar dacă a avut 10 copii cu Catherine. S-a despărțit din ea în 1858, după pierderile grele din anii 1850 ale fiicei și tatălui. 
 
Operele lui
Charles Dickens 
       Charles Dickens a publicat 15 romane, fiecare dintre acestea aducând în discuție copilăria lui tristă și problemele cu care oamenii de la periferia societății se confruntau.
     Una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Charles Dickens este „Poveste de Crăciun”, care s-a bucurat și de nenumărate  ecranizări. Povestea bătrânului și avarului Scrooge sensibilizează inimile celor care o citesc, iar cele trei Spirite, ale Crăciunului trecut, prezent și viitor, sunt cele care fac deliciul întregii nuvele. Toate acestea au darul de a ne arăta cât de importante sunt relațiile dintre oameni și cât de mult contează gesturile mici, dar făcute din inimă.
      Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale este „Oliver Twist”, a cărui acțiune este plasată în Londra. Povestea aduce în prim-plan un orfan, Oliver Twist, nevoit să locuiască pe străzi, de unde este recrutat pentru a face parte dintr-o bandă de hoți, condusă de unul dintre cele mai memorabile caractere ale lui Dickens, bătrânul Fagin.  O întreagă lume se desfășoară în față noastră, iar eu această Londră am avut-o în minte în momentul în care am plecat spre capitala engleză.
         David Copperfield este romanul inspirat cel mai tare din copilăria autorului, fapt pentru care cred că a și fost cartea preferată a lui Dickens. Acest roman urmărește devenirea personajului eponim, care se transformă într-un om de succes, în ciuda sorții potrivnice și a copilăriei nefericite și pline de durere.
       Marile speranțe este de departe romanul meu preferat dintre toate operele lui Dickens. Mi se pare un roman atât de complex și de bine scris, surprinzând cu acuratețe etapele prin care trece orfanul Pip pentru a își îndeplini într-un final marile speranțe.  Printre temele recurente ale acestei opere sunt averea și sărăcia, prima dragoste, decepția, alienarea mentală, binele și răul, dreptatea și nedreptatea.
       Timpuri grele este romanul care aduce în discuție un oraș englez industrial, iar personajul principal, Grandgrind, trece totul prin filtrul propriilor valori, iar acestea sunt extrem de rigide. Romanul aduce cu sine acea idee conform căreia timpul înseamnă bani, iar aceasta este și deviza caracterului principal, pentru care totul se reduce la vânzare și cumpărare, fapt care îi aduce sporirea averii. La fel își educă și copiii, iar consecințele acestei educații se vor vedea în momentul în care, deși este căsătorită cu un bărbat extrem de bogat, fiica sa nu cunoaște ce este dragostea și fericirea și chiar el însuși va ajunge la nefericire. 

        Alte romane ale lui Charles Dickens: Micuța Doritt, Dombey și fiul, Martin Chuzzlewit, Poveste despre două orașe, Viața și aventurile lui Nicholas Nickleby.
Voi ce anume ați citit până acum de la Charles Dickens și care este opera voastră preferată? 
 

 

4 gânduri despre ”CHARLES DICKENS – UN AUTOR PROLIFIC AL EPOCII VICTORIENE

  1. Krisztina Ver zice:

    Am citit pana acum `Oliver Twist`, `Misterul lui Edwin Drood` si in curs de citit `Colind de Craciun. Nu pot alege o carte preferata (mai am in plan `Marile sperante`, `David Copperfield` si `Casa umbrelor`) ^_^. Imi plac foarte mult tablourile prezentate de autor

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.